Fontos a nemrég átadott innovatív utcabútorok rendeltetésszerű használata

Nagy népszerűségnek örvendenek az Eötvös téren elhelyezett innovatív utcabútorok – köztük a szabadon használható könyvespolc -  a nagykanizsaiak körében. Az elmúlt héten azonban többen is panaszkodtak arról, hogy a polcról egyetlen ember gyűjtötte össze és vitte haza a könyveket. Az üzemeltetők azon dolgoznak, hogy hasonló helyzetek ne forduljanak elő. 

Az innovatív utcabútorokat a körforgásos gazdasággal kapcsolatos projektje részeként szerezte be a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. Az ilyen jellegű berendezések már Európa-szerte elterjedtek, de például Budapesten is megjelentek. A felállított könyvespolc több funkciót is ellát, például a mobiltelefont is lehet róla tölteni, a rendszer pedig méri, hogy mennyien vették igénybe. 

- Úgy gondoltuk, hogy ez a szolgáltatás rendkívül jól működik más nagyvárosokban, Európa-szerte. Budapesten is több iskolapéldája van, illetve Nagykanizsán is volt ennek már előzménye, hiszen a Plázában is működik hasonló. Úgy gondoltuk, hogy azzal, hogy ide kikerül a közterekre még többen tudják igénybe venni és egy nagyon kedvelt szolgáltatás lesz. Mivel ezek olyan típusú innovatív utcabútorok, amelyek mérik, hogy mennyien vették igénybe a különböző szolgáltatásaikat, sok funkcióval vannak felruházva - fogalmazott Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője.

Múlt héten kisebb felháborodást keltett a kanizsaiak körében, hogy egy illető valamennyi könyvet eltette a táskájába és hazavitte. Az üzemeltetők hamarosan elhelyezik a polc szabályzatát, amellyel az ilyen helyzeteket igyekeznek megakadályozni. A szabadpolc-rendszerben, bárki elvihet és hozhat könyvet hozzá, de a lényeg, hogy minél többen használják. A városi könyvtár – a Plázában üzemelő lehetőséghez hasonlóan – örömmel segít tölteni a polcot az adományként kapott könyvekkel.

- Örömmel csatlakoztunk hozzá, hiszen mi magunk is kezdeményeztünk a városban több helyen ilyen szabadpolcot. Nagyon örülnénk, ha ez is működne, mi azt tudjuk ígérni ha nagyon kifogynának itt a könyvek, akkor segítünk a magunk lehetőségeivel, meg abban, hogy itt a könyvtári rend, vagy úgymond kellemes legyen a látvány, abban tudunk segíteni. Rendszeresen ránézünk, reméljük, hogy rendeltetésszerűen használják az emberek és örülnek, hogy itt van ez a lehetőség - árulta el Czupi Gyula, a Halis István Városi Könyvtár igazgatója.

A Városfejlesztő Kft. munkatársai kérik a nagykanizsaiakat, hogy rendeltetésszerűen használják a bútorokat.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)