Visszavonták a tűzgyújtási tilalmat

facebook megosztás

 A rendelkezés július eleje óta volt érvényben az országban. Hiába azonban a figyelmeztetés, az érintett intervallumban mintegy 60 helyszínen kellett tüzet oltani a zalai egységeknek, ráadásul halálos áldozatot is követelt a szabadtéri tűz idén.

A rendelet visszavonása sem jelenti azt, hogy nem kell továbbra is odafigyelni a szabályok betartására, mert adott esetben emberi élet is múlhat rajta – figyelmeztet Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. A zöldhulladék-égetése könnyen kiterjedhet és szabadtéri tűzhöz vezethet. A belterületen történő égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák. Az érvényben lévő utasítások megszegése, bírsággal sújtható. Azt tanácsolják a hozzáértők, hogy próbáljunk meg alternatív megoldásokat keresni.

– Június másodika óta Zala megyében is tűzgyújtási tilalom volt, akár csak az ország egész területén és szeptember 20-ával két megye kivételével, ugye Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye kivételével visszavonták ezt az intézkedést. Ami természetesen ennek köszönhetően Zala megyét is érinti. Ez azonban nem jelenti azt, hogy most aztán mindenki, aki eddig tartalékolta az égetni valót az nekiálljon, azért ennek vannak szabályai, amikre felhívjuk a figyelmet egy beszédes adattal is akár. Hiszen sajnos ebben az évben elég magas száma van a szabadtéri tüzeknek Zalában, 230-at közelíti és a leégett terültek nagysága 670 hektár –  tájékoztatta stábunkat Kósi Zsolt, a Zala Megyei Katasztrófa Védelmi Igazgatóság szóvivője.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.