Fiatalkorúak fogháza és közérdekű munka lett a büntetése a panzióbéli randalírozásnak

2022. nov. 16.

A Nagykanizsai Járásbíróság előkészítő ülésen döntött azon vádlottak ügyében, akiket hangoskodásuk miatt kitettek egy panzióból, de visszamentek, s megrongáltak egy bejárati ajtót.

A vád szerint a két vádlott 2022. február 2-án közös italozás, zenehallgatás céljából szobát vett ki egy panzióban. Az este során olyan hangosak voltak, hogy a többi szállóvendég telefonon panaszt tett a tulajdonosnak, aki a párjával együtt a motelbe ment és felszólította az erősen ittas állapotban lévő vádlottakat a távozásra. Ennek eleget téve visszamentek a II. rendű vádlott lakására, ahol a férfi magához vett egy 30 cm pengéjű konyhakést és ezzel indultak vissza a panzióba, hogy visszakérjék a szállásdíj felét. A II. rendű vádlott a kést a háta mögé rejtve kopogott az ajtón, de mivel senki sem nyitotta ki, leült a teraszra, míg fiatalkorú társa rángatni, rugdosni kezdte a bejáratot, s több alkalommal nekidobott egy széket.

A rongálásba végül a II. rendű vádlott is becsatlakozott és betörte az ajtó üvegét egy székkel. Ezt követően a vádlottak elhagyták a helyszínt. A II. rendű vádlott 164.987 forint kárt okozott a sértettnek, amelyből 140.000 forintot megtérített.

Egy másik ügyből kifolyólag a Zalaegerszegi Járásbíróság az I. rendű fiatalkorú vádlottat 2022-ben 1 év próbára bocsátotta, amely 2023 tavaszán járt volna le. A próbára bocsátást a Nagykanizsai Járásbíróság megszüntette, így a fiatalnak a korábban elkövetett és a mostani vétség miatt is felelnie kellett.

A Nagykanizsai Járásbíróság a történteket elismerő, a bűnösségüket beismerő és a tárgyaláshoz való jogukról lemondó vádlottakat bűnösnek mondta ki. Az I. rendű vádlottat társtettesként elkövetett garázdaság vétsége miatt és a korábbi, szintén társtettesi minőségben elkövetett rongálás és lopás vétsége miatt halmazati büntetésül 4 hónap fiatalkorúak fogháza büntetésre ítélte, amely büntetést 1 év próbaidőre felfüggesztette. A II. rendű vádlottat társtettesként elkövetett garázdaság vétségében, valamint rongálás vétségében találta bűnösnek és 100 óra közérdekű munkára kötelezte.

Az ítélet jogerős – tájékoztatta lapunkat dr. Bartalné dr. Mentes Judit bíró, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.