A sport csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét

facebook megosztás

A héten volt a diabetes világnapja, amelyet 1991-ben szervezett meg először a Nemzetközi Diabetes Szövetség és a WHO. Mára 350 millió embert köt össze ez a megmozdulás, egészségügyi szakembereket, ápolókat, cukorbetegeket és családtagjaikat. A világnap célja, hogy a megelőzés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Napjainkban is globális problémának számít a cukorbetegség, több mint 250 millió diabeteses él világszerte és a számuk évente 6 millióval növekszik. Rosta László háziorvos és diabetológus elmondta mennyire fontos erre a betegségre odafigyelni és tenni a megelőzésért. 

–Ugye szokták mondani népbetegségnek is, mert, hogy akkor a populációt érint a lakosság körében. Krónikus betegségnek nevezzük a cukorbetegséget, ez azt jelenti, hogy definició szerint, sajnos jelen tudásunk szerint nem gyógyítható, viszont főleg az elmúlt 15 évnek felfedezései és a gyógyszerfejlesztései révén ma már nagyon eredményesen kezelhető. Általánosságban azt lehet mondani, hogy ez még mindig csak az 50 százalék, és 50 százalékban kell hozzá maga a beteg is az életmódjával –világított rá Rosta László háziorvos, belgyógyász, diabetológus.

A szakember a fizikai aktivitás fontosságára is felhívja a figyelmet. Lényeges beépíteni hétköznapjainkba a mozgást, annak érdekében, hogy csökkentsük a betegségek rizikóit. 

– Fél óra mennyiségben már bőven elegendő ahhoz, hogy ezeket a rizikókat csökkentse. Itt a hangsúly elsősorban a rendszerességen van. Tehát ez ne kampányszerűen történjen, amikor majd ráérek. Én azt szoktam javasolni a betegeknek, hogy ez akkor jó, hogyha bekerül a naptárba. Hogyha bekerül, hogy innentől eddig ezt fogom sportolni vagy ezt fogom csinálni, és ahhoz igazítom a többi programomat –  tette hozzá Rosta László.

A sport – amellett, hogy csökkenti a betegség kockázatait – javítja a közérzetet és biztosítja a jobb alvást is. A témával bővebben foglalkozunk mai, Családias című magazinműsorunkban.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.