A megfelelő szint fontosabb a megszerzett nyelvvizsgapapírnál

facebook megosztás

Nem tapasztaltak visszaesést a kormány bejelentése óta az általunk felkeresett nyelviskolák munkatársai. Mint ismert, még nyáron született egy határozat, amely alapján 2024-től az egyetemek és a főiskolák saját hatáskörükben dönthetnek arról, hogy a diploma feltételeként kérnek-e nyelvvizsgát a hallgatóktól. Kanizsán az angol továbbra is népszerű, és a külföldre költözés miatt egyre többen törekednek a nemzetközi bizonyítvány megszerzésére.  

Az év legaktívabb időszaknak a tavasz számít, sokan azonban a középiskolai vagy egyetemi tanév első hónapjaiban igyekeznek megszerezni a bizonyítványt. Móric József szerint a nyelvtanuló diákok többsége két csoportra osztható, az egyik réteg már 14-15 évesen igyekszik letenni a vizsgát, míg a másik inkább csak a középiskolai vagy egyetemi éveiben akarja megszerezni a papírt. Továbbra is az angolul vizsgázók száma messze a legmagasabb, a németül tanulók aránya némileg visszaesett.

– Ha jellemzően a 100 százalékot vesszük vizsgázók számaként, akkor ebből körülbelül olyan 65 százalék az angol nyelvvizsga különböző szinteken, mintegy 25-30 százalék a német nyelvvizsga, az sajnos egy kicsit lefelé menőben van. Mintegy 4-5 százalék teszi ki a különböző nyelveket – mondta el stábunknak Móric József, a Dialóg Nyelviskola vezetője.

Bár hivatalosan nem lesz kötelező a nyelvvizsga megszerzése a diplomához, azonban a felvételinél többletpontokat jelent a bizonyítvány. A szakemberek szerint ahhoz, hogy valaki a nulláról eljusson egy középfokú nyelvvizsgáig, 350-400 órás tanfolyam szükséges, de ahhoz is, ha valaki egy magabiztos nyelvtudást akar megszerezni elengedhetetlen ennek a fele. Domján Lili kiemelte, nem lehet úgy tanulni, hogy valaki csak az órák segítségével érje el a megfelelő szintet, ahhoz az otthoni felkészülés is nélkülözhetetlen.

– A tanulóink nagy része, jóval több, mint a fele inkább a nyelvtudásért jön. Én nem azt látom, hogy a papírért jönnek, hogy nekik meglegyen a nyelvvizsgájuk, hanem a tudást szeretnék. Nagyjából a tanulóink negyede az, akinek a papírt valamiért oda kell tenni. Velük is tisztázzuk az elején, hogyha csak a papírért jöttek, akkor abban nem tudunk neki segíteni, mert mi szeretnénk azt, hogy a tanulóinknak használható nyelvtudása van – hangsúlyozta Domján Lili, a Hollywood Nyelvstúdió szolgáltatásvezetője. 

A szakemberek szerint amiatt, hogy a fiatalabb korosztály egyre nagyobb százaléka költözik külföldre, egyre többen a nemzetközi nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzését tűzik ki maguk elé.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.