Cementet és gyapotot szinte alig tudtak beszerezni az építőanyagok értékesítésével foglalkozó cégek

2022. nov. 24.

A kanizsai ALU-CSAT Bt. kereskedésvezetője, Verrasztó Károlyné elmondta, a gyártók az alapanyaghiány miatt hosszabb átfutási idővel tudják csak teljesíteni a megrendeléseket. A helyi piac azt mutatja, legtöbben a szigeteléséhez használatos termékeket keresik, válaszként az energiaárak növekedésére. 

A társaság eredetileg csatornázással és bádogos munkákkal foglalkozott, a későbbiekben kezdtek kereskedési tevékenységet folytatni. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően növekedett az alkalmazottak létszáma, a telephelyen csarnokot építettek, és a piaci tevékenységük is bővült. A cég üzemének tetejére napelemes rendszert telepítettek, így a villanyszámlájuk nem növekedett, a fűtés pedig fával történik, ezért a gázárak sem befolyásolják a működést. Az építőanyagok iránti keresletben viszont tapasztalható visszaesés, az áremelkedés pedig már tavaly elkezdődött.

– Az utóbbi hetekben már érezzük a visszaesést főleg a lakossági vevők részéről, a kivitelezőknek vannak folyamatban lévő munkáik, nekik szükségük van folyamatosan az anyagokra, ők jönnek, vannak átnyúló munkák, amik még a következő évre is átnyúlnak, de a magánvevő már érezhetően kevesebb. Sajnos ezek az energiaár-alakulások miatt bizonytalanabb a helyzete az embereknek – árulta el Verrasztó Jánosné az ALU-CSAT Bt. üzletvezetője.

A lakossági fogyasztók a takarékosság miatt a gyapot- és a hungarocell-szigetelőanyagokat vásárolják leginkább. A termékek beszerzése egyre nehezebb, hiszen ezek külföldről érkeznek. Az importálás viszont jelentős többletköltséggel jár, ezzel is indokolható az áremelkedés. 

– Szinte minden termék emelkedett, van olyan, ami kevésbé, talán az Ytong tégla, ami 8-10 százalékot, de nagyon sok termék 50, 60, 80 százalékot, a faáruk, a lambéria, a hajópadló, a hungarocell meg a hozzátartozó kiegészítők. Van amelyik csak 30-40, nagyon vegyes a kép, hogy melyik termék mennyit változott – tette hozzá Verrasztó Jánosné.

Verrasztó Jánosné szerint visszaesés várható az építőipari alapanyagok piacán a vállalkozások és a lakosság költségterheinek növekedése miatt.

K.Vi.

(Borítókép: Kanizsa TV)