Nálatok lesznek tanárok? Eltűnnek a pedagógusok 8-10 év múlva?

Nagyjából 500-an lehettek azok, akik a kiskanizsai iskola pedagógusának, Magdics Jánosnak kérésére egymás kezét fogva, élőlánccal zárták körbe az Erzsébet teret, amivel kezdetét vette az oktatás helyzetének javításáért tartott demonstráció. A városból és még a környékről is érkeztek tiltakozók, ez derült ki a főtéri tanóra létszám ellenőrzésekor.

Jakab Andrea, a Péterfy Iskola pedagógusa, a tiltakozó akció egyik szervezője azt mondta kérdésünkre, hogy a közoktatás problémájának megoldása nem tűr halasztást. Az országban folyamatosan zajló demonstrációk pedig egyszerűen süket fülekre találnak. – Nem mi mondjuk ezt csak egyedül, hanem nagyon sok pedagógus, szülő és diák már hetek-hónapok óta. Úgy érezzük, hogy – persze sztrájk van, élőláncok vannak, tüntetések vannak – még mindig nem hallják a döntéshozók a hangunkat.

A tanári pálya elveszítette vonzerejét, egyre kevesebb fiatal képzeli el a jövőjét pedagógusként. Tímár Lilla tanító erről beszélt, demonstrálva a megdöbbentő pedagógus korfát.  – Ez azt mutatja – kezdte Tímár Lilla, aki szervezője volt a tiltakozásnak – hogy körülbelül 10 múlva nem lesz pedagógus Nagykanizsán. Pontosabban Nagykanizsán sem. Nem csak az „50 pluszosok” tűnnek el a rendszerből egy évtized múlva, hanem a legfiatalabbak is elvesznek, hiszen közülük sokan mennek el szülni és gyereket nevelni.

 

Nem maradhatott el ezen a demonstráción a tiltakozások himnuszának, a Pál utcai fiúk Grundjának közös eléneklése. A felszólalók közül többen is kritizálták az oktatási rendszert. Felolvasták a kilenc pontot, melyet a jelenlevők hangos kiáltással jelezve fogadtak el egybehangzóan.

 


__title__

Az Erzsébet téri tanóra végén pedig a Kossuth nótát énekelték el a tüntetők, akik a mobiltelefonjaikat bekapcsolva mutatták meg, hogy a hűvös esős idő ellenére is olyan sokan gyűltek össze, hogy az talán már a Holdról is látszik.