Vöröslencse leves és pudingos zabpehely

facebook megosztás

 

Vegán ételek receptjét osztja meg olvasóinkkal Szőke Rózsa. A vöröslencse levest egyszerű elkészíteni, nagyon finom, náluk az egész család szereti, még azok a családtagok is, akik egyébként a vegán ételeknek nem igazán hívei.

A pudingos zabpehely receptjét egy eleki életmódtáborban tanultam meg tavaly. Ez egy egészséges és tápláló alapanyagokból készült vegén édesség. Elsősorban reggelire ajánlom, de édesszájúak este is fogyaszthatják – ajánlja Rózsa. Könnyű az elkészítése és nagyon finom!

A vöröslencse leves hozzávalói:

1 db vöröshagyma, 1 ek extraszűz olívaolaj, 1 db vékony fehérrépa szeletelve, vagy karikára vágva, 3 db vékony sárgarépa, szintén szeletelve, 2 db burgonya kockára vágva, 2 gerezd fokhagyma, 1 db paprika kicsi kockára vágva, 70 gr sűrített paradicsom, 1 ek Vito reform ételízesítő, 1 tk só, 1 tk fűszerpaprika, 1 db babérlevél, 130 gr vöröslencse, és 1 csokor petrezselyemzöld, aprítva.

Elkészítése:

Kevés vízben pároljuk meg a vöröshagymát, adjuk hozzá az olajat, a zöldségeket, a sűrített paradicsomot és az ízesítőket, majd öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Amikor félig megfőttek a zöldségek, adjuk hozzá a lencsét, öntsünk rá még vizet és főzzük 15 percig. A legvégén szórjuk meg a petrezselyemmel.

Rózsa tapasztalata szerint a vegán leveseket általában sűrűbb állagúra kell készíteni.

A pudingos zabpehely hozzávalói:

30 dkg zabpehely, 8 dkg kókuszreszelék, 7 dkg mazsola, 4 ek növényi tejpor, 3 ek méz, 1 csipet só, 1300 ml víz.

A vaníliapuding hozzávalói:

1 csomag vaníliás pudingpor, 4 ek növényi tejpor, 1 ek méz, 500 ml víz.

Elkészítése:

Főzzük meg a zabpelyhet a kókusszal, mazsolával, tejporral, mézzel és sóval ízesített vízben. A pudinghoz a pudingport, a tejport és mézet keverjük össze a vízzel, és közepes hőmérsékleten főzzük meg.

Egy mély tál aljába terítsük szét a zabkása felét, szórjuk meg friss aprított gyümölccsel, majd öntsük rá a puding felét. Ismételjük meg a rétegezést, és díszítsük a tetejét friss gyümölccsel, szeletelt mandulával vagy dióval.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.