A krimi jelentősége még a mai szuperprodukciókban is megkerülhetetlen

Sherloctól Dr. House-ig címmel tartott előadást a krimik sajátosságairól kedd este Lehota M. János esztéta az egyik nagykanizsai cukrászdában. A mintegy 70 perces prezentáció során az érdeklődők megismerkedhettek a műfaj történetével és sajátosságaival.

Bár a szakértők szerint az első hivatalos kriminek az 1841-es „Morgue utcai kettős gyilkosság” számít, a műfaj gyökerei egészen az antik görög kultúráig nyúlnak vissza. Lehota M János úgy véli, a bűnügyi zsáner a jellegzetes toposzoknak köszönhetően tud sikeres lenni, mivel az olvasó úgy érezheti, hogy a főszereplő detektív egy tudós igényességével vezeti végig őt a cselekményen, miközben az író erősen játszik a gyermeki ösztönökkel.

– Ebben a műfajban megjelennek azok a legfontosabb jegyek, amelyeket alapvetően gyerekkortól szeretünk, ez a borzongás. Ez a káosz a bűn hirtelen megrendülésétől jelenik meg bennünk lelki szinten. A másik oldalon pedig benne van a rend helyreállításának menete és ugyanakkor a rejtvényfejtés. Szeretünk talányokat megfejteni – emelte ki Lehota M. János esztéta.

Az esztéta szerint a mai bűnügyi regények már nem azt a sémát követik, mint 100-150 évvel ezelőtt, a jó és a rossz szerepek már nem egyértelműek, ahogyan a befejezés sem követi a „jó legyőzi a rosszat” írói toposzt. A klasszikus krimifilmek háttérbe szorulása ellenére az elemek a legnagyobb mai mozisikerekben is felbukkannak.

– Számos akciófilmnél a krimisémák, a krimielemek, tehát a megérkező detektív, a nyom és a megoldott bűnüldözés, a talány megfejtése logikailag ott van a legtöbb ilyen kaland és akciófilmben. Azonban nem a krimi műfajai határozzák meg döntően ezeket a filmeket, az egész más kalandregénynek és ezeknek a műfajoknak az elemei is belejátszanak a szereplők személyiségébe, a vonalvezetésbe, magába a dramaturgiába –  tette hozzá Lehota M. János.

A tervek szerint az előadás egy sorozatot indít el, amely során további műfajok sajátosságairól hallhatnak érdekességeket az érdeklődők. Lehota M. Jánossal a témáról bővebb beszélgetést láthatnak mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)