Percről percre az azonnali soron kívüli közgyűlésről (folyamatosan frissül - Nagykanizsa nem adja át a Vízművet)

14:09 - Teleki projekt

A saját forrást nem tudja a város előteremteni a víziközmű-rekonstrukcióhoz, de jelentős támogatást nyerne a város egy régi probléma megoldásához. Ezért Horváth Jácint szerint ezt nem szabad elengedni. 

Ez komoly dolog Balogh László szerint, ezért fájlalja, hogy szóbeli előterjesztésként jött be.

Újabb szünetet rendelt el a polgármester, közben az ÉVE-frakció azt kéri, ne legyen szünet.

A vita arról megy, hogy csak egy előterjesztésről van-e szó, és elég-e a szótöbbség. Közben a képviselők már pakolnak. S Károlyi Attila visszatért az ülésre. Mikrofonon kívül szólalkozott össze Szabó Szilárddal: ne szórakozz már, szólt oda Fidesz-frakció vezetője.

Addig Kunics György és Horváth Jácint vitázik arról, hogy ezt a projektet így el lehet-e fogadni. A gazdálkodási vezető szerint nincs rá forrás, így nem lehet megtenni.

Horváth Jácint úgy reflektált, a pont marad, de a következő közgyűlésre hozzák vissza.

Ezzel a polgármester lezárta az ülést, folytatás szeptember végén.

14:05 - Vilawatt projekt

A kérdés, Fodor Csaba képviselje-e a várost. 7 igen 0 nem 5 tartózkodás, mivel elég az egyszerű szótöbbség, a közgyűlés elfogadta.

13:58 - Médiaház

Fodor Csaba szerint a további működés érdekében kell lépéseket hozniuk.

Balogh László szerint, hogy legyen újsága a városnak, régi követelmény. Hogy milyen formában, az már vita tárgya.

Bizzer Andrásnak lennének kérdései. Az előterjesztés alapján kevesebb szolgáltatást fognak megrendelni a Médiaháztól, tehát 16 oldalas lesz az újság. Így szerinte, ha idén ugyanazt a pénzt kapja meg Médiaház, mint amit előzetesen megszavaztak, akkor mi alapján csökkentik a szolgáltatást?

Tar Mihály válaszolt: a papírárak és a nyomdai szolgáltatások emelkedése miatt ebből a támogatásból ez hozható ki. Most már ott tart a cég, hogy havi ajánlatokat kap a nyomdáktól. A 16 oldallal is csak azt lehet ígérni, hogy amíg jelentősen nem változik a kiadás mértéke, addig jelenhet meg. Ez nem csak annyit jelent, hogy kihagyunk 8 oldalt, de a szerkezetét is át kell alakítani, hogy a témaszám megmaradjon. Így a bővebb kifejtés csak az online felületekre maradhat.

Szavazás: 7 igen 0 nem 4 tartózkodás. Miután Károlyi Attila elment, átszavazás pedig nem történt, így a közgyűlés nem fogadta el az újság kiadását. Dénes Sándor még itt van, de nem szavazott.

13:54 - Modern Városok

Balogh László sok új nincs, leveleit elküldte. A BMSK-tól jött egy válasz, amire a bevezetőben mi is utaltunk. A levél szerint módosításokról nincs szó.

Gondi Zoltán először szólalt fel az ülésen. Köszöni az anyagot, hiszen jó párszor érdeklődött már. A levélből azt olvasta ki, hogy mind az első, mind a második ütem megvalósításánál nincs tudomásuk költségcsökkentésről. Tehát a korábbi anyag, amely erre utalt, nem tudja, mi alapján készült. Gondi Zoltán szerint ragaszkodni kell ahhoz, hogy legyen uszoda, költség csökkentett formában. Szerinte a kaposvári uszoda nagyon jó példa lenne erre.

Balogh László szerint bárcsak itt tartana Nagykanizsa is.

Szavazás: 7 igen 6 tartózkodás

13:44 - Horizon pályázat

Ez az önkormányzatnak nem kerül semmibe Fodor Csaba szerint, így kéri a képviselők támogatását. Az alapvetéssel Balogh László is egyetért, de a szöveget elnagyoltnak tartja. Viszont kell előleg, 40-50 százaléknyi, s ez akár 150 millió forintot is jelenthet. Ezt nem tartja egyszerűnek a polgármester. 

Bizzer András is ezt erősíti. Azt kérdezi Czirákinétól, aki a Városfejlesztő ügyvezetője, hogy akkor ez azt jelenti, hogy néhány évig pár 100 millió forintot az önkormányzatnak kell megelőlegezni? S konkrét számok sincsenek az anyagban. A pályázat szerinte is jó dolog, de azt érzi, kicsit félrecsúsztak a dolgok. Nagyon örült, hogy lett volna lehetőség a Székely kert megújítására, olyan zöld ligetekkel, amelyek ellenállnak a szárazságnak. Szerinte a pályázat más irányba ment azért, mivel valaki azt javasolta, úgy könnyebben nyerhet. Nem azt vizsgálták meg, hogy mire lenne igazán szüksége a városnak. Azt feltételezi, hogy a polgármester urat, őt és akár még az ÉVE-frakciót is kihagyták a pályázat összeállításakor. 

Czirákiné válaszolt. Az előleg kapcsán azt gondolta, hogy ennyi uniós pályázat után, ez már egyértelmű: az előleget megkapjuk, el lehet költeni, majd elszámolni vele. Így effektív önrész nélkül meg lehet valósítani ezt a pályázatot. Azt pedig visszautasítja, hogy a polgármester nem vett részt az egyeztetésekben. Ahogy az alpolgármesternek, úgy a polgármesternek is kiküldték az anyagot. Az igaz, hogy gyors döntést kellett hozni. Azt is leszögezi, hogy olyan kompromisszumot kellett megkötniük, amik alapján a bevett elemek az uniós elvárásokkal szinkronban legyenek, így nyerhessenek.

Radics Bálint szerint az alapgondolat jó, örül is neki. Viszont a megbecsült összegeket ő is hiányolja. Miután egy konzorcium pályázik, arra is kíváncsi lenne, hogy mindenki egyenlő felelősséggel pályázik-e. A célt támogatja, de nem ezzel a konzorciumi összeállítással.

Szavazás: 7 igen 1 nem 5 tartózkodás - elfogadta a közgyűlés.

13:43 - TOP-os projekt

Vita nincs, 13 igen.

13:40 - Munkácsy utca 7.

