A Sberbank betétesei megkapják követeléseik teljes összegét

facebook megosztás

Megkapják a teljes követelésüket a Sberbank betétesei, a kártalanítás jövő héten indul - mondta Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.    

Hozzátette: az érintetteknek nincs tennivalójuk, a végelszámoló egyénileg keresi fel a károsultakat. Nagyjából 2500 ügyfélnek volt 100 ezer euró feletti betétje a banknál, ők kapják most meg a pénzüket.    

Az MNB március 2-án közölte: miután az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál, a jegybank is visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. engedélyét, és elrendelte a végelszámolását.    

Mintegy 160 milliárd forintot fizetnek ki most az ügyfeleknek.    

Az érintettek addig nem kaphatják meg a pénzüket, amíg a kötelező adategyeztetést el nem végzik a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében - jelezte az alelnök.    

Kandrács Csaba kitért arra, hogy a hasonló engedélyvisszavonással járó eseteknek mindössze 25 százaléka végződik ilyen sikerrel, hogy a betétesek visszakapják minden pénzüket.    

A kifizetési folyamatot a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit (PSFN) Kft. végzi, minden információ a www.psfn.hu, illetve a www.sberbank.hu honlapon található. A kártalanítás 1-2 hónapot vehet igénybe - mondta.    

Korábban a Sberbank Magyarország Zrt. 65 158 betétesének 146,8 milliárd forint kártalanítás kifizetését biztosította az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA). Eddig azokat a betéteket fizethették ki, amelyek összege nem haladta meg a 100 ezer eurót.

MTI

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.