Főszerepbe kerül a jazz a városi könyvtárban

A jazz bölcsőjéről, New Orleansról tart előadást Turi Gábor jazzszakíró november 30-án a Halis István Városi Könyvtárban. A program hetében a műfaj szerelmesei Pék Pál, nagykanizsai költő bakelitlemezeit hallgathatják a helyi bibliotékában.

A rendezvényt a Magyar Jazz Szövetség és a városi könyvtár közösen szervezi meg. A programon egy prezentációval egybekötött előadást láthat a közönség a Louisiana állambeli városról, mint a műfaj őshazájáról, valamint Turi Gábor legújabb két kötetét is bemutatják a publikumnak. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Halász Gyula elárulta, a műfaj igazi nagyágyúja érkezik városunkba.

– Turi Gábor egyike a legismertebb jazzíróknak. Négy könyve jelent meg eddig és komoly kutatásokat végzett az Egyesült Államokban, jazztémában. Erről szól az egyik könyve, az „Amerikai jazznapló”, illetve volt egy olyan megjelenése is, ahol az európai jazz történetével foglalkoztak, aminek ő a magyar fejezetét írta – árulta el Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség tagja.

A könyvtár vezetése örömmel biztosít helyszínt a rendezvénynek, mivel az ilyen programok hozzájárulnak a jazz és Nagykanizsa kötelékének megtartásához és erősítéséhez.

– Kiderült, hogy mi ragyogóan tudunk csatlakozni programhoz, hiszen a hajdani jazzvilágnak, ami itt a ’70-es években indult, az egyik kezdeményezője Pék Pál volt. Az ő hagyatéka a könyvtárunkban van. Ehhez a programhoz olyanformán csatlakoztunk, hogy november 30-án – ez egy szerdai nap – már délután négytől lehet hallgatni Pék Pál jazzlemezeit. Az azt követő napokon, amikor nyitva vagyunk, lehet Pék Pál lemezeiből hallgatni az érdeklődőknek – fogalmazott Czupi Gyula könyvtárigazgató.

Az előadással egybekötött könyvbemutatót november 30-án, 18 órától rendezik a könyvtárban, a programra a belépés ingyenes.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)