Ez az az épület: https://www.google.com/maps/place/Nagykanizsa,+Munk%C3%A1csy+Mih%C3%A1ly...@46.4537795,16.9664357,3a,75y,295.98h,83.59t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4NxLH6cyAG3i5AjgNb8iVw!2e0!7i16384!8i8192!4m5!3m4!1s0x4768937feca52469:0xcfb5ef240cd33833!8m2!3d46.4539283!4d16.9661887

A vevőnek meg kell őriznie az épület funkcióját, ezt akarja kikötni az ÉVE-frakció. Közben Károlyi Attila elhagyta az ülést. Balogh László nem lát ilyen félelemre adó okot, de befogadja a javaslatot.

Szavazás: 13 igen - egyhangú

12:00 - Költségvetés

Egy bocsánatkéréssel kezdte Balogh László, a Via neve több helyen rosszul volt feltüntetve. Mint mondta, a házi feladatot elvégezte. Ez egy A-verzió, de bizonyára lesz B is, ennek a tárgyalása most a feladat. Ez egy aktualizálás. Felhozta a Tungsram helyzetét és a Volánbusz elszámolását. Utóbbi szerint már az első fél év alatt több mint 100 milliós veszteség mutatkozott, ez még nőni fog, s erre fedezet nem látszik. 26 határozati javaslati pontot hozott ma Balogh László. További részetekbe nem megy bele, de a házi feladatot elvégezte. 

Fodor Csaba elmondta, igen, lesz B-verzió. A polgármester 26 pontjában annyi a jó, hogy nehéz. Fodor szerint több mint a felét nem tudják megszavazni. A fő probléma az, hogy egyeztetési hiányt tükröz. Cégeket akarnak megszüntetni: a tv-t, a Városfejlesztőt, s azzal, hogy a Rehab és az uszoda sem kap pénzt, tulajdonképpen ezeket a cégeket is megszüntetnék. Ebben a határozati javaslatban az áll, hogy 50 millió forinttal csökken az egyik cég támogatása, a másiktól 25 millió bevételt várnak, de az Arénának még adjunk plusz pénzt. Fodor Csaba szerint a polgármester úr is tudja, hogy ezeket nem fogják elfogadni. A vita végén Fodor Csaba arra kéri Balogh Lászlót, hogy rendeljen el egy szünetet, hogy a módosítóikat pontosan tudják elővezetni, hiszen valóban nem volt egyszerű megtalálni annak a lehetőségét, hogy az önkormányzat cégeit, intézményeit működtetni tudják.

Balogh László kifejtette, mielőtt a szociális érzékenységét számon kérik rajta, ő intézménycentrikusan gondolkodik, nem cégcentrikusan. Ezért készült ez az előterjesztés, s így oldaná meg a -622 millió forint kérdését.

A javaslatot Bizzer András szerint az ÉVE-frakció erőszakolta ki a polgármestertől. Emlékeztetett, 3 éve vezeti az ÉVE a várost, s rendszeresen akadályoztatják a polgármestert, így reméli, most lesznek olyan előterjesztéseik, amit megoldják ezt a költségvetési problémát.

Fodor Csaba szerint ez döbbenet. Balogh László nagyon rossz embert választott alpolgármesternek. Ha adnak iránymutatást, az a baj, ha nem adnak, az a baj. Ha döntenek valamit az a baj, ha nem döntenek, az a baj. Ez a napirend úgy lett leírva, hogy egy cégvezetővel sem egyeztettek. Például nem tudják, hogy mennyi költséggel járna az, ha a Médiaháztól kirúgnak mindenkit, de mondhatja a Városfejlesztőt a Rehabot vagy az uszodát. Egyáltalán, hogy volt bátorságuk ezt leírni? Megérti, hogy csütörtökön és pénteken itthon volt Cseresnyés Péter, és felhergelte a Fidesz-frakciót. Vannak benne jó pontok, de legalább ne mondják azt, hogy az ÉVE hergelte bele a polgármestert. Végül megkérte Bizzer Andrást, többet inkább ne szóljon bele ebbe a vitába, mert csak a hangulatot fokozza.

Balogh László szerint közhelyes tételmondat, hogy a stílus maga az ember. Bizzer András nagyon is jól végzi a dolgát, a politikai színtéren való csatázás pedig természetes. Így azt kéri, hogy ne indulatoskodjon senki, s figyeljen mindenki a konkrétumokra. Erre most azt mondják, hogy Balogh László nem egyeztetett. A feladatot elvégezte, s tisztában van azzal, hogy ez csak egy lehetőség, ami komoly vitát fog kavarni. Az ő elképzelési valóban megkérdőjelezhetőek, de az nem megkérdőjelezhető, hogy ez is lehet egy változat. Kulturális polgármesterként teszi a dolgát, nem kell, hogy egyformán gondolkodjanak.

Egyébként Balogh László korábban nem így gondolkodott a Kanizsa Újságról, 2021. január 29-én még az alább látható módon nyilatkozott.

Horváth Jácint szólalt fel. Ezt nem ők testálták rá a polgármesterre, ez a dolga. 170 ember kerülne karácsony előtt az utcára - köszönik szépen, de ebből nem kérnek. A Sberbank miatt még cégektől vettek el pénzt, így honnan gazdálkodnák ki az újabb kiadást? Azt üzeni a városlakóknak, nem kérnek a Fidesz csaknem 200 ember érintő leépítéséből. Nem akarnak olyan intézkedést meghozni, ami elbocsájtással jár. Szeretnének viszont létszámstopot. A szociális intézményekben nem szeretnék, hogy hidegben kelljen ülni a gyerekeknek, szülőknek. Szolgáltatásokat sem szeretnének elvenni, s a világítást is meghagynák. Külön köszöni szépen, hogy a hivatalt tekintve megtörtént a költségcsökkentés felmérése. Ezt várná el minden cégtől, de erről nem szól a napirend, holott augusztustól lett volna rá idő. 122 fő van a hivatalban, mennyi a be nem töltött állások száma, s mennyi, ami összevonásokkal van ellátva? 

Schauta Marcell nem tudja, hogy kinek a szellemi terméke ez, de a Városfejlesztő beszántása kinek az érdeke? Kinek a fejéből pattant ki? Lehúzzák a rolót már szeptemberben, nem lesznek pályáztok, uniós források, az 588 milliót sem kapják meg. Erre kell most készülni? Ez olyan hangulatot ad, mint hogy az utolsó kapcsolja le a villanyt. A kérdése az, ezt a pontot ki találta ki?

Balogh László szerint ez egy lehetséges elképzelés, tisztában van a Városfejlesztőben folyó munkával és fluktuációval. Ő azt látja, hogy a Városfejlesztő munkáját a hivatalon belül is el lehetne végezni, akár a Városfejlesztőtől átvett kollégákkal. Ennek van lehetséges terve.

Schauta Marcell mikrofonon kívül szólt oda: egy rendezvényt sem tudnak megszervezni!

