Percről percre az azonnali soron kívüli közgyűlésről (folyamatosan frissül!)

11:03 - SZMSZ módosítás

A kapcsolattartás kapcsán Balogh László elmondta, ő is szívesen hallgatná a tanácsnoki beszámolókat. Bizzer András is erre utalt, ő azt lényeges változtatásnak tartja, hogy a tanácsnokoknak nem kell beszámolniuk a munkájukról. Holott a fizetésük nagyobb, mint egy képviselőé, pedig a munkájuk nem több a képviselőkénél.

Szabó Szilárd sem ért ezzel egyet. Nagyon szívesen olvasta volna a karácsonyi szünetben azt, hogy a tanácsnokok mivel segítették a polgármester munkáját, hiszen jelentős fizetéssel jár ez a tisztség. Szerinte az írásos beszámoló maradjon meg, hiszen tavaly is nagyon tanulságos volt. Polgármestertől kérdezi, melyik tanácsnok tájékoztatta legutóbb a pluszmunkáról, és milyen rendszerességgel tette meg. Balogh László minden képviselővel tartja kapcsolatot, de ha nem lesz beszámoló, ezentúl konkrét találkozásokat tartanak.

Fodor Csaba szerint Bizzer András és Szabó Szilárd is más zsebében turkál, a sajátjuk helyett. Szabó Szilárd szólt oda mikrofonon kívül: üres. Fodor Csaba válaszolt: arról ő nem tehet, hogy Szabó Szilárd elkölti a pénzét. Fodor Csaba ígéretet tett arra, a tanácsnokok is olyan sűrűséggel fognak beszámolni a polgármesternek, amilyen gyakran ő is betartja azt a határozatot, miszerint minden tárgyalása után, 3 napon belül tájékoztatja a tanácsnokokat. Kéri a polgármestert, egyeztessen a tanácsnokokkal, mert vannak közöttük olyanok, akik biztosan segíteni tudnák a munkáját.

Szavazás: 8 igen 6 nem 1 tartózkodás - Radics Bálint tartózkodott. A nyílt ülés lezárult, folytatás decemberben.

10:59 - Víziközmű ismét

3 napirenden is átrobogtak a városatyák. Ezt is egyhangúlag fogadták el. Módosítani kell a közbeszerzési tervet, ezt Károlyi Attila ismertette. Ezt is 15 igennel fogadták el. Közigazgatási szünetet is elfogadták gyorsan: december 13-án lesz a következő ülés.

10:56 - Aréna, eszközök, BMSK

Itt is a BMSK változása miatt kell módosítani. Valamint az ázsiós tőkeemelés is szerepel a napirendben. 14 igen 0 nem 0 tartózkodás - Radics Bálint nem szavazott.

10:30 - Ferences rendház

7-es és a 8-as napirend nem hozott vitát, A ferences rendház ügye, aligha lesz ilyen gyors. A rendházprojekt kapcsán kormányhatározat van, amely a BMSK-t jelöli ki a projekt előkészítésére és megvalósítására. Most a haszonkölcsöni szerződést kell módosítani. A jogviszony megszüntetését kell kezdeményezni.

Fodor Csaba módosítást tesz: a közgyűlés úgy dönt, a látogatóközpont elkészülte után, az önkormányzat nem kívánja ezt üzemeltetni. Egy mindenben ért mindenki egyet: ezzel valamit kezdeni kell, mert most az a fejlesztés nem áll az önkormányzat tulajdonában. Azok a szerződések, amit most átadnak, az 92 millió forintot takarnak, és meg lehet nézni, hol tart a projekt. Szóval Szabó Szilárd elgondolkodhat, mikor arra utalt, hogy ki szórja el a pénzt. Fodor szerint a szerződés nem bizalmas, de ha a polgármester kérte, akkor nem ismerteti. 18 millió forint ment el például reklámra. A város ékessége lesz, ha elkészül, ezt elfogadják, de senkinek ne jusson eszébe, hogy ezt majd az önkormányzat üzemelteti.

Abban Balogh László szerint egyet lehet érteni, hogy a tervek is komoly költségekbe kerülnek. Ezt a jogi változás miatt muszáj meglépni, ez igazi kanizsaikum lesz, ha elkészül.

Bizzer András szerint ezek élő szerződések, ezért kell átadni őket a BMSK-nak. Ha a végén elkészül a beruházás, akkor igenis részt kell vállalni a fenntartásban. Az állam milliárdokat hoz ide, akkor azért tenni kell. Ha az állam úgy látja, Kanizsa nem vesz részt az üzemeltetésben, akkor lehet, nem is hozza ide a projektre szánt forrást.

