Emléktáblát újítanának a városvédők

facebook megosztás

Fel akarják újítani Sigmund Romberg emléktábláját a zeneszerző nevét viselő emlékbizottság és a Nagykanizsai Városvédő Egyesület tagjai. A mai sajtótájékoztatón még egy napirendet ismertettek, ez pedig a kapcsolatépítés Belistyével. A horvát települést 1884-ben Gutmann Salamon, nagykanizsai származású nagykereskedő és gyártulajdonos alapította dolgozói számára.

A két téma szorosan kapcsolódik egymáshoz, és az ötletgazdák azt remélik, hogy a helytörténeti szálakat kibogozva, sikerül zenei, kulturális és gazdasági kapcsolatokat kiépíteni.

– A városvédő egyesület azért kérte ezt a mai napi sajtótájékoztatót, mert úgy gondolta, hogy 2 fontos témát fel kell karolni és ennek a kezdeményezői vagyunk.  Az egyik: Sigmund Romberg emlékét ápoló bizottság fordult kéréssel egyesületünkhöz, hogy a 2010-ben felállított emléktábla eléggé elavult, ennek a felújítása aktuális és esedékessé vált. De ezt saját erőből megoldani nem tudják, segítsünk nekik ebben a témában – nyilatkozta Cserti Tibor, a Nagykanizsai Városvédő Egyesület elnöke.

Az anyagi lehetőségeit az egyesületnek ugyanakkor messze meghaladja ez a felkérés. Úgy gondolják, hogy közadakozásból, a kanizsai zeneszeretők és tehetős vállalkozók támogatásával együtt talán megoldható

– A magyar-horvát kapcsolatokra vonatkozik, élesül Nagykanizsa és Belistye város közötti civil és városi szintű kapcsolat megteremtésére. Ennek érdekében egy kirándulást szervezünk jövő évben Belistyére. És szeretnénk ez által is a magyar-horvát kapcsolatokat kiszélesíteni, illetve a magyar horvát kisebbségi önkormányzatot is ebbe a dologba bevonni – mondta el stábunknak Halász Gyula, a Sigmund Romberg Emlékbizottság elnöke.

Szeretnék a csoport tagjai, hogy meginduljon egy gazdasági kapcsolatfelvétel és egy együttműködés a két város között. A táblafelújítást az egyesület bankszámlaszámára utalva lehet támogatni.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.