Pácolt csirkemell filé sütve, színes rizzsel és mustáros öntettel

facebook megosztás

 

Csizmadia Alex és Szőllősi Dániel, a Nagykanizsai SZC Thúry Technikumának 10. évfolyamos szakács tanulói elkötelezettek a választott szakmájuk iránt. Szeretnek kísérletezni, de tudják, hogy a szakmai alapokat is nagyon fontos elsajátítani. Az intézmény tankonyháján készült pácolt csirkemell filé és a három színű rizs köret receptjét osztják meg olvasóinkkal.

 

Az étel hozzávalói 4 személyre:

80 dkg csirkemell filé, 50 g mustár, 1 cs. petrezselyemzöld, 3 gerezd fokhagyma, 20 dkg jázmin rizs, 10 dkg fekete rizs, 20 dkg sütőtök, 200 ml étolaj, liszt, alaplé, só, bors, oregánó, bazsalikom, céklapor.

Elkészítése:

A megtisztított, feldarabolt sütőtököt 180 C֩-os sütőben puhára sütjük. A 8 egyenlő részre felszeletelt csirkemellet bedörzsöljük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, mustárral, olajjal. Közben elkészítjük a köreteket. A jázmin rizst kétfelé osztjuk, kevés olajon felforrósítjuk, majd kétszeres mennyiségű sózott vízzel felengedve, fedő alatt pároljuk. A fekete rizst kb. 4 szeres mennyiségű sózott vízben, 35 perc főzéssel puhítjuk. Amikor a rizsek megpuhulnak, az egyiket pürésített, sült sütőtökkel keverjük össze, a másikat céklaporral színezzük. Ekkor már elkészítjük a kevés olajban sült, pácolt csirkemell filéket. Egy serpenyőben olajat hevítünk és a csirkemellek mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Zsiradékában kevés lisztet pirítunk, alaplével felengedjük, mustárral ízesítjük. A tálaláshoz egy nagy méretű lapos, és egy mély, pastatányért készítünk elő. A dekoráláshoz balzsamecet krémet is használhatunk.

Kétféle megjelenítést választunk. Az egyiknél a fekete rizst a tányérra hintjük, a sütőtökös és a céklás rizst pedig tálalógyűrűben a tányér közepére helyezzük, majd a natúron sült csirkemelleket egy vágólapon felkockázzuk. A másik tálalási módnál a színes rizseket a pastatál közepére halmozzuk, elsőként a fekete, majd a céklás és a sütőtökös rizst. A csirkemell szeleteket a köretek tetejére helyezzük. Dekorációként balzsamecetet és sütőtök pürét használunk.

 

BAKONYI Erzsébet

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.