Mintegy félmilliárdos projekt részeként betontermékgyártó üzem épül Murakeresztúron

facebook megosztás

 A Murasóder Folyamtisztító Kft. nemrégiben 187 millió forintot nyert egy uniós pályázaton. A cég így a kitermelési melléktermékét fogja hasznosítani, ráadásul napenergia felhasználásával.  

Már több mint 20 éve foglalkozik a térségünkben kavicsbányászattal a Murasóder Kft. A bányászati munkák során olyan melléktermék jön létre, amit eddig csak kis mennyiségben tudtak felhasználni, értékesíteni. A felhalmozódás elkerülése végett jött az ötlet, hogy hasznosítsák a zúzalékot, mindezt környezet- és energiatudatosan.

– Kerestük a fejlesztés lehetőségeit, és egy ötletként jött, hogy a nagyobb méretű kavicsok törésével tudnánk-e új termékeket előállítani, és itt a „Zöld Nemzeti Bajnokok” programba, ami egy kormányzati, uniós program, megtaláltuk azt a lehetőséget, hogy újrahasznosításra lehet pályázni, és így betontermékeket tudunk előállítani a letört kavicsból – tájékoztatta stábunkat Szili Zsolt, a Murasóder Kft. ügyvezetője.

 A fejlesztések eredményeként zsalukő, térkő és szegélyek gyártását fogják elindítani, a saját kitermelésű kavicsból, ráadásul, új, akár helyi munkaerő bevonásával.

– Rengeteg segítséget kaptunk a Murasóder Kft-től, úgyhogy a kapcsolat nem ezzel a projekttel kezdődött, hanem jó régre visszamegy, de nem ezzel folytatódik, hanem minden más területen együttműködünk, mert mint már említettem a sajtótájékoztató kapcsán is, hogy többszörös öröm ez a fejlesztés. Egyrészt munkahelyteremtő, másrészt azzal, hogy fejlődik egy vállalkozás, bevétele lesz a településnek, ha bevétele van a településnek, többet tud fordítani fejlesztésekre – nyilatkozta Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere.

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.