Fodor Csaba elmondta, Bizzer András mindig megmosolyogtatja. Olyan fontos a kormánynak a sok milliárd forint idehozatala, hogy eltelt 7 és fél év, mióta Dénes Sándor és Orbán Viktor aláírta a szerződést, mégsem történt semmi. Most minden jogosítványt elvesznek az önkormányzattól. Ez volt a sportcsarnoknál is, de ott legalább volt lehetőség részt venni a beruházás folyamatában. Ennél a beruházásnál viszont nincs ilyen lehetőség, még azt se mondhatja meg az önkormányzat, hol legyen egy villanykapcsoló. Majd, ha kész az épület a kivitelező azt mondja az önkormányzatnak, akkor vegyétek át. Fodor szerint a mai ismeretekkel nem vállalhatja az önkormányzat az üzemeltetést. Ez később változhat, ha az akkori kormány úgy áll hozzá, lehet változtatni a közgyűlési döntést. Pláne, hogy jelenleg azt se tudják, mi lenne a rendházban.

Balogh László kifejtette: ez is alapvetési vita. Ha kapunk egy ajándékot, mint az Arénát, akkor lehet azt mondani, hogy üzemeltesse más, de az hátráltatja a projektet. Ha most ezt mondjuk, az azt mutatja, nem akarunk törődni vele.

Horváth Jácint is felszólalt. Amit Fodor Csaba elmondott, az a felelős magatartás. Fogalmuk sincs, mit kapnak az államtól ebben a projektben, az állam minden jogkört elvesz az önkormányzattól. Majd egyszer kapna valamit a város, amiről semmit nem tud, majd üzemeltesse a város. Két dolog lehetséges: a beruházás nyereséges lesz, de akkor bármelyik állami cégnek is nyereséges. Akkor bárki tudja üzemeltetni. De ha veszteséges, akkor az felelős magatartás, hogy egy amúgy is nehéz helyzetben lévő önkormányzat vegyen át egy veszteséges vállalkozást. Jelen pillanatban a történet az, mintha egy cég valamit építene a városban, aztán azt mondaná, itt a gyártócsarnokom, üzemeltesse a város. Mindent kivett az állam az önkormányzat kezéből, csak a felelősséget nem akarja. Az Arénánál legalább félig-meddig ez megvalósult, most semennyire sem.

Balogh László hangsúlyozta: a rendház a kanizsai identitás része, ezt nem szabad elfelejteni. Amire szerinte az ÉVE utal, egy későbbi lépés lehet, nem mostani.

Radics Bálint először szólalt fel. Nem ért egyet Horváth Jácinttal. Ez nem lehet veszteséges üzlet, ez Nagykanizsa legrégebbi épített öröksége. Igen, 7 éve történt meg az aláírás, de most végre elkezdődhet valami. Ehhez az kell, hogy ezt a szerződést most aláírják. Szerinte Fodor Csaba fordítva gondolkodik, mert ha majd valami történik, akkor lehet azon gondolkodni, hogy ki üzemeltesse.

Horváth Jácint reflektált. Félreértettek: nem a ferences rendház üzleti vállalkozás, de a sörfőzde, a tekepálya és a szállás az. Ezeknek lesznek költségeik és bevételeik, ezek összevetései fontos szempontnak számítanak. Az eredeti határozatot el fogják fogadni, de ez egy féllábas megoldás. 

Dénes Sándor polgármester is csatlakozott a vitához, mint érintett. Amikor bekerült a Modern Városok Projektbe, úgy gondolja, mindenki örült. S ennek most is örülni kell. Valóban sok idő telt el, és az is igaz, hogy csak kicsit léptek előre. Lesz egy sörfőzde, amit nem az önkormányzat, hanem egy vállalkozó fogja üzemeltetni. S ezt a helyiek és a látogatók is fel fogják keresni. De a szállás a turizmust is erősíteni fogja. S az Alsóvárosi templommal együtt egy gyönyörű együttes alakulna ott ki. De arra nem gondol az ÉVE-frakció, ha kifejezi, üzemeltetni nem akarja, akkor miért ne reagálhatna rá úgy a kormány, akkor minek épülne meg? Nem szabad félreállni Dénes Sándor szerint.

Első szavazás Fodor Csaba módosítójáról történik, ami arra vonatkozik, mondják ki: Kanizsa nem akarja üzemeltetni a rendházat: 8 igen 7 nem 0 tartózkodás.