Bizzer András szerint túlzó számok hangoztak el Horváth Jácint szájából. Az intézkedéstől a Rehabnak szerinte nem kellene tönkre mennie, hiszen ez 11 milliós elvonást jelentene, amit meg kellene tudni oldani a vezetésnek, akár átszervezéssel. A Városfejlesztő és a Médiaház esetében más a helyzet, melyik ujjunkat harapjuk szituáció jött létre. Mind a két cégnél nagy volt a fluktuáció, és a dolgozók többsége fiatal és agilis, így könnyedén találnának más munkát, ha keresnének. A polgármesteri hivatalban pedig van néhány szabad álláshely, így a Városfejlesztőtől át lehetne venni embereket. Bizzer András szerint ez a megoldás okozna a legkisebb kárt. Szerinte Horváth Jácint javaslata hosszú távon nem nyújt megoldást.

Horváth Jácint kijelentette, Bizzer András nem mondana ilyeneket, ha fél órára a polgármester leült volna minden cégvezetővel.

Balogh László szerint, ha ez nem megy át a közgyűlésen, akkor nem kell ebből olyan hírt kreálni, ami végigmegy a városon, és megfélemlít. Csak azt akarta elérni, hogy haladjanak a tárgyalásokkal. Azt kéri, ne csináljanak olyan vitát, ami megtéveszti a városlakókat.

Fodor Csaba elmondta, rendben, akkor most rendeljen el szünetet a polgármester, hogy a módosításaikkal előjöhessenek.

Így is lett, szünet.

A szünet után a jegyző elmondta, a hivatalban betöltött álláshelyek száma 114,25 fő.

Fodor Csaba jött a részletekkel: a cégekkel kapcsolatban hozott határozatokat nem szavazzák meg, ezek az 1-9-ig tartó pontok. A 10,11,12,13,14-es pontot megszavazzák. A 15-öst nem szavazzák meg. A 16,17,18,19,20,21,22,23 pontokat megszavazzák. A 24-es: a hivatali létszámot 114,25 főre módosítják a hivatali létszámot.

25-höz módosító: a közgyűlés megszünteti a polgármesteri kabinetet, s a jegyzői kabinethez sorolja át. A főépítészi csoportot a gazdálkodási osztályhoz sorolja át. A jegyzői kabinetet átnevezik titkárságnak. A határidő 2022. október 1.

Még egy javaslata van az ÉVE-frakciónak. A polgármester úr munkáját segítve létrehoznak egy munkacsoportot, hogy a cégekkel, vezetőikkel közvetlenül egyeztessen, ha kell, eseti szakértőket vonjon be a munkába, s a szeptember 29-i közgyűlés elé hozza a megoldási javaslatot. A csoport elnöke Horváth Jácint lesz. Tagok: Gábris Jácint, Szabó Szilárd, Fodor Csaba és Kunics György, valamint Tárnok Ferenc és a hivatali energetikus.

Bizzer András kérdést hozott: tud-e dönteni arról a közgyűlés, hogy a polgármesteri hivatal belső tagozódását megváltoztatja, polgármesteri döntés nélkül.

Erdős László először szólalt fel: a kabinet megszüntetésre irányuló határozat törvénybe ütközik, hiszen csak polgármesteri előterjesztésre lehet dönteni, az pedig nincs.

Fodor Csaba reagált: ez az előterjesztés része, ezért éltek módosítással.

Balogh László elismerte, ez valós logika. A polgármester megkérdezte a jegyzőt. Ő azt mondta, az MÖTV ad lehetőségeket, az előterjesztés módosítására.

Károlyi Attila szerint a polgármester beleszaladt ebbe a dologba, hiszen nem kényszeríthették, hogy ezt a témakört behozza a közgyűlés elé. De miután behozta, így módosíthatják. Ez egy sakkjátszma, amiben Balogh László most sakkot kapott.

Balogh László szerint azért, mivel ő úriember. De már most jelzi, hogy ezt megvétózza.

Erdős László azt javasolja, ne szavazza meg ezt a pontot a közgyűlés.

Bizzer András szerint sincs erre joga a közgyűlésnek, így ha erről szavaznak, a kormányhivatal semlegesíteni fogja ezt a törvényt.

Schauta Marcell szerint akkor hoznak egy javaslatot, hogy ezt a pontot a jegyző javaslatára hozták be.

Károlyi Attila reagált: Bizzer András hiába mondja azt, hogy nem hozta be a pontot a polgármester, de a napirend itt van.

Fodor Csaba szerint a pont itt van, így már foglalkozni kell vele. S olyan a világon nincs, hogy ne lehetne módosítást fűzni egy előterjesztéshez. A vétóra van lehetősége a polgármesternek, tegye meg, és majd meglátjuk.

Szabó Szilárd elmondta, a rombolásnak az ÉVE már többször nekifutott, de sosem sikerült. Viszont , ha most sikerülne, akkor is el kellene gondolkodniuk, hogy miért nem kért az ÉVE-ből április 3-án a város. 622 millió forintot kellene előteremteni, s nem a kabinetbe belerúgni. Szerinte nem ezen fog múlni, hogy a költségvetés összeáll-e. Csak a polgármester ekézésével foglalkoznak, a munka helyett. Reméli a frakcióvezető, hogy a következő önkormányzati választásokon senki sem fog kérni az ÉVE-frakcióból.

A polgármester újabb szünetet rendelt el.

Elkezdődött az ülés, majd az első felszólalásban Szabó Szilárd újabb szünetet kért. Meg is kapta. Ez a szünetek ülése.

Az újabb szünet után Balogh László szavaztatna, egyben Fodor Csaba módosítóival. Ezt azonban Fodor Csaba nem fogadja el. A kabineti módosításról és a hivatali létszámstopról külön kell szavaztatni. A 24-es, 25-ös és a munkaszervezet létrejöttét külön kell az ÉVE-frakció szerint szavaztatni.

Ezt Balogh László elfogadta.

Az 1-9-ig tartó pontokról az első szavazás, ebben szerepel például a Médiaház megszüntetése: 6 igen 8 nem, nem fogadták el.

10-14-es határozati javaslat: 14 igen

15-ös pont: 6 igen 8 nem

A 23-ig tartó javaslatok: 14 igen, egyhangú

24-es módosító, a 114, 25 főre való módosítás: 8 igen 6 nem

25-ös pont, a kabinet megszüntetésével, leendő vétóval: 8 igen 6 nem 0 tartózkodás.

