Percről percre a rendkívüli közgyűlésről

Harmadszor ülnek össze a városatyák szeptemberben a Vasemberház dísztermében. Szó lesz a költségvetésről, a 622 millió forintos hiányról, az FC Nagykanizsa klubvezetése által igényelt támogatásról, valamint a Kanizsa Médiaházat érintő kérdésről.

Folytatás szerdán, természetesen akkor is élőben közvetítjük az eseményt a Youtube-csatornánkon illetve a kanizsaujsag.hu-n.

10:13 Fodor Csaba frakcióvezető kért ügyrendit. A négy bizottsági elnök aláírásával 2022. Október 5-re közgyűlés összehívását javasolta. Témák lesznek ismét a közgyűlés, a Médiaház, az energiamegtakarítási terv.

10:08 Javaslat a népkonyhai ellátás biztosításával kapcsolatos döntés meghozatalára

A DRVE kérdése legutóbb is komoly vitát hozott. Szabó Szilárd szerint egyszerre rúgott bele az ÉVE a szervezetbe, – amely segített rászorulók tucatjait– , hanem a baptista gyülekezetbe is. A képvisel ezek miatt a döntések miatt szégyelli magát. Fodor Csaba igyekezte megnyugtani a kedélyeket azzal, hogy a népkonyhai szolgáltatás a jövőben is elérhető lesz a rászorulók számára, véleménye szerint ők nem egy szervezetet képviseltek, hanem a rászorulókat.

 

A határozati javaslatot 13 igennel elfogadta a közgyűlés.

10:01: Javaslat a 2023/2024-es tanévre vonatkozó általános iskolai körzethatárok megállapítására 

A napirendi pontot mind a 13 jelen lévő képviselő megszavazta. 

9:57 Javaslat sportegyesület támogatására (írásban)

Az FC Nagykanizsa elnöke, Kovács Tamás, aki nem jelent meg ma a Vasemberházban, 22,5 millió forint összegű támogatást kért a várostól.. Balogh László 10 milliót javasolt, amit 7-5-1 arányban utasítottak el.

9:40  Javaslat Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata intézményei és vállalkozásai energiamegtakarítási intézkedési terv 1. változatának elfogadására

Bizzer András szerint a Horváth Jácint által felállított munkacsoport nem végezte el a munkáját ebben a témában. Az alpolgármester szerint a cégvezetőknek kell a 25 százalékos energiamegtakarítást kigazdálkodni. Schauta Marcell módosítást kért a napirendnél,Fodor Csaba pedig felkérte a polgármestert, hogy vagy vezesse a várost, vagy hagyja, hogy az ÉVE végezze a munkáját. Szabó Szilárd felszólalásában úgy fogalmazott, hogy az ÉVE felelőssége a jelenlegi helyzet. Szerinte az ellenzék javaslatai nem fogják fedezni a felmerülő többletköltségeket, ha a jelenlegi árszinteket nézzük.

 Fodor Csaba annyival replikázott, hogy Szabó Szilárd tagja volt az emlegetett bizottságnak, ám semmilyen formában nem vett részt ennek a testületnek a munkájában. Szabó várta ezt a megjegyzést, de kijelentette, hogy semmilyen egyeztetés nem volt a bizottság munkájával, így ne hánytorgassák fel ezt a témát.
 

A frakcióvezető szerint a hőmérséklet csökkentéssel lehet elérhető a kiadások csökkentése. Radics Bálint konkrét számokat vár október 20-ra a bizottságtól a csökkentés mértékét tekintve.

A három határozati javaslati pontról egyszerre szavaznak, 6 igennel, 7 nem, 0 tartózkodással nem fogadták el.

9.31 Javaslat a KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.-vel kapcsolatos döntések meghozatalára

Szabó Szilárd szólalt fel a témában és azt a Fideszesek által képviselt nézőpontját hangoztatta, hogy jelen helyzetben nem kellene megjelentetni a Kanizsa Újságot és online formára kellene áttérni az írott sajtót illetően. Ebben a napirendi pontban sem született döntés. 

9:25 - Javaslat Nagykanizsa MJV településrendezési tervének tárgyalásos eljárásban történő módosításával kapcsolatos döntés meghozatalára (írásban)

13 igennel és 0 nemmel fogadták el a napirendi pontot.

9:10 - Javaslat Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. évi költségvetésérõl szóló 7/2022.(III. 11.) önkormányzati rendelet módosítására

Balogh László javaslatokkal kezdte a napirend tárgyalását. A város első embere úgy véli, hogy logikus lenne a HSMK-t és a Medgyaszay Házat áthelyezni a Kanizsa Arénába, ehhez 30 milliós támogatást szavazna meg az intézménynek. A polgármester továbbra is fenntartja javaslatát a Via illetve a Vagyongazdálkodás összevonásával, mert szerinte a gazdasági társaságoknak kell kigazdálkodni a hiányt.

Fodor Csaba tíz módosítási javaslattal élt az ÉVE részéről. Bizzer András szerint a polgármester javaslatait kényszerhelyzet szülte és szerinte felelőtlenség volt nem átadni a vízművet. Az ÉVE frakcióvezetője szerint Bizzer hülyeségeket beszélt, kivéve azt, hogy hibáztak, mert hiba volt hagyni, hogy alpolgármester legyen, továbbá szerinte Balogh László egyeduralkodó volt a rendkívüli jogrend idején.

A témát természetesen a következő közgyűlésen is tárgyalják.

 


 

9:07: Kezdés
13 képviselő ült össze a mai napon, Károlyi Attila illetve Horváth Jácint hiányoznak A meghívóban három nem szereplő pontot vettek fel a napirendre.
A napirendi pontok  előtt Fodor Csaba kért szót, aki arra kérte képviselőtársait, hogy emlékezzenek egyperces néma gyászszünettel a napokban elhunyt Benedek Miklósra. A közkedvelt egykori pedagógus temetése jövő pénteken lesz.

Előszó gyanánt

Szeptember 20-án rendezték meg a legutóbbi közgyűlést, akkor Balogh László 26 pontos javaslat csomagjából 13-at fogadott el a grémium. A képviselők eredetileg csütörtökön ültek volna össze, ám elhalasztották az ülést.

K.T.

Fotó: Horváth Zoltán