Megnőtt a kereslet a hűtő-fűtő klímaberendezések iránt

 A forgalom növekedését nagykanizsai vállalkozók is tapasztalják az előző évekhez képest. A közép- árkategóriás klímák árai 300-350 ezer forint között mozognak, ez az összeg nem magasabb, mint amennyit 10 köbméter tűzifáért kell fizetni. Ennek a ténynek is köszönhető, hogy egyre többen szeretnének átállni erre a fűtési módra.

–Igen egyre többen megkerestek bennünket, főleg az ősz folyamán, azzal, hogy fűtenének légkondikkal. Most már ugye vannak fűtésre optimalizált gépek, és azokkal egész télen lehet fűteni. Nagyon sok önkormányzat, fodrászüzlet több bolt is megkeresett vele, hogy a gázkészülékeket váltanák ki klímás fűtésre – árulta el Tolnai Balázs egyéni vállalkozó.

Czigány Miklós nagykanizsai egyéni vállalkozó szintén érzi a változásokat. A lakosság körében egyre többen keresik fel, hogy még a téli időszámítás előtt felszereltessenek klímákat, hiszen egy 3,5 kw-os készülékkel 5-8 ezer forint közötti áramot fogyaszt el a berendezés, ami 6-700 wattos óránkénti áramfogyasztást jelent.

–Ha azt vesszük alapul 1kw elektromos energiából minimum egy ilyen készülék 4 kw hőenergiát tud elállítani, ezért választják az emberek ezt a megoldást. De itt is azt is figyelembe kell venni, hogy egy teljes lakást nem tudunk vele kifűteni, tehát ugyan úgy, mint a radiátoros, vagy egy más fajta típusú megoldásnál, minden egyes helységbe kell rakni egy-egy beltéri berendezést, ugye ami ezt a hőenergiát tudja biztosítani azokban a helyiségekben– fogalmazott Czigány Miklós egyéni vállakozó.

A klímák mellett a H tarifa iránt is egyre jobban megnőtt az kereslet, amit 2010. áprilisa óta van lehetősége a lakosságnak igényelni az egyetemes áramszolgáltatáson belül. A szakértők azt tanácsolják, hogy aki szeretne átállni erre a fűtési módszerre, gyorsan döntsön mert a bejelentkezés után heteket kell várni a szakemberek értekezésére. 

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)