Változások jellemzik az ingatlanpiacot

Az ingatlanpiac mostani helyzetére az abszolút változások jellemzőek. Az energiaválság és a hitelek drágulása megnövelte a kisebb területű lakások iránti érdeklődést, a nagyobb ingtanokat viszont jelenleg nehéz eladni.

A magas infláció miatt a befektetőknek és a vásárlóknak fontos az értékmegőrzés, ezért az ingatlan közép és hosszú távon még mindig az egyik legjobb befektetésnek számít. Hajas Erika rávilágított, hogy a jelenleg 13 százalékos jegybanki alapkamat várhatóan eléri a 18 százalékot, a piacot befolyásoló jelzáloghitel kamata pedig ezzel párhuzamosan 10 százalék fölé emelkedik.

– Az infláció felgyorsulása előtt a bérekkel együtt párhuzamosan a lakásárak növekedésnek indultak, főleg ebben az utóbbi egy éveben. Az állami támogatásoknak is köszönhető, hogy szinten maradt az ingatlanoknak az értéke, az európai szintűvel ellentétbe, mert azt azért már lehet látni, hogy Európában illetve Amerikában is már elindult a csökkenés, már nemcsak stagnálás van – mondta el Hajas Erika, a Korrekt Ingatlan Hitel és Befektetési Tanácsadó Iroda munkatársa.

Az ingatlanárakat az állam családközpontú támogatásaival, mint például a 2,3 %-os  kamatú Zöld Hitel valamint a CSOK és a Babaváró Hitel viszonylag sikerült szinten tartani.

– Az energetikában, a rezsi árakban és az ezzel kapcsolatos intézkedésekkel vonatkozásban történt egy olyan dolog is, hogy azoknak az ingatlanoknak emelkedett a kínálata a piacon- gondolok itt a nagy alapterületű, korszerűtlen családi házakra, amik több generációra lettek megépítve jellemzően mondjuk a 80-as években. Ezeknek ugrott meg a kínálata és ezekre esett egyidőben vissza a kereslet – fogalmazott Flórek Zsolt, a Hill Invest Kft. tulajdonosa.

Szakértők szerint a magánszemélyek nagyobb lakás vásárlása esetén tudomásul veszik a piaci helyzetet és amennyiben anyagilag megengedhetik maguknak, akkor otthont váltanak. Az új lakástulajdonosok főként a kicsi, korszerű energetikai besorolású lakásokat részesítik előnyben. 

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)