Felavatták a kiskanizsai Sarlós Boldogasszony Plébánia közösségi házát

A felújításhoz 132 millió forinttal járult hozzá a HACSuNK. Mint ismert, az akciócsoport korábban 400 millió forintos uniós forrást nyert közösségi célok lebonyolítására. A tagok a fiataloknak szánt komplexumot a volt Piért-raktár helyére tervezték, amit az ÉVE-frakció nem hagyott jóvá. A kiskanizsai projektet 2021 májusában jelentette be Cseresnyés Péter, országgyűlési képviselő, aki az átadón úgy fogalmazott: talán féltékenységből akadályozta meg a nagykanizsai baloldali többség az eredeti projektet.

A felújítás lehetősége már 2019-ben felmerült, majd 2020-ban benyújtották a pályázatot, és idén áprilisban kezdődtek a munkálatok, egy kanizsai cég kivitelezésével. Az eseményen jelen volt Cseresnyés Péter, országgyűlési képviselő is, aki úgy fogalmazott: biztosan ki lesz használva a közösségi ház, ugyanis azok a gyerekek és fiatalok, akik kötődnek a templomhoz és az egyházközséghez, most kapnak egy felújított teret, ahol tartalmas és minőségi időt tudnak eltölteni. Nagy Vendel plébános kiemelte: a közösség segítsége is kellett a fejlesztéshez.

– Először a plébánia teljes felújítása történt meg 52 millió forint értékben, majd a templomtető felújítása a járulékos feladatokkal és költségekkel, a gázbekötés, gázórák cseréje, az udvari rész aszfaltozása, a kántorlakás teljes felújítása, és az E.on rákötésének költségei. Ez összesen 35 millió forintban volt, végül pedig a közösségi ház felújítása 132 millió forint értékben – mondta Nagy Vendel, a Sarlós Boldogasszony Plébánia plébánosa.

A kiskanizsai hívektől 20 millió forint adományt kapott a plébánia, de szervezeti támogatást is nyert a felújítás.

– A plébánia felújítása során kaptunk a Kaposvári Püspökségtől 37 millió forintot, az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-n keresztül 15 millió forintot. Összesen 52 millió forintot kaptunk a plébánia felújítására. A templomtető felújítására szintén 15 millió forintot kaptunk az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-n keresztül – tette hozzá a plébános.

Nagy Vendel kiemelte: hálás minden felajánlásért, hiszen az épület több közösségnek ad otthont, és a jövőben újabb szervezetek is megtarthatják itt a programjaikat.

SZ.ZS.

(Borítókép: Kanizsa TV)