26-os pont: 14 igen, egyhangú

27-es pont, a munkacsoport felállítása: 8 igen 5 nem 1 tartózkodás. Bizzer András tartózkodott 

11:04 - DRVE

Balogh László szerint példát lehet venni az egész eddig várakozó közösségről. Balogh László visszautalt arra, hogy vétóval élt a legutóbbi döntés kapcsán. Legutóbb azt hitte, ez a pont simán átmegy, azért is nem volt felszólalás. Most ezt a hibát nem teszi meg, ezért felsorolja a DRVE tetteit. Kiemelte a népkonyhát, a tanodát és a mosodaszolgáltatást, de az ingyenes edzőterem is működik. Az ingyenes használatnak semmilyen akadálya nincs. Tisztelettel kéri a közgyűlés bölcsességét.

Károlyi Attila jelezte először, szót kér. Alapvető tévedések vannak: a polgármester csak a saját személyét tartja mindenki előtt, olvasta, hogy Balogh László miket nyilatkozott. Itt van egy szerződés, az önkormányzat mint gesztor = végrehajtó, s a Baptista Szeretetszolgálat. Ez a két szerv állapodott meg. A DRVE ebben nem játszott szerepet. Elmondta, nagyon sok cigány ügyfele van, főleg Zalakomárból. A frakció álláspontja a bérleti szerződéssel kapcsolatos. Ezt a kérdést a Baptista Szeretetszolgálatnak és a városnak kell közösen megoldania. Van más helyisége az önkormányzatnak, ahol ezt a szerződéses kötelezettséget teljesíteni tudja. De a DRVE is rendelkezik még egy helyiséggel, ez pedig Ligetvárosban van. A cigány közösség is politikailag megosztott lett: van a Teleki Lászlóhoz húzó csoport és van, aki Tejfel Józsefet követi. Károlyi lényegesen visszafogottabban szólt az üggyel kapcsolatban, mint korábban, azzal zárta, hogy ne sértődjenek meg, ha ezzel az épülettel a városnak más tervei vannak, a támogatást így is meg fogja kapni a szervezet. 

Szabó Szilárd sem menne bele a részletekbe, de példaértékű az a munka, amit a DRVE a rászoruló emberekért tett. Támogatásáról garantálta a DRVE tagjait. Azt kéri, hozzanak olyan egyesületeket, akik a város másik pontján végeznek hasonló munkát.

Schauta Marcell először szólalt fel. Jelezte, hosszú lesz, s lenne egy módosító indítványa. Elmondta, a most felolvasott jogi részletek miatt kértek szünetet. A polgármester a vétóban arra hivatkozott, hogy a szerződés megszűnés esetén a szolgáltatás nem biztosítható tovább, ezért követ el szerződésszegést. Ez viszont téves. Tejfel József kérte, tekintsék meg a Zrínyi u. 42-ben végzett munkásságukat. Ezt Schauta nem személyesen, de megnézte, s úgy látja, az ellátási szerződés nincs összhangban azzal, amit megvalósított a telephelyén. Az ellátási szerződés népkonyhaként került rögzítésre, kizárólag Nagykanizsán élő személyek részére. Kikötés volt az eszközök biztosítása, a tájékoztatás, s a helyszín. A népkonyhát a DRVE nem helyben fogyasztással valósította meg, ezzel szabályt szegett. Az engedély 100 főig szólt, de 130-170 igénybe vevőről is szóltak a hírek. Ahogy kivitelezték, arra nem volt engedély. Egyeztettek a hatósági osztállyal, így módosítóval él. Ha az ingatlanhasználatot nem szavazza meg a közgyűlés, de az ellátás maradhasson, akkor ez lesz a kiegészítés: az önkormányzat vállalja, hogy a szolgáltatás helyszínét 2022. október 1-től biztosítja, s javaslat még, hogy a polgármester folytassa le az egyeztetéseket a szolgáltatóval, majd szeptember 29-ig terjessze a közgyűlés elé. Magyarán: ha nem kapják meg a telephelyet, az önkormányzat biztosít egy másik helyiséget, ahol a népkonyha folytatódhat.

Balogh László szerint erkölcsre hivatkozott az ÉVE, meg tisztességre a Vízmű esetén, akkor most ezt hadd kérje számon. Mert lehet, hogy jogilag voltak problémák, például a nem helyben fogyasztással vagy a 100 főnél több személy segítésénél. Amit szerinte Schauta Marcell javasol, az a rászoruló emberek elleni vétek és politikai bosszú egy hasznos egyesület ellen. Ezt pedig muszáj volt elmondania.

Bizzer András arra kéri az ÉVE-frakciót, hogy változatlan módon szavazza meg a polgármester előterjesztést. Így egyébként 2027-ig megkapná a DRVE a telephelyet. Bizzer András azt érzi, hogy Schauta Marcell a kákán is csomót keres, holott egy szociális bizottságot vezet. Szerinte aki ott elnököl, annak szociálisan érzékenynek kellene lennie. Legutóbb megemelték a NESZI ellátási díját, most pedig egy segítő szervezetet ki akarják pöckölni a helyükről, ez nem szép dolog, s nem bizonyítja a szociális érzékenységet.

Radics Bálint is úgy gondolja, ez nem jogi dolgokról szól. Van egy egyesület, amely a rászorulóknak nyúlt biztos pontot. S 2 hete semmilyen indoklás nélkül söpörte le az ÉVE. 2 hét alatt sikerült mondvacsinált indokokat keresni, de Radics szerint Schauta saját maga sem érti, amit mondott. Mondják ki nyíltan, miért nem akarják, hogy a DRVE a Zrínyi telephelyén maradjon.

Schauta Marcell azt hitte világos volt, hogy miért próbálta körülírni a dolgot. Hiszen ez az ügy, ahogy most folyik költségvetési csalás gyanúját veti fel.

Balogh László szólt oda mikrofonon kívül: ez rágalom.

Fodor Csaba vette át a szót. Az egyesület működése mehet tovább, semmi sem veszélyezteti. Ligetvárosban két lakást kaptak, egybenyitva. A vendégeknek elmondta: az ételosztás nem szűnik meg. Más önkormányzatoknál is úgy működik, hogy az önkormányzat ezt vállalja, s dönt is arról, hogy a Baptista Szeretetszolgálatnak hol biztosít helyet. Így kár nem éri a rászorulókat. Az viszont merőben szokatlan, hogy az önkormányzat és a Baptista Szeretetszolgálat közé beékelődik egy szervezet. Fognak tudni adni olyan belvárosi helyet is, ahol a szolgáltatás működhet tovább. Itt nincs szerepük. Az összes többi munkájukat természetesen folytathatják, s köszönik is a tetteiket. De az ÉVE a polgármesterrel ellentétben be akarja tartani a jogszabályokat. Az ételosztás folytatódni fog, csak közvetlenebb formában. Semmilyen bosszúról és hadjáratról nincs szó. A szolgáltatásokat viszont össze kell hangolni, hiszen a Vöröskereszt, a Völgy Alapítvány és a baptisták is végeznek ilyen munkát. Fodor Csaba szerint is vannak olyan pontok, amik valóban jogszabályt sértettek. A helyet az önkormányzat biztosítani fogja.

