Külső tényezők is befolyásolják az őszi utazási szokásokat

facebook megosztás

Jelentős hatással van az utazási szokásokra az energiaválság miatti spórolás, valamint az euró megemelkedett árfolyama. Az általunk felkeresett szakember szerint azok a turisták, akik egy távolabb lévő, drágább úticélt tűztek ki maguk elé az őszi-téli időszakban, egyelőre kivárnak.

A pandémiát követő időszak után nyáron az utazási irodák forgalma megközelítette a három évvel ezelőtti időszakot. A jelenlegi évszakban a turisták az európai országokat részesítik előnyben, a közeli desztinációk mellett Olaszország, Spanyolország illetve Portugália számít közkedveltnek. Az utazni vágyók körében leginkább a városlátogatások népszerűek.  

–  Most jellemző inkább az olcsóbb utaknak a keresése elsősorban. Most még inkább a körutazásokat keresik az utasaink, az október-november hónapra szóló körutazásokat. Ez lehet buszos, repülős persze, de jellemzően azt vesszük észre, hogy mindenki megnézi az útnak az árát – mondta el stábunknak Tulézi Anikó, a Hello Travel Utazási Iroda tulajdonosa. 

Ebben az időszakban sokan az egzotikus utakat részesítették előnyben, ám Tulézi Anikó szerint most jelenleg ezekre sincs igazán kereslet. Az utazási iroda-tulajdonos az utazási kedv csökkenésének egyik okaként a külföldi valuták kedvezőtlen árfolyamát nevezte meg. Ezek a tendenciák azt okozzák, hogy az emberek egy távolabbi utazásról később döntenek.

Szerintem senki nem tudja megmondani az idegenforgalomban, hogy mi várható. Azt látjuk, hogy az utasok kivárnak egyelőre, tehát az előfoglalással is kivárnak. Ilyenkor már le szokták foglalni a karácsonyi illetve az ünnepi időszakra is az útjaikat, arra is várnak még, hogy januárban el tudnak-e utazni már  Zanzibárra vagy Mexikóba vagy valamilyen egzotikus úti célra – tette hozzá Tulézi Anikó.

Tulézi Anikótól megtudtuk, hogy a piacon jelenleg a 2019-es bázisévhez képest körülbelül 20-30 százalékos visszaesés tapasztalható. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.