Jelentős fejlesztések valósulnak meg a Pannon Egyetemen és a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központban

Projektindító sajtótájékoztatót tartottak ma délelőtt a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központban. Az 1,6 milliárd forintos beruházás kiemelt feladata lesz a Soós-központ épületének fejlesztése. A munkákkal – a jelenlegi tervek szerint – 2026-ra készülnek el.  

A Pannon Egyetem 4 milliárd forintos támogatást nyert, ebből Nagykanizsán 1,6 milliárdot használhatnak fel, mintegy 4000 négyzetméternyi területen. Birkner Zoltán szerint a kampusz és a hozzá tartozó létesítmények a jövő oktatási követelményeinek és hallgatói igényeinek is megfelelőek lesznek.

– Digitális képességfejlődés fog zajlani a Pannon Egyetemen, le fogja követni ezt a fejlődést olyan digitális tartalmaknak a fejlődése vagy fejlesztése, ami a jövőről szól. Gondoljuk meg, hogy a következő 10 évben át fog alakulni a nemzetközi felsőoktatás, ez már most látszik. A hallgatók hibrid módon képzelik el a jövőjüket a felsőoktatásban. Nyilván van a hagyományos nappali is, és van egy csomó olyan, - elsősorban digitális eszközök segítségével létrehozott – kapcsolattartási fórum, ami tulajdonképpen ennek a hibrid megoldásnak a lehetőségét rejti magában – nyilatkozta Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke.

A Pannon Egyetem Gyakorlatorientált Infrastrukturális- és Készségfejlesztési reformjában fontos szerepet szánnak az egyetemhez tartozó Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ épületének rekonstruálására. Az intézmény jelenleg több nagy, nemzetközi együttműködésben vesz részt és mintegy két tucat szakembert foglalkoztat.

– Jelen pillanatban ezt az épületet használjuk, de csak egyes helyiségeket tudunk használni. Volt, ahol egy festési alapfelújítás megtörtént, illetve három kis labort sikerült felújítani teljes egészében. Viszont tulajdonképpen a feladat az az, hogy a teljes épületben minden helyiség felújítva legyen. Már megvan a terv arról, hogy melyiket használjuk oktatási célra, kutatási célra, és az is, hogy milyen laborcélra szeretnénk használni – tudtuk meg Galambos Ildikótól, a PEN Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ intézményvezetőjétől. 

A mai program zárásaként a meghívott vendégek megtekinthették a kutató-fejlesztő központban zajló munkafolyamatokat.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)