Szabó Szilárd azt kérdezte Fodor Csabától, eddig miért nem volt probléma a szerződés? Eddig hol volt az ÉVE, hiszen 2019 óta irányítják a várost.

Ha tudnád, most jár le - szúrta oda Károlyi Attila mikrofonon kívül.

Szabó Szilárd válaszolt: tudja. Majd gratulált, hogy Schauta Marcell ezeket az okokat tudta összeszedni 2 hét alatt. Az a legnagyobb probléma, az a vád, hogy több mint 100 adagot osztott ki a szervezet. Szörnyű szerinte, hogy ezt kellett hallania egy szociális bizottságot vezető képviselőtől.

Schauta Marcell is gratulált frakcióvezető úrnak. Az ellátási szerződés arról szól, hogy a népkonyha helyben történik, de ez nem valósul meg, akkor csalást követnek el. Azt akarja az ÉVE elkerülni, hogy az önkormányzat és a szeretetszolgálat egy jogszerűtlen szolgáltatást nyújtson.

Balogh László szerint Schauta Marcell érvelése ott hibás, hogy a szolgáltató a szeretetszolgálat, nem a DRVE.

A népkonyhára a szerződést Bizzer András szerint az ÉVE fel akarja mondani, kipöckölni a DRVE-t, majd új szerződést kötni. De az alpolgármester szerint oka volt annak, hogy a szeretetszolgálat a DRVE-t bevonta. Nélkülük pedig nem biztos, hogy ez működhet.

Szabó Szilárd szólt végül: az lenne csalás, ha ezt a pénzt a DRVE nem ételre költötte volna.

Balogh László lezárta a vitát, s reméli, a baptisták nem látták a vitát.

A polgármester előterjesztéséről szavazás: 6 igen 1 nem 7 tartózkodás, a közgyűlés nem fogadta el. Schauta Marcell nyomot nemet.

Schauta Marcell módosítója, tehát az önkormányzat október 1-től biztosítja a népkonyhát, más helyszínen. A szavazás első körben nem ment át, Gábris Jácint kért új szavazást.

Új szavazás: 8 igen 6 tartózkodás. Végül átment Schauta Marcell módosítója. Tejfel József kért volna szót, de Horváth Jácint odamondta: a polgármester már lezárta a vitát. Tejfel kérte, akkor magyarázzák el a döntést, hogy miért nem lesz ételosztás. Az egyik vendég dühösen felszólalt: "az Aréna az kell, arra van pénz, de az ételt azt nem osztják...!"

A polgármester szünetet rendelt el, mint fogalmazott, kicsit túlhevült a testület.

09:48 - Adják-e a Vízművet?

Balogh László felvezetőjében elmondta, ő támogatja az állam szerepvállalását. Felidézte, hogy a Vízmű tavaly úgy lett + 1 millióban, hogy az utolsó pillanatban kapott a városvezetéstől 12 millió forintot. A polgármester hozzátette, s mindezek mellett még 5 millió forintos prémiumot is megítéltek Cziráki Lászlónak. A határozati pontokat ő is leegyeztette, mielőtt előállt velük.

Fodor Csaba szerint tele volt csúsztatással Balogh László felszólalása. Nem fogják megszavazni, nem adják át a vízművagyont. Évekkel ezelőtt létrehozták a "kukaholdingot", a szolgáltatás pedig még rosszabb lett, ráadásul kiadták egy magáncégnek, holott azért rúgták ki a külföldi tulajdonosokat, mert az állam láthatja el ezt a feladatot, most mégis egy tőzsdei céghez került. Az autópályák esetében pedig most hirtelen mégiscsak Mészáros Lőrinc cégéhez került a koncesszió. Az is jó példa, hogy ahol nyáron vízellátási probléma volt, ott az állam a szolgáltató. Abban valóban megosztott a helyzet, hogy politikai színektől függetlenül döntenek a városok, hogy átadják vagy nem adják. De Fodor Csaba szerint ők jobban el tudják látni ezeket a feladatokat, mint az állam. Azt is felhozta Fodor, hogy a teljes önkormányzatiság megcsorbítása, elértéktelenedése ez a döntés is. Szintén fontos volt, az a projekt, amit Horváth Jácint önálló indítványként betett, ez a Platán sori víziközmű-fejlesztés, amire az önkormányzat pályázott. Ha most átadják az államnak a vagyont, ez a pályázat is elveszik. Végül megköszönte a hivatal és Vízmű dolgozóinak a munkáját, hogy ilyen vaskos anyagot tettek le az asztalra. Van egy politikai döntés, és Fodor szerint a szakma most azzal szenved, hogy ennek valahogy megfeleljen. A cél nem a megfelelő szolgáltatás, hanem hogy legalább 5 százalékot meghaladó tulajdoni hányaddal rendelkezzen az állam, s átvegye az irányítási jogot. Ha Nagykanizsa Vízműéhez 5 százalékkal bejön az állam, akkor azt követeli, hogy a másik 95 százalékkal szemben ő rendelkezzen döntési jogkörrel. Ez nem egy elfogadható magatartás. Fodor szerint ez hatalmi arrogancia úgy, hogy a felelősség ne kerüljön át.

Módosítási javaslat: a közgyűlés megállapítja, hogy a kormány felelőtlen döntései miatt a Vízmű több mint 3 milliárd forintos veszteséget szenvedett el.  

Balogh László reflektált: Az előző ciklusban valóban Szabó és Gyalókay úr voltak delegálva a Vízműhöz, de a polgármester fontos kérdésekben szavazhatott, most ez nincs így. A centralizáció, decentralizáció kapcsán lehetnek viták, de szerinte az állam jól venné át a Vízmű kezelését.

Bizzer András szerint Fodor Csaba felszólalása politikai hangulatkeltés volt, s csak felesleges hangulatot kelt. Az előadott vélemény a Vízmű problémáit mutatta be, de a város érdekeivel nem foglalkozott. 2023-ban is hasonló emelkedő energiaárakkal kell számolni.

Közben nem igazán lehetett hallani Bizzer András felszólalását, hiszen a DRVE vendégei bevonultak a terembe.

Bizzer András kiemelte, hogy ha most nem fogadják el az átadást, lehet, erre jövőre nem lesz lehetőség. Más városok pedig jobb helyzetben vannak, így ők megtehetik, hogy nem adják át, de Nagykanizsa nem. Hiszen honnan lenne 1 milliárd forintja Kanizsának, amikor a saját ügyeiket is alig tudják megoldani. Ezeket a számításokat Bizzer András szerint az ÉVE nem csinálta meg, csak hoznak majd politikai alapon egy rossz döntést.

