Sok nagykanizsai vesz részt a szűrési akcióhéten

facebook megosztás

Bekapcsolódott a Kanizsai Dorottya Kórház is az országos „Ragadd torkon a rákot!” szűrési akcióhétbe. A program célja, hogy felhívja a figyelmet a feji és nyaki daganatok veszélyeire, valamint segítse megelőzni azok kialakulását.

A nagykanizsai kórház fül-orr-gégészeti osztályán eredetileg két napra szerettek volna becsatlakozni a rákmegelőző kampányba, ám a program nagy népszerűségnek örvend a helyi lakosok körében, ezért egész héten 8 és 12 óra között várják a betegeket a földszinti ambulancián. A vizsgálatok alig néhány percet vesznek igénybe és teljesen fájdalommentesek.

– Többen jelentkeztek, mint amire számítottunk. Eredetileg ez egy országos, sőt európai akció, amibe mi eredetileg két nappal szálltunk volna be, aztán akkora lett az érdeklődés, hogy gyakorlatilag a hét minden napján naponta huszonnégy beteg jelentkezett, sőt még ennél több is – nyilatkozta Dúll Gábor, a Kanizsai Dorottya Kórház főorvosa.

Az előző évek adatai szerint a férfiak sokkal inkább veszélyeztetettek a szájüregi és gégészeti daganatok esetében. A főorvos szerint a káros szokások és a nem megfelelő higiéniás körülmények tovább növelhetik a betegség kockázatát.

– A 40-50 év fölötti korosztály az, aki veszélyeztetett, főleg az aki dohányzik, illetve rendszeresen fogyaszt alkoholt illetve ápolatlan a fogazata. Ebben az a probléma, hogy ezek a betegeink, akiket említettem az esetek túlnyomó többségében olyan szociális helyzetben vannak, hogy pont ők, akiknek szüksége lenne erre a vizsgálatra, ők nagyon kevesen jelennek meg –  tette hozzá Dúll Gábor

Dúll Gábortól megtudtuk, hogy azokat, akik jelentkeztek szűrésre, de nem kaptak időpontot erre a hétre, a jövő héten fogják vizsgálni.

K.T. 

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.