Könyvismertetővel egybekötött prevenciós előadást rendeztek a fogápolásról a könyvtárban

A száj- és fogápolás fontosságáról tartottak előadást szombat reggel a Halis István Városi Könyvtárban. A prezentáció során Radánovics-Nagy Dániel fogorvos a témában születendő könyvét ismerhették meg az érdeklődők.

Nagyon fontosnak tartja a megelőzést a nagykanizsai származású Radánovics-Nagy Dániel. A fogászati szakoktató úgy véli, a dentálhigiéniára sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni.

– A mai előadás tulajdonképpen egy íródó, de még meg nem íródott könyvnek a bemutatója lesz, előadás lesz. Az a címe, hogy Mosolyőrző DentAElixir – avagy utazás a szájüregem körül. Ez egy tejes mértékben laikusoknak szóló előadás, prezentáció lesz a szájüreg egészségéről, komplexitásáról, fogak egészségéről, és hogy mit tehet laikusként az ember, hogy egy élethossziglan megőrizze fogainak és a szájüregének az egészségét – mondta el Radánovics-Nagy Dániel fogorvos.

Az előadás során több jótanácsot is kaptak a jelenlévők. Ilyen volt például, hogy a megfelelő száj- és fogápolással kezdődik az egészséges emésztés, vagy hogy ezzel elkerülhetőek olyan komoly rendellenességek, mint a koraszülés. Emellett arról is szó volt, hogy különösen fontos a fogmosáson kívül fogköztisztítókat is használni.

– A másik hazaviendő üzenet ezzel kapcsolatban pedig egy sokkal gyakorlatiasabb dolog, ez pedig nem más, mint a maradandó fogak fogközeinek tisztítása. Erről sokkal kevesebbet beszélnek a szakemberek is, holott én azt gondolom, hogyha az emberek napi szinten, rutin szinten fogselymet, fogköztisztítókat használnának, akkor gyakorlatilag nem is lenne szinte szükség fogorvosokra – tette hozzá Radánovics-Nagy Dániel.

A fogorvos elárulta, a betegellátáson kívül óvodákban, iskolákban és gyerektáborokban is rendszeresen tart prevenciós előadásokat.

SZ.ZS.

(Borítókép: Kanizsa TV)