Szabó Szilárd kapott szót. Szerinte remek keretet adott a mondandójának Fodor Csaba. Kiragadott mondatok: Mészáros, kukaholding, s még pár nevet hiányolt Szabó, amik az ÉVE részéről rendre előjönnek. Végül pedig jött egy komolytalan módosító, amivel ekézték a rezsicsökkentést. Holott ha ez nem lenne, most nagyjából 500 milliós hiányt görgetne maga előtt a Vízmű. Szabó szerint ha lesarkítjuk ez az előterjesztés azért van itt, mivel az európai energiaárak emelkedni fognak, s ez a Vízműnek milliárdos számlát fog eredményezni. Ennek komoly realitása van, ráadásul most is egy banki hitelkeret biztosítja a cég működését. Ha ez a helyzet megtörténik, az ívóvízellátás is veszélybe kerül. Az állami tulajdon pedig nem ördögtől való. Itt van például a kanizsai kórház, ami a rendszerváltás után önkormányzati tulajdonba került, s nem jöttek a fejlesztések. De ez megváltozott, amióta állami kézbe került, hiszen 10 év alatt 2 milliárdot költöttek. Azt kérdezi Fodor Csabától, ha nem fogadják el az átadást, miből fizetik ki ezt a számlát? 

Fodor Csaba mikrofonon kívül szólt: mennyi lesz az a számla, ön tudja?

Szabó folytatta: nem tudja, de lehet sejteni. Azt kéri az ÉVE részéről, ne hazardírozzanak a kanizsaiak ellátásával.

Horváth Jácint ezt visszautasította. Ha 7 milliárd lesz az áramszámla, akkor sem kapcsolhatják le a Vízműnek az ellátását, víz akkor is lesz. A kórházfelújítás kapcsán is reflektált Horváth: önkormányzati tulajdonban volt a felújítás alatt, a döntést pedig a Gyurcsány-Bajnai kormány hozta. S a szakrendelők felújítását is az önkormányzat nyerte. Horváth örül, hogy Szabó visszasírja a Kádár-rendszert, de ettől még nincs rossz helyen a Vízmű egy önkormányzatnál. Hitelkerete van a Vízműnek, de hitele nincs, ezt is kikéri magának Horváth. Magyarán nem hitelből működik a cég, még úgy sem, hogy 13 éves árakon szolgáltat. Az állami ajánlatban az van benne, hogy idén december 31-ig üzemeltetik a Vízművet, ezt köszönik szépen, de Nagykanizsa is meg tudja csinálni. Ebben a centralizációban így nem kívánnak részt venni. Ezt az ajánlatot ebben a formában nem szabad elfogadni.

Balogh László szerint ha a Vízmű nem integrálódik, akkor hosszú távon nem lehet fenntartani.

Károlyi Attila hangsúlyozta: Balogh László azon mondata, hogy Horváth eltért a lényegtől, azt mutatja, hogy a polgármester nem érti ezt a kérdést. A MOL-hoz mennek raportra a kanizsai képviselők, ami egy magáncég. A víz pedig egy közkincs. A kanizsai sör pedig pontosan ettől a víztől volt a legjobb a Nagy-Magyarországon és a csonkán is. Korábban azt nevelték a helyi gyerekekbe, hogy ne ásványvizet, hanem csapvizet igyanak, mert az egész országban a legjobb a kanizsai víz. Most pedig ezt a kincset elherdálnák, holott a Fidesz-képviselői sem erre esküdtek fel.

Balogh László megjegyezte, a privatizációban nem az Orbán-kormányok jeleskedtek. Károlyi Attila hangnem pedig kioktató, pedig nem is pedagógus.

Károlyi Attila reflektált: ez nem az iskolapad, itt anyázás van, ha ez nem tetszik, akkor kimehet a polgármester.

Balogh László válaszolt volna, de Károlyi Attila szólt, Balogh László ne szóljon közbe, mert az nem illik.

Fodor Csaba is a kórházügyre reagált, önkormányzati fenntartás alatt ott jó gazdálkodás ment. A lopásról pedig annyit, hogy Károlyi Attilának teljesen igaza van, hiszen az erkölcsi lopás is lopás. Hiszen, ha a jog határa átlépi az erkölcsöt, akkor ott problémák lesznek. Az pedig, hogy visszasírják a Kádár-rendszert érdekes, voltak ugyan jó dolgai Fodor szerint, de a központosítás nem tartozik közéjük.

Szavazás: 8 igen 6 nem 0 tartózkodással elfogadták Fodor Csaba módosítóját.

Az integráció kérdése: 6 igen 8 nem 0 tartózkodás. Marad a Vízmű.

Balogh László most kiszúrta a mintegy 30 vendéget a DRVE részéről, előre venné a pontot. Szavazás erről: 11 igen 0 nem 3 tartózkodás, jön a DRVE.  

A tárgyalás helyett azonban szünet.

09:07 - 588 millió és a víztorony

Balogh László elmondta, 1 éve húzódik az ügy. Most a víztorony lehet a probléma, 272 millió forinttal szerepelt az eredeti listán, a polgármester szerint a mostani ajánlat már több mint 600 millió forintról szól. A Minisztérium ragaszkodik ehhez a fejlesztéshez, ezért több alkalommal is levéllel fordult Cziráki Lászlóhoz, hogy részcélokat tudjanak megoldani ebben a projektben. Balogh László felelevenítette, hogy mikor először találkozott Cziráki Lászlóval, mint ügyvezető, Cziráki hozott neki egy követ a víztoronyból, hogy bemutassa, milyen rossz állapotban van az épület. A válaszlevélben azonban mégsem írt Cziráki László konkrétumot, azt jelezte, hogy a csőhíd és a szivattyú felújítása fontosabb lenne. Balogh László szerint ez a cél is fontos, de erre most nincs megoldási lehetőség. Balogh László tudja, hogy a felelősséghárítás megy egyik oldaltól a másikra, de most felelős polgármesterként abban bízik, hogy döntést tudnak hozni.

Fodor Csaba kapott szót. A polgármester által említett 272 millió forint már 2021 nyarán is elévült, már akkor jelentősen meghaladták a valódi költségek ezt a számot. Az 588 millió forintot teljes egészében elvitte volna a Víztorony, s még nem is lett volna elég. A kormányhatározat pedig a felhasználási csoportokat világossá tette, s annak megfeleltek. Azt pedig nem vállalhatta be az önkormányzat, hogy saját forrásból kipótolja, hiszen nem volt saját forrás. Egyértelmű, hogy valaki miatt kekeckedik a minisztérium. Ráadásul Fodor Csaba szerint tökmindegy, hogy mit döntöttek, hiszen a pénz, s összesen majdnem 2 milliárd forint van még mindig a Sberbankban. Fodor Csaba javaslata az, hogy kettészedik a polgármester előterjesztését. A második pontban kérik fel a polgármestert, hogy a Mura1 és Mura 2 fejlesztéseket terjessze a közgyűlés elé. Ezek azok a munkák, amiket Cziráki László javasolt a polgármesternek a víztorony helyett. 

