Jubilált a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar

Fennállása 100. évfordulóját ünnepelte a Nagykanizsai Szimfonikus Zenekar pénteken a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A telt házas  jubileumi esemény célja volt, hogy megemlékezzenek az alapítókról és a zenéről, mint művészeti kincsről.

A rendezvényen színpadra lépő zeneművészek többsége  szinte kivétel nélkül ma már tanár is egyben. A zenekar karmestereként Papócsi Róbert szerepelt, a trombitaszólamokat Tatár Ádám közreműködésében hallhatta a publikum. Bár a jubileumi ünnepséget csak most rendezték meg, a résztvevők hosszú évek óta készültek az eseményre.

–Nagyon nagy esemény ez számunkra, hiszen igazából 2 éve készülünk rá, mert a járvány miatt időben sajnos nem tudtuk megtartani, hiszen 2021 január 6.-ára terveztük ezt a koncertet. Nagyon örülünk, hogy végre sikerült. A koncert előtt egy nagyszerű előesemény történt, Kocsis Katalin zenei lexikonját tudtuk bemutatni. Mind a kettő esemény azt hiszem nagyon fontos a város számára és számunkra is, nagyon örülünk, hogy újra együtt muzsikálhatunk és örömmel mondhatom, hogy úgy látom telt ház lesz, amire nagyon büszke vagyok és nagyon örülök ennek – fogalmazott Balogh Tünde, a Krátky István Zenei és Kulturális Egyesület alelnöke.

Balogh Tünde, a Krátky István Zenei és Kulturális Egyesület  alelnöke a Nagykanizsa Szimfonikus Zenekar Története című könyvből az általa írt előszavas idézettel fogalmazta meg a zene fontosságát a mindennapokban.

–Egy szimfonikus zenekar működése mindenhol fontos pillére az európai polgárosodott település kulturális életének, hiszen olyan kulturális érétket képvisel, amelyet a világ bámely pontján értenek és kiemelt figyelemmel tisztelnek. Léte üzenetet hordoz, nem csak az ide látogató vendégeknek, de a letelepedni vágyóknak egyaránt. Kincs, amit vigyázni kell – tette hozzá Balogh Tünde.

A gálán – amelyet a Nemzeti Kulturális Alap és Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatott - számos magyar és külföldi zeneszerző műveiből hallhatott részleteket a közönség. A jubileumi koncertből további részleteket láthatnak mai, Kommentár Nélkül című magazinműsorunkban.

SZ.ZS.

(Borítókép: Kanizsa TV)