Az eredeti határozat, tehát a szerződése átadása: 15 igen - egyhangú

10:28 - Vízmű másodszor, szivattyúcsere

A felújítás a Molnári bázist érinti. Ez 22 település vízellátását biztosítja. Mintegy 6 milliót kell megszavazni. Szavazás: 15 igen.

10:10 - Közvilágítás rekonstrukciója

5570 lámpatest cserére szorul Fodor Csaba szerint, 41 esetében pedig újat kell felszerelni. Ami árszinttel számolva ez évente 40 milliót takarítana meg az önkormányzatnak. Ez saját forrást nem igényel. Lehet, hogy be lehet majd állítani, hogy este 10-től hajnali ötig ne világítson, de ezek beállításánál minden alkalommal fel kell mászni az oszlopra, ami jelentős kiadást jelent. A szakaszos üzemeltetést a rendszer nem bírja el. Eddig jutottak a számokkal, kéri a testület támogatását. Hiszen a módosításokkal együtt nem romlik, hanem még javul is a világítás. Az előterjesztés egyeztetve lett a Via szakembereivel. 

A világítás rekonstrukciójával Balogh László egyetért. Energiát spórol a város, ebben pontosította Balogh László Fodor Csabát. A célt támogatja, de szerencsésebb lett volna, ha ezt az anyagot előbb átküldi Fodor Csaba, hiszen 41 új lámpa is benne van, fontos kanizsai helyszíneken. 

Szabó Szilárd szerint ló halálában halad az önkormányzat ezzel a nem kis projekttel. Hiszen ez a döntés 13 évig köti majd a várost, szóval jóval pontosabb tervezést igényelne ez a kérdés. A céllal Szabó is egyetért, de ezzel a mostani formát nem tudja támogatni. Sokkal szélesebb körű igényfelmérésnek kellene ebben a dokumentumban szerepelnie.

Fodor Csaba reflektált: a tájékoztatás a bizottsági ülésen megvolt, Szabó Szilárd és Bizzer András is ott volt. Az ÉVE nekiállt 2020 tavaszán az átvizsgálásnak, amikor leültek a Tungsram vezetésével, hogy mit lehet tenni a LED-es átállás kapcsán. A 6 ezer lámpatestet a Tungsram le is gyártotta volna, ez volt az egyik cél, a másik pedig az, hogy csökkentse a város energiakiadását. Amikor a munka elkezdődött, a jelenlegi díj ötöde volt az ár. De ezekkel a tervekkel "nem nyertek hangszórót". Ezért indultak el másik irányba, a szakemberek a kellő vizsgálatokat elvégeztek. Az előterjesztés nem jelenti azt, hogy nem lehet menet közben bővíteni. Szóba jött a Szabadhegyi csomópont megvilágítása, de ez a mostani anyagban még nincs benne, később viszont bekerülhet. Várni nincs idő, hiszen majd 10 év eltelt azóta, hogy más, szomszédos városok átálltak LED-re.

Szavazás: 8 igen 0 nem 7 tartózkodás

10:05 - Háziorvosi körzetek

Két telephely megszüntetését kérik, mert a betegek Sáncba mennek Bagolából és Kisfakosból. Szabó Szilárd kért szót. Stimeczné dr. György Bernadettétől kérdezi, hogy a bagolai és a kisfakosi rendelőt látogatók számát tekintve, tényleg nem lesz ebből probléma? A helyiek neki részben megerősítették, valóban kevesen éltek a helyi háziorvosi ellátással.

Stimeczné dr. György Bernadette elmondta, a doktor úr azt mondta, évek óta nincs ott betegellátás. Mindenki a sánci rendelőt keresi fel, ráadásul a másik kettő meg sem felel a minimális elvárásoknak, szóval ha maradna, akkor orvosolni kellene ezt a problémát.

Szavazás: 14 igen 0 nem 1 tartózkodás - Szabó Szilárd tartózkodott.

10:02 - Víziközmű

Cziráki László, a Vízmű vezetője nincs itt az ülésen. Fodor Csaba ismertette a napirendet. Jelentős kiadás a bekötési költség a hivatalnak, ezért készült egy ajánlat, ami a bekötési költséget felemelik, ami még mindig a tényleg ár alatt van. Még így is lesz pluszteher, amit az önkormányzatnak viselnie kell. Balogh László szerint van realitása az előterjesztésnek. Szavazás: 8 igen 0 nem 7 tartózkodás.

10:01 - Mi lesz a BMSK nélkül?

Második napirend egy vagyonrendeleti módosítás, a BMSK átalakulása miatt. Vita nélkül szavazás: 15 igen.

09:03 - Kezdésnek költségvetés

Határozat