Emelkedni fog a megújuló energiához kapcsolódó berendezések telepítésében jártas szakemberek iránti igény

facebook megosztás

„Az elmúlt időszakban a csúcsra járatott energetikai beruházási hullám a szakmai képzések iránti keresletben is megmutatkozik. Az építkezések során ma már egyre inkább elvárás lett az energiatakarékosság, ehhez pedig képzett szakemberekre van szükség” – ismertette Tornyi Lajos, a DEKRA Akademie értékesítési igazgatója.

  • Az európai energiaválság és a hazai építőiparban tapasztalható változások miatt jelentősen megnőtt az elmúlt hónapokban az energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó szakmák iránti képzési kereslet a piacvezető DEKRA Akademie adatai szerint.
  • Egyre többen bővítik tudásukat olyan hiányszakmák irányába, mint például a nyílászáró- és árnyékolástechnikai szerelő, valamint a napelem telepítő.

A DEKRA Akademie képzésein az elmúlt másfél évben összesen 140 nyílászáró- és árnyékolástechnikai szerelőt képeztek országszerte, idén szeptembertől pedig 55 napelem telepítő szakember képzését kezdték meg, a hazai piacon egyedülálló módon. Emellett pedig egyre nagyobb az érdeklődés a megújuló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű erősáramú létesítője tanfolyam iránt is, sőt a vállalat a tervek szerint hamarosan termokamerás képzésekkel bővíti a portfólióját. Pár évvel ezelőtt még nem mutatkozott igény hasonló elméleti és gyakorlati képzésekre annak ellenére, hogy a DEKRA Akademie minden esetben a szakma elismert képviselőinek bevonásával biztosítja a magas minőségű, a megrendelői igényekhez alkalmazkodó képzéseit a magánszemélyeknek és a céges partnereinek.

„A nyílászáró- és árnyékolástechnikai szerelő szakmai képzés nem igényel előzetes szakmai ismereteket, de tapasztalataink szerint inkább azok részvételi aránya a meghatározó, akik már ezen a területen dolgoznak. Munkavégzésüket az államilag elismert szakképesítéssel tudják legitimálni, és ennek birtokában tudnak eleget tenni számlaadási kötelezettségeiknek. Az otthonfelújítási program hozzájárult ezen kivitelezési terület fehérítéséhez is. A napelemtelepítés előzetes szakmai ismereteket igényel, így erre a tanfolyamra olyan villanyszerelők és technikusok jelentkezhetnek, akik szeretnék bővíteni tevékenységi területeiket” – mondta Tornyi Lajos.

A piacvezető DEKRA Akademie adatai szerint az otthonfelújítási kormányzati program, valamint az OKJ-s rendszer kivezetése miatt 2021-ben a nyílászáró és árnyékolástechnikai szerelő szakma iránt nőtt nagyobb mértékben a kereslet. A háztartási méretű kiserőművek telepítése szintén része lett az energiahatékonysági beruházásoknak, de azok kötöttebb támogatási rendszere miatt, a napelem telepítő képzés iránt jellemzően a hazánkat is sújtó energiaválság megjelenését követően jelentkezett számottevő képzési igény.

A DEKRA Akademie szerint a közeljövőben még inkább emelkedni fog a megújuló energiához kapcsolódó berendezések telepítésében és karbantartásában jártas szakemberek iránti igény, illetve növekedni fog a villanyautózáshoz kapcsolódó feladatok köre is, így a képzési piac is ebbe az irányba fog elmozdulni.

1925-ös alapítása óta a DEKRA világos jövőképpel rendelkezik, amelyben központi elemként jelenik meg a biztonságos és fenntartható világ. Az uniós direktívákkal összhangban a kormányzati törekvések folyamatosan biztosítanak lehetőséget az energetikai korszerűsítésekre a magánszemélyeknek, valamint a piaci vagy állami szereplőknek. A megváltozott energiapiaci hatások tették szükségessé, hogy a vállalat a képzési szerepvállalását kiterjessze a megújuló energia területére is. A DEKRA Akademie küldetése, hogy felkészült szakembereket képezzen országszerte a lakosság és a vállalatok igényei szerint.

Forrás: dekra.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.