Egyre nagyobb bajban vannak a pékségek

facebook megosztás

Rengeteg pékség fog bezárni a következő hónapokban az energia- és az alapanyagárak drasztikus emelkedése miatt – vallják a szakemberek. 40 százalék feletti inflációnál jár a tojás és a liszt is, ráadásul erre még rájön a rezsi drasztikus emelkedése, így bizonyos kenyereknél a 80 százalékos drágulás is reális.

A gabonaválsággal indultak a pékségek nehézségei, amit tovább súlyosbított az infláció. Nemcsak a kenyérért, a kifliért, a zsemléért, hanem az összes péksüteményért egyre többet kell fizetni. Domborai Anett szerint a mostani helyzet azoknak a kisvállalkozásoknak a legnehezebb, akik minőséget szeretnének adni a vásárlói körüknek.

– Egy elképesztően nehéz időszakot élünk meg. Ugye az általános infláció mértéke is most már meghaladta a 20 százalékot, ez az élelmiszerek estében 40 százalék fölötti, és minden alapanyag, ami minket érint, még jóval e fölött van, tehát a drágulás leginkább a tejtermékeket, a tojást, illetve a lisztet érinti. Tehát ténylegesen azokat az alapanyagokat, amiket mi itt használunk a gyártás során – nyilatkozta  Domborai Anett, a Pékkuckó tulajdonosa.

Így a kenyérnél már a 80 százalékos inflációs értékkel lehet számolni, amihez még hozzá tartozik az energiaárak növekedése. Utóbbi kiadást szintén be kellene építeni a vállalkozóknak, viszont a kereslet már így is stagnál vagy csökken.

– Igazából kenyér az lesz Magyarországon, most épült egy óriási gyár Hatvanban, ami ellátja, az ország 10 százalékát. Lesz kenyér csak a kérdés az, hogy milyen minőségű kenyér lesz, illetve mennyiért. Viszont a kisvállalkozók, akik tényleg szeretnének egy jobb minőséget adni, ők már nem tudják az árakban érvényesíteni azt a fajta többletet, amit kellene és eddig tudtunk igazából. Ez itt estünkben a legnagyobb probléma most – tette hozzá Domborai Anett.

Domborai Anett is átcsoportosításokkal és átszervezésekkel készül, nagyobb hangsúlyt fektet olyan termékkörökre, amik kevésbé alapanyagigényesek. Úgy látja, egyre többen készítenek otthon kenyeret, így ebben is segítséget nyújtana különböző kenyérsütő tanfolyamok indításával. 

K.B.V.        

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.