Gesztenyekrém leves és szőlővel, meggyel valamint gesztenyével töltött csirkemell, szőlőlevélbe göngyölt zöldfűszeres rizzsel

facebook megosztás

Lekszikov István Zalaszabarban dolgozik, mint konyhafőnök. Fontosnak tartotta egykori tanára, Rákhely Árpád mesterszakács örökségét, így a szepetneki főzőklubot is, ezért elvállalta a csoport szakmai irányítását. Lapszámunkban gesztenyéből készült ételek receptjét ajánlja olvasóinknak.

A gesztenyekrém leves hozzávalói:

1 db sárgarépa, 1 db hagyma, 25 dkg natúr gesztenye, 1 csipet őrölt kakukkfű, só, bors, 0,5 liter húsleves alaplé, 1 dl tejszín, 1 evőkanál étkezési keményítő.

Elkészítése:

A lereszelt sárgarépát, a hagymát megdinsztelem, felengedem húsleves alaplével. Ízesítem sóval, borssal, kakukkfűvel. Beleteszem a gesztenyét, húsz perc múlva összeturmixolom, majd az étkezési keményítővel elkevert főzőtejszínnel sűrítem. Ha kész, az egészet átpaszírozom. Héjában sült csicsókával vagy burgonyával tálalom.

Szőlővel, meggyel és gesztenyével töltött csirkemell, szőlőlevélbe göngyölt zöldfűszeres rizzsel

A töltött hús elkészítése:

A csirkemell filét szétnyitjuk, sóval, borssal ízesítjük. A natúr gesztenyét meggyel, szőlővel ízesítjük, majd ezt a gesztenye masszát a csirkemellbe töltjük, és megsütjük.

A köret elkészítése:

A szőlőlevelet 3-4 percig előfőzzük, majd félretesszük hűlni.

1 fej vöröshagymát, 1 fej lilahagymát, snidlinget apróra vágunk, majd megpároljuk. Hozzáteszünk 1 csésze rizst, üvegesre pirítjuk, majd hozzáöntünk 1 csésze forró vizet. Sóval, borssal, citromlével ízesítjük. Belerakunk apróra vágott kaprot, petrezselyemzöldet és mentát. Addig főzzük, amíg el nem fő a leve. Ha kihűlt, beletöltjük a szőlőlevelekbe, majd a tekercseket egymás mellé helyezzük egy fazékba, amelynek az aljára szintén szőlőleveleket teszünk. Meglocsoljuk olíva olajjal, felöntjük annyi sós vízzel, hogy ellepje, majd lassú forrással kb. egy órát főzzük.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.