Egyébként korábban nekünk is nyilatkozott Cziráki László, hogy a víztorony és több más projekt is elodázhatatlan: https://kanizsaujsag.hu/hir/202207/a-del-zalai-regiot-nem-fenyegeti-vizh...

Bizzer András kapott szót. Szerinte nem kekeckedik senki, szimplán az ÉVE hozott rossz döntést.

Közben megérkezett a Vasemberházba a DRVE elnöke, Tejfel József, akit 5-6 érintett család is elkísért. Más kérdés, hogy még 3 napirend van a DRVE előtt.

Bizzer András közben folytatja, Horváth Jácint szólt neki oda, "lapról olvasod, ez nem a te véleményed". Az alpolgármester szerint a problémát az ÉVE-frakciónak kell megoldania, hiszen ők vezetik a várost.

Szabó Szilárd is felszólalt. 2021 júniusában kapta meg Kanizsa a támogatást, a Sberbank pedig 2022 márciusában történt. Addig az ÉVE fecsérelte el az időt. Szabó is elismeri, hogy minden elemet nem lehetett volna ennyi idő alatt megvalósítani, de a felét igen. A kérdés az, hogy miért nem álltak neki? Nem kér választ, szerinte pontosan tudja mindenki.

Horváth Jácint Bizzer Andrásnak válaszolt: Horváth felsorolja azokat a tételeket, amiket az ÉVE emelt be, s a polgármester lajstromában nem szerepelt. Ezeket Bizzer András rossz döntésnek minősítette. Ez Horváth szerint mind jó döntés. Szabó Szilárdnak is reflektált: mondja el a Fidesz-frakció vezetője, melyik pontokat tudták volna teljesíteni? Hiszen tervek sem voltak. Horváth azt kéri Szabótól, sorolja fel azokat a pontokat, amelyeknek építési engedélye volt. Ha ezt nem tudja megtenni, akkor csak levegőbe beszél.

Balogh László szerint kár már ezt csűrni csavarni, de az tény, hogy elment az idő, és nem valósultak meg a fejlesztések.

Fodor Csaba sem akar vitát gerjeszteni, de az első döntés a 2021 júniusi döntés volt, amit a Tulajdonosi Bizottság hozott meg, s ebben benne volt a Víztorony. Ott volt a lehetőség, hogy elfogadják, de csak keresztbe feküdtek. Azt pedig nem szereti Fodor, hogy az ügyvezetőket különböző megjegyzésekkel illeti a polgármester, most Cziráki Lászlót. Az ügyvezető levelében pontosan benne voltak a számok, tehát kapott a Fidesz-frakció is tájékoztatást, csak el kellett volna olvasni. Azt pedig visszautasítja, hogy nem lesz döntés, a mai közgyűlés után azonnal összehívja a Tulajdonosi Bizottságot, hogy a munka elinduljon. 

Balogh László válaszolt, szerinte abba kellene hagyni a csipkedést a baromfiudvarban. Elismeri, a tetőről valóban írt neki Cziráki, de nem erre kért választ, hanem egy tétel iránt érdeklődött, ami részben felújítható.

Bizzer András visszautasítja azt, hogy az ÉVE listája szerint nem volt fontos. De az, hogy a régi listát az ÉVE lecserélte, halogatást hozott, így nem tudták felhasználni a pénzt. Ennek az lett az eredménye, hogy nem tudták felhasználni a pénzt. A fejlesztési listát pedig egy költségvetési módosítással akarták elfogadni, de azt az ÉVE elutasította.

Szabó Szilárd Horváth Jácintnak reflektált. Horváth azt mondta, 2 projekthez volt engedélyezési terv. Szabó azt kéri, Horváth árulja már el, hogy milyen engedélyezési terv kell egy járda felújításához. Ezt most nem Horváth Jácinthoz, hanem Szabó Istvánhoz, a Via vezérigazgatójához intézte a kérdést. 

Károlyi szólt oda mikrofonon kívül: te ne kérdezgess senkit, nem te vezeted az ülést!

Balogh László intette rendre Károlyit, Károlyi elnézést is kért.

Szabó Szilárd folytatta, például az ovik klimatizálásához milyen engedélyezési terv kellett?

Ezt nagy nevetés fogadta az ÉVE-oldalán, Horváth szúrta oda mikrofonon kívül: "ezt nem hiszem el, hát azt is mi tettük bele..."

Szabó Szilárd szerint ferdítés, hogy az eredeti lista hasraütés-szerűen lett volna kitalálva. Azt pedig visszautasítja, hogy az ÉVE listája ne lenne fontos, hiszen rengeteg probléma van a városban, de úgy tűnik, sok még meg is marad.

Dénes Sándor szólalt fel. A polgármester elmondta, lehet még egymásra mutogatni még fél órát, de ezt be kell fejezni. Szerinte a késlekedés oda fog vezetni, hogy minden egyre drágább lesz, s egy számjegyű lesz, amit végül meg tudnak valósítani. A megjegyzések mellőzését is kéri Dénes Sándor, az, ha egymást bántják, jó eredményre soha nem vezet.

Károlyi Attila szerint ezt az egész vitát két mondattal le lehet zárni. Amikor Balogh László levelet írt a Belügyminisztériumnak hibázott, hiszen nem hozott határozatot, s ez a döntés azt követelte volna. Bizzer Andrásnak is válaszolt: az itt hozott határozat nem az önöké vagy a miénk, az Nagykanizsáé. De az, hogy írok egy levelet, hogy köszönöm a pénzt, az nem határozat.

Radics Bálint is felszólalt. Miklósfán a Bocskai utca vízelvezetését háromszor kellett behoznia, hogy tárgyaljon róla a közgyűlés. De miután volt róla terv, végül támogatta az ÉVE azzal, ha rendelkezik rá forrás, akkor megvalósul. Így a polgármester beemelte, majd az ÉVE mégis kidobta. Szóval az ÉVE ezek után nehezen hivatkozik szakmai alapokra.

Balogh László Károlyi Attilának válaszolt, abban a jogi helyzetben nem kellett határozatot hozni.

Fodor Csaba szerint valóban igaza van Károlyi Attilának, s Dénes Sándornak is. Valóban határozatot kellett volna hozni, s valóban feleslegesen vitáznak most, hiszen a pénz a Sberbankban van. A polgármester listáját szakemberekkel nézették át, akik igazolták, azok az összegek nem jók. Ezt korábban Bizzer András el is ismerte, valóban kisebb összegeket írtak be. S mikor Fodor rákérdezett, mivel fogják pótolni, akkor az volt a válasz, hogy ennyi pénznek mindig kell lennie. Fodor tételesen végigment a kivett fejlesztéseken, de azzal zárt, hogy fejezzék be a vitát, a Tulajdonosi Bizottság dönteni fog.

