Érdekes emberek, érdekes történetek 37. rész– Thúry György emlékezetét is el tudná énekelni a sakkolimpiát szervező vállalkozó

facebook megosztás

A három unoka, a 2 éves Peti, az 5 éves Levente és a 7 éves Flóra mosolyog ránk Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt. elnökének közösségi oldaláról. Nem véletlen, hogy ők vannak a „fő” helyen, melynek magától értetődő miértjére beszélgetésünk során fény derül. Mint mindenkinek, a sikerek mellett neki is sok nehézség adódott az életében. A legmeghatározóbb fordulópont a Nagykanizsai Sörgyár privatizációja után következett be a számára, amikoris „vesztesből nyertes” lett. Megismerkedett az ásványvizek világával, és egy új szakmát nyert a kudarcnak köszönhetően.

Bánatomra a fiam nem szállt be a cégbe, agrárvállalkozó, erdőgazdálkodó lett. A természetet választotta az íróasztal helyett. A menyem pedig pékséget üzemeltet sikeresen. Feleségemmel együtt büszkék vagyunk rájuk. Közösen elvégeztünk egy mezőgazdasági technikumot, elvileg akár tehenet is tudnék fejni – veti közbe mosolyogva, de erre talán nem kerül sor, hisz bőven adnak számára elfoglaltságot a külföldi kitekintésű cégük feladatai, a társadalmi megbízatásai és a számos hobbija. A hétvége azonban szent. Az egyik napot az erdőkkel körbevett zsákfaluban, Valkonyán tölti a családjával, az unokáival. A pályakezdéséről így vall a közismert szakember, cégvezető:

 A főiskola után villamosmérnökként a Ganz MÁVAG Felvonógyárának nagykanizsai egységéhez kerültem műszaki gyakornokként, később kirendeltségvezető helyettes lettem. Az 1980-as évek elején kollégáimmal létrehoztuk megyénk egyik első vállalati gazdasági munkaközösségét, majd néhányan kiváltunk a Ganzból, és önálló vállalkozást alapítottunk. Főként felvonók javításával foglalkoztunk, jó tanulópénz volt, egyszemélyben lehettem szakmunkás, üzletszerző, vezető, s megtanultam a munkához való alázatot is. Mindig is vállalkozó szemléletű voltam. Időközben a Kanizsai Sörgyár elcsábított műszaki ellenőrnek, majd osztályvezető-helyettes, osztályvezető, végül főmérnök lettem. A csúcsidőben 1,3 millió hl sört gyártottunk, a kirendeltségekkel együtt 1300 munkavállalóval. Az elhúzódó, sok vitát kavart privatizáció során sikerült a hatalmas adósságállománnyal rendelkező gyárat megvásárolni, a 412 dolgozó által alapított M+D Kft.-nek, melynek én is az egyik ügyvezetője voltam, de nem tudtuk tulajdonunkban megtartani abban a nehéz időszakban. A Bankár Kft. átmeneti tulajdonlását követően a Dreher Sörgyárat is felvásárló Dél-Afrikaiakhoz kerültünk, azonban a jobb minőségű vizünk ellenére a kanizsai gyár nem kellett nekik. Könyvet írunk arról a korszakról Mohai V. Lajos barátommal. A pénzügyi nehézségek miatt az akkori vezérigazgató megbízott a gyárhoz tartozó fonyódi ásványvíz palackozó eladásával, ami végül sikert hozott a munkám alapján. Azóta is sokan megjegyzik, hogy milyen jól jártam, mert az volt az ígéret, hogy aki elad valamit, megkapja a bevétel 10 %-át. Nekem is beígérték, de sajnos nem kaptam egy fillért sem.

Aztán egyre kisebb lett a sörgyár szerepe, én is rákerültem az elbocsátandók listájára, és el kellett jönnöm a gyárból. Új irányt kellett szabni az életemnek. Igaz, előtte többen is megkerestek a városból, hogy induljak a választásokon különböző pozíciókért. Szóba kerültem alpolgármesterként és polgármester-jelöltként is. Közösségi ember voltam, csábított a lehetőség, de családom véleményét és minden egyebet mérlegre téve nem vállaltam a politikai szereplést.

Szakmai feladatai mellett Nádasi Tamás a sörgyárban ellátta a sportkör elnöki teendőit, a női és férfi teke szakosztályok szintet léptek, az ő időszaka alatt alakult meg a ma is sikeres asztalitenisz ágazat, és nem utolsó sorban a független szakszervezet (NASÖFSZ) elnökévé is megválasztották. Munkamániás volt, reggeltől estig a gyárban tartózkodott. Nagy szívfájdalma, hogy Tamás fiával nem foglalkozott annyit, amennyit kellett volna. Most ezt próbálja pótolni az unokák felé. Máig is nagyon sajnálja, hogy nem működik a gyár.

A Kanizsáról induló vállalkozás

Az elbocsátásomat követően egyszerre két vállalkozást is alapítottam. Harmadmagammal a Ford márkakereskedést, míg az Aquaprofit Kereskedelmi Irodát jómagam. Onnan nőtte ki magát egy többmilliárdos forgalmú vállalattá. Közben megismerkedtem egy fiatal, vízügyes szakemberrel, Udud Péterrel Pécsett, akivel ketten vittük tovább a vállalkozást, aztán kft-vé, majd részvénytársasággá alakultunk. A központunk Budapesten, a legnagyobb létszámú irodánk Pécsett található, de a kanizsaiban is elférne akár 20 ember. Büszke vagyok a Fordra is. Az Auto-Kanizsa Kft. évekig az egyik legsikeresebb kereskedés volt az országban, aztán sajnos elváltak útjaink. Én az Aquaprofitot vittem tovább, és mellette meg kellett felelnem számos társadalmi megbízatásnak is.

