Percről percre az azonnali soron kívüli közgyűlésről 

facebook megosztás

Szeptember 30-a után ismét összeülnek a városatyák a  Vasemberház dísztermében. Szó lesz a költségvetés 622 millió forintos hiányáról, valamint a Kanizsa Médiaházat érintő kérdésekről. 

9:44: A közgyűlés véget ért, folytatás október 26-án. 

9:42: 8 igen, 0 nem, 6 tartózkodással megszavazták, Fodor Csaba javaslatát arról, hogy október 27-e helyett 26-án legyen a következő soros közgyűlés, Fodor Csaba javaslatával, vagyis, hogy a közétkeztetési díjakról a következő ülésen szülessen döntés, hasonló az arány. 

9:40: Javaslat Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata intézményei és vállalkozásai energiamegtakarítási intézkedési terv 1. változatának elfogadására 

Horváth Jácint a tervben szereplő határidők tizedikéig történő meghosszabbítását kérte, Schauta Marcell a NESZI-vel kapcsolatos határidőt október 15-ig tolná ki. A közgyűlés elfogadta a javaslatot. 

9:38: Javaslat a KEHOP-2.1.11-21-2022-00016 azonosítószámú, „Víziközmû hálózat rekonstrukció Nagykanizsán - a Platán sori és Teleki utcai ivóvíz közhálózat felújítása” címû projekt támogatási szerzõdésének megkötésével kapcsolatos döntés meghozatalára 

Egyhangúlag döntött a közgyűlés, mindenki igennel szavazott. 

9:35 2. napirendi pont Javaslat a KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.-vel kapcsolatos döntések meghozatalára

Balogh László szerint nem most van itt a nyomtatott újság ideje, mivel a város helyzete nem eléggé stabil a fenntartásához, ezért szavazott nemmel. A javaslatot azonban a közgyűlés 8-6 arányban megszavazta, így újságunk továbbra is megjelenik nyomtatott formában, kéthetente, 16 oldalon. 

9:08: 1. napirendi pont - Javaslat Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. évi költségvetésérõl szóló 7/2022.(III. 11.) önkormányzati rendelet módosítására

Megint kulcskérdésnek számít a sportcsarnok. Balogh László a Kanizsa Arénával kezdte mondandóját, a polgármester javasolta, hogy az intézménynek 30 millió forintos támogatást szavazzanak meg, hogy az intézmény működése zavartalan legyen. Megint  A város első embere azzal indokolná ezt a javaslatot, hogy az Arénában több programot is leszerveztek már, többek között egy januári válogatott kézilabdamérkőzést. Horváth Jácint benyújtotta az ÉVE módosító javaslatait, amelyben többek között ezt az összeget felére csökkentenék. Bizzer András szerint a sportcsarnok multifunkcionális jellegéből adódóan rendezvénycsarnokként is funkcionálhat, ezért támogatná Balogh László múltkori javaslatát, hogy az arénába költöztessenek több intézményt is. 

Horváth Jácint szerint a kormánypártiaknak bele kell abba gondolnia, hogyha például a HSMK-t áthelyeznék, akkor egyrészt semmilyen sportesemény megrendezésére nem lenne lehetőség, ráadásul ez a sportcsapatokkal kötött szerződések felmondását vonná maga után, illetve nem igazán lenne költséghatékony ha a HSMK színpadját heti háromszor-négyszer kellene felépíteni és lebontani. A polgármester szeretné, hogyha nem a bezárás lenne a téma az arénával kapcsolatban, reméli, hogy legalább ebben lesz konszenzus. 
Fodor Csaba először kért szót és kijelentette, hogy a fideszesek szerint költséghatékony intézmény számlái meghaladják az 5 millió forintot. Szerinte most arról kell dönteni, hogy az önkormányzat hogyan tudja ellátni a kötelező feladatait. 

Bizzer András szerint az ÉVE direkt rosszul értelmezi a Kanizsa Aréna igazgatójától kapott likviditási táblázatot, pedig szerinte az intézményt egyre többen szeretik meg és jól működik. Az alpolgármester úgy véli, hogy a csarnok bevételeit ki tudja termelni a létesítmény, az ÉVE viszont szándékosan rossz hónapokat tekintett át. 

Balogh László 5 perc szünetet rendelt el a döntés meghozatala előtt. 

Először a módosítókról szavaztak a képviselők, 8 igennel és 6 nemmel elfogadták a 15 millió forintról szóló javaslatot az Arénával kapcsolatban. Horváth Jácint további módosítóit szintén 8-0-6 arányban szavazták meg. Az első négy határozati pontokat 6 igen és 8 nem arányban utasították el. Azt, hogy az említett 15 milliót egymilliós tőkeemeléssel adják meg, egyhangúlag szavazták meg. 

Előszó gyanánt

Szeptemberben háromszor rendeztek közgyűlést. A legutóbbi ülésről az ÉVE két képviselője távolmaradt, így kevés napirendi pontban született döntés. Ma 14-en vannak jelen, Szabó Szilárd nem jelent meg. Az ellenzéki politikusok ma kockás ingben vesznek részt a közgyűlésen, ezzel fejezik ki szolidaritásukat a tanárok sztrájkja mellett. Fodor Csaba a napirendi pontok ismertetése előtt javaslatot tett, hogy a közétkeztetéssel kapcsolatban kerüljön be egy napirendi pont, valamint szeretné, hogy október 26-án rendezzék meg a következő közgyűlést 27-e helyett.  

K.T. 

(Borítókép: Horváth Zoltán)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.