Tizennyolc csapat versengett az eszteregnyei főzőversenyen

Második alkalommal rendezték meg az Eszter-fesztet. Az érdeklődőket zenés fellépők, főzőverseny, illetve kézműves vásár várta az eszteregnyei futballpályán tartott rendezvényen.

A tavalyi, első alkalom rendkívül népszerű volt Eszteregnyén, ezt bizonyítja, hogy a látogatók már kora délután megtöltötték a helyszínt. A település polgármestere, Kele Lajos szerint a rendezvénnyel a gasztronómiát és kultúrát népszerűsítik, ugyanakkor kikapcsolódást is szeretnének nyújtani a látogatóknak.

 – Tulajdonképpen ennek csapatépítő szerepe is van itt Eszteregnyén, hogy egy évben egyszer megrendezzük ezt a fesztivált. A helybéliek is nagyon sokan jönnek ki főzni, ezelőtti fesztiválunkon kilenc főzőcsapat volt, most tizennyolc csapatról beszélünk. Azt érzékeljük, hogy más településekről is érkeznek, Nagykanizsáról és a környékbeli településekről is. Én úgy gondolom, hogy ennek egy csapatépítő szerepe van, az emberek kijönnek, kikapcsolódnak, a hétköznapi gondjukat kicsit otthon hagyják - mondta el Kele Lajos Attila, Eszteregnye polgármestere.

A kulturális program részeként több környékbeli dalkör is színpadra állt, forgatásunk időpontjában az Őszirózsa Dalkör produkcióját láthatta a közönség, de mások mellett a Pántlika Néptánccsoport és a Romaring Népdalkör is bemutatta dalcsokrát a közönségnek. A Kele Lajos által is említett főzőversenyen főként vad ételeket készítettek. A muravidéki Radamosról érkező csapat kivételt képezett, ők a helyi ételükkel, egy tradicionális, balkáni babgulyással neveztek be a versenyre.

– A hagyományosban van csülök, ebben csak füstölt oldalas van, kolbász, hagyma, sárgarépa, meg egyéb fűszerek vannak benne, amit mi magunk teszünk bele az íze végett – fogalmazott József Gelencsér.

Több olyan csapat is indult, amely első alkalommal főzött versenyen. Az ő céljuk a minél jobb eredmény elérése mellett az volt, hogy jól érezzék magukat.

– Megmondom az őszintét, most először indultunk neki. Tavaly nem sikerült elindulnunk, most úgy gondoltuk, hogy elindulunk és megpróbáljuk. Többször főztük ezt az ételt, és hát együttműködő a család, a csapat, mi egy nagy család vagyunk és szerintem jól működünk – árulta el Szabai Zsófia.

A zsűri végül az Eszteregnyei Sör Kör vaddisznós vargányás pörköltjét találta a legjobbnak. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)