A hidegebb idő miatt érdemes alaposan átvizsgálnunk az járműveinket

A téli felkészítés minden autósnak nagyon fontos a biztonságos közlekedés szempontjából.  A szakemberek több lépésre hívják fel a figyelmet, amik nélkülözhetetlenek a téli időszak beállta előtt.

Egy korábbi híradásunkban már foglalkoztunk az autók téli felkészítésvel, az igazi hűvös időszak beköszöntével azonban ismét szeretnénk felhívni a sofőrök figyelmét a járművek ellenőrzésére. A gumiabroncsoknál nagyon fontos tényezőnek számít a bordamélység. Furdán János szakember azt javasolja, ha ennek az aránya nem haladja meg a 4 millimétert, akkor a saját biztonságunk érdekében cseréljük le az abroncsokat.

–Az egyik ilyen legfontosabb, a téli gumiabroncs felrakása. Ezt jogszabály nem teszik kötelezővé, hogy Magyarországon kötelező legyen a téligumiabroncs, én viszont erősen ajánlom, ugyanis ezzel nagyon sok balesetet el lehet kerülni. Ha a napi átlaghőmérséklet a 7 Celsius fok alá csökken, akkor érdemes felrakni a téligumit – mondta el Furdán János, a Start Autósiskola oktatója.

A fékberendezések ellenőrzése szintén nem maradhat el. Indulás előtt tanácsos próbát végezni, hiszen a féktávolság is megnő a hűvösebb, csúszós időben. Évente egyszer ezeket az alkatrészeket is érdemes bevizsgáltatni.

– Nagyon fontos dolog még a tél beállta előtt, ellenőrizni az akkumulátort is. Szakemberek azt szokták mondani, 3 évnél idősebb akkumulátornak már nem olyan a teljesítménye, ilyenkor már érdemes bevizsgáltatni. Kellemetlen tud lenni egy hűvösebb időben, mikor reggel sietnénk valahova és nem indul az autónk. Fontos még megnézni az ablaktörlő lapátokat, ablakmosó folyadék szintjét az autóba, télen ugye célszerű beletenni a téli ablakmosó folyadékot, a nyári elég könnyen bele tud fagyni – tette hozzá az oktató.

Furdán János szerint a világító és fényjelzések átnézése is szükséges ahhoz, hogy a teljes téli felkészítés megtörténjen az autón. Ezek az ellenőrzések alig pár percet vesznek igénybe, de nagyon sok múlhat rajtuk.  

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)