A Városi Sakk Szövetség elnöke voltam csaknem 30 évig, 14-szeres bajnokok vagyunk, és most már egy új főszponzor a Tuxera is erősít bennünket. Nyolc alkalommal rendeztünk a vezetésemmel sakkfesztivált a Polgár lányoknak. A hazai élversenyzők mellett évek óta 7-8 ország legjobbjai a mi csapatunk játékosai. A korábbi sikeres iskolai sakkoktatás mellett idéntől a Polgár Judit módszerét is alkalmazzuk 14 iskolában. Közben három éve újra a Magyar Sakk Szövetség alelnöke lettem. Nagy kihívást jelent az én számomra is, hogy elnyertük a 2024-es sakkolimpia rendezési jogát, hiszen Magyarországon még nem volt ilyen színtű megmérettetés. Az öt fős Szervező Bizottság tagja lettem, a sikeres megrendezés lehet a sakkpályafutásom megkoronázása.

A sakk az életem fontos részévé vált az elmúlt 60 évben – vallja a 65 éves Nádasi Tamás, aki már a nyugdíjas éveit tölti, munkával. – A sakkozást hatéves koromban tanultam meg édesapámtól. Amikor már kezdtem erősebben játszani, eljártam a klubba, az egyesület leigazolt, s onnantól kezdve nem volt megállás…

A sakkozás mellett a zene is meghatározó szenvedély az életemben. A Rozgonyi Iskola kamarakórusában a lányok között énekeltem a mezzo szólamban Thúry György emlékezetét, amit ma sem felejtettem el – egészíti ki az elmondottakat.

A vízgazdálkodás szakterületén, amit el lehet érni egy cégnek a különféle referenciákban, azt gyakorlatilag elérték. A nagy cégeknek a partnerei vagyunk – tért rá a mára Nádasi Tamás. – Magyarországon közreműködtünk számos jelentős ásványvíz palackozó létrehozásában vagy hazai termál- és gyógyfürdők fejlesztésében például Hajdúszoboszlón, Zalakaroson, Hévízen, Bükfürdőn, Gyulán, de a legnagyobb fejlesztésünk a Sárvári Gyógyfürdő volt. Szállodai befektetőket vittünk Zalakarosra, Sárvárra, Szentgotthárdra. Jelentős referenciáink vannak az EU által finanszírozott hazai ívóvíz minőség javító programban, a legnagyobb árbevételt jelentő tervezési és kivitelezési megbízásaink erről a területről származnak. Mindezek mellett részt veszünk pl. a közvetlen brüsszeli forrásokból támogatott LIFE projektekben is. A Honvédelmi Minisztérium megbízásából menedzselt „Kisalföldi Homokpuszta” természetvédelmi programunk európai díjat nyert. Szintén közvetlen EU-s forrásból több mint 10 éve dolgoztunk ki egy a Kárpát-medence klímaváltozását vizsgáló programot. Két állami céggel együtt mértük fel Magyarország felszín alatti termálvíz-készletét. A társaságunk életében az egyik legjelentősebb, hogy mi fogtuk össze a Kvassay Jenő nevét viselő nemzeti vízstratégia kidolgozását. Külföldi megbízások során többek között dolgoztunk Kínában, Oroszországban, Romániában, Tunéziában.

Több könyv megírása, megszületése fűződik Nádasi Tamás nevéhez. Egy barátjával könyvet szerkesztett a magyar sakkozás 100 éves évfordulójára, könyvük jelent meg az ásványvizekről, de nem nevezi írónak magát. Ha a sok tanulsággal járó sörgyári privatizációról szóló mű is napvilágot lát, talán íróféleségnek tekintheti magát – jegyzi meg szerényen.

Tulajdonát képezi a világ legnagyobb, 4000 féle palackot számláló ásványvíz gyűjteménye. Több, mint 5 ezer kötetet számlál a szakmai, antik, sakk és sport könyvekből, lexikonokból és sorozatokból álló könyvtára.

Már kevesebb társadalmi megbízatást vállal, de így is több kuratórium és egyesület tagja, az MKIK Magyar-Kínai tagozatának az elnöke, ugyanitt a Nemzetközi Kollégium és a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület alelnöke. Több egyetemen tartott, tart előadást. Úgy érzi, az a szektor, amiben dolgoznak, a vízipar és a környezetvédelem egyre fontosabb szerepet kap a jövőben. Reméli, hogy lesz még lehetősége az idén januárban átadott, az Ormánság 600 km2-én megvalósult 10 mrd-os Ős-Dráva Programhoz hasonló nagyszabású vízügyi fejlesztéseket menedzselnie a cégüknek. A lokálpatrióta érzület szólal meg benne amikor azt mondja, nem kellene lemondani a városnak arról, hogy legyen gyógyfürdője, termálszállója akár a Csónakázó-tónál, vagy a város más területén, a geológiai adottságaink lehetővé tennék. A szállóra lehet, hogy ő is tudna hozni befektetőt.

Hogy mire tanít a sakk? – Az ellenfél tiszteletére, küzdőszellemre, fegyelmezett viselkedésre, a szabályok betartására, önuralomra, felelős döntésekre, kitartásra, lényeglátásra, helytállásra; közösséget kovácsol, személyiségformáló hatása felbecsülhetetlen. Nádasi Tamás sakkról alkotott véleményét életpályája is igazolja, és nemcsak azért, mert övék a XXI. század legsikeresebb magyar sakkcsapata.

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.