Le is zárta a vitát Balogh László. Szavazás Fodor módosítójáról: 8 igen 5 nem 1 tartózkodás. Radics Bálint tartózkodott. A Tulajdonosi Bizottság dönt majd az ülés után.

 

09:04 - Kezdés, új pont a Médiaház kapcsán

Balogh László megnyitotta az ülést, Tóth Nándor hiányzik. Fodor Csaba előterjesztésével kapcsolatban lesz újabb pont a Médiaház kapcsán. Horváth Jácint is hozott két új pontot.

Előszó gyanánt

Valami nagy balhé van készülőben…így summázta az egyik városatya azt a tényt, hogy a hétfői bizottsági ülések előtt egy órával még nem voltak felöltve a napirendek. Azóta nyilvánosságra kerültek, s kiderült, igaza volt a képviselőnek.

A 2019 óta íródó ciklus bővelkedik a fajsúlyos közgyűlésekből. Kezdődött a cégvezetők cseréjével, jött a megszavazott velodrom, amiből aztán mégsem lett semmi. Folytatódott az alpolgármesteri meg nem egyezésre adott válaszként a tanácsnoki rendszer bevezetésével, majd érkezett a pandémia, ami magával hozta a polgármester egyszemélyi hatalmát, így végül lett alpolgármestere Nagykanizsának. A veszélyhelyzet végeztével előterébe került az 588 milliós támogatás sorsa, ami zalaiasan szólva, olyan hosszúra nyúlt, mint a rétestészta. S ha még mindez nem lett volna elég, újra borított mindent a Sberbank-csőd, amit nem mellesleg tetézett az energiaválság. A felsorolást még lehetne folytatni – például a Tar Mihály-fejezettel – de a hosszú lajstrom ellenére ki lehet jelenti, történelmi ülés következik a Vasemberházban. Dönteni kell, hogy adják vagy nem adják a Vízművet az államnak, s arra sem volt még példa, hogy egy polgármester a város saját cégeit megszüntesse. Balogh László mai előterjesztése alapján, a 622 milliós hiátus kitöltéséért beáldozná a Kanizsa Médiaházat és a Városfejlesztőt.  

Nyolc pontról lesz ma szó, ami kifejezetten kevésnek számít kanizsai mértékkel mérve, de ebből öt biztosan nagy vitát fog kiváltani a frakciók között. Az első a már említett 588 millió, ami kapcsán e sorok szerzője még a júniusi közgyűlés tudósításakor írta azt, hogy pont került a végére. Tévedtem. Ugyanis a Belügyminisztérium köti az ebet a karóhoz, és a víztorony fejlesztését nem engedi kivenni. Ez a polgármester által benyújtott, 2021. október 15-ei listán 272 millióval szerepelt.

A második a Vízmű átadása. Már legutóbb is hosszan tárgyaltak róla a felek, erről itt olvashat: https://kanizsaujsag.hu/hir/202209/622-millio-forint-hianyzik-a-koltsegvetesbol-az-elszabadulo-energiaarak-miatt

Az alaphírről pedig itt: https://kanizsaujsag.hu/hir/202208/kerdesesse-valt-a-vizmuvek-jovoje

A harmadik a költségvetés helyzete. 622 millió forint hiányzik a Sberbank-csőd plusz energiaválság kombináció miatt a város kasszájából, erre kellene megoldást találnia a frakcióknak. Erről is esett szó a soros ülésen: https://kanizsaujsag.hu/hir/202209/egy-orat-targyaltak-a-kepviselok-a-koltsegvetes-helyzeterol-a-kozgyulesen Akkor az ÉVE részéről a konkrétumokat hiányolták a polgármestertől. Most megkapták, bár erre ők is aligha számítottak. Röviden: a Városfejlesztőt szeptember 30-től, a Médiaházat október 31-től szüntetné meg, a Rehab „megúszná” háromhavi támogatás megvonásával. Az energiaköltségekre a városvezetés támogatást nem adna, minden cégnek ezt magának kell kigazdálkodnia, polgármesteri elvárás a 25 százalékos megtakarítás. A Via Kanizsát és a Vagyongazdálkodást összevonná Balogh László és a Fidesz-frakció, előbbi támogatását 50 millióval csökkentené, utóbbinak pedig 25 millióval növelné a befizetési díját. A Medgyaszay Ház működését október 1-től szüneteltetné. S itt jön az igazi svédcsavar: megszűnések, összeolvadások, kigazdálkodás…de az Arénának csak-csak jut még így is 30 millió támogatás ebben az évben. A multifunkcionális szent tehén.  Egyébként legutóbbi interjúnkban a létesítmény ügyvezetője ennél többet hiányolt. Link: https://kanizsaujsag.hu/hir/202209/az-arena-helyzetet-is-neheziti-a-sberbank-csod-az-ugyvezeto-azonban-bizakodo-m-bgy  A válságkezelést a hivatal dolgozói megúsznák a csökkentett munkarenddel, s azzal, hogy ők takarítanak és maximum 20 fok lehet az épületben.

Ha ez a vita lemegy, és nem kell berekeszteni a közgyűlést, akkor jön a DRVE és az egyesület telephelye. Ez is visszatérő ügy, az első, amikor Balogh László élt a polgármesteri vétójával. Előzmény: https://kanizsaujsag.hu/hir/202209/egy-orat-targyaltak-a-kepviselok-a-koltsegvetes-helyzeterol-a-kozgyulesen Az eset kapcsán Balogh László tartott egy sajtótájékoztatót, amire a Kanizsa Médiaházat nem hívta meg, így olvasóinkat nem kívánta tájékoztatni. A megyei napilap cikke: https://www.zaol.hu/helyi-kozelet/2022/09/vetoval-es-peticioval-birnak-jobb-belatasra-az-eljen-varosunk-egyesuletet Az ÉVE alaposan beleállt a témába, több posztot is intézett Tejfel József munkásságának. Link: https://www.facebook.com/eljenvarosunk/photos/pcb.1141692086558013/1141685369892018/

S ha ezen is túl vannak a városatyák, még mindig ott van egy napirend, ami az egyébként a polgármester által megszüntetésre javasolt Városfejlesztőhöz kötődik. És végezetül jöhet a Modern Városok Program. A versenyuszoda kapcsán lett felöltve egy levél a BMSK vezetőjétől. Medvigy Mihály ebben egyebek mellett azt írja, nincs tudomásuk arról, hogy az állam módosította volna a projektet.