Zászlófelvonással és koszorúzással emlékeztek meg a kanizsaiak az ’56-os hősökről

Balogh László beszédében kiemelte: a szabadságharc vértanúi példát mutatnak, hogy a magyarság képes kiállni bármilyen erő ellen. Az október 23-ai tiszteletadás részét képezte a Kanizsai Fiatalok Közössége és a Honvéd Kaszinó Városi Diákszínpad közös műsora.

A megemlékezés reggel 9 órakor kezdődött a Deák téren, ahol hagyományőrző egyesületek, önkormányzati és politikai szervezetek voltak jelen. A himnusz és a zászlófelvonás után a Nagykanizsai Fúvószenekar vezetésével indultak át a résztvevők az ’56-os Emlékkertbe, ahol koszorúzással rótták le tiszteletük az elesett hősök előtt. Az esemény a Hevesi Sándor Művelődési Központban folytatódott. Itt Balogh László polgármester elmondta: 1956-ban a magyarság felismerte az egység erejét.

– 1956. október 23-án egy meggyötört kis nemzet polgárai, diákjai és munkásai, asszonyai és lányai, pesti srácai együtt meghozták a döntést. Félretették hétköznapi életük minden darabkáját. Letették a tollat, a szerszámot, letették a hámot és kiléptek egyéni világuk szűkre szabott zárkájából, mert tudták, egyikünk sem olyan erős, mint amilyen erősek együtt vagyunk  – hangsúlyozta beszédében Balogh László, Nagykanizsa polgármestere. 

A polgármester szerint, az 1956-os forradalom és szabadságharc vértanúi nagymértékben meghatározzák a mai életünket.

 – Velünk és bennünk élnek az áldozattal és a hittel, a mi életünk és jelenünk szívének elválaszthatatlan dobbanásai. Ők a belső zsinórmérték, mely irányunkat megszabja a létezésben. E hősök szembesítenek minket igaz valónkkal, amely védve szeretteit és értékeit, nemzetét és hagyományát képes kiállni bármilyen erő ellen – fogalmazott a polgármester.

A délelőtti ünneplés részeként a Kanizsai Fiatalok Közössége is műsort adott, majd sötétedéskor a Kórház-kápolnától indulva az ’56-os emlékműig fáklyás felvonulással zárta az október 23-i megemlékezést.

SZ.ZS.

(Borítókép: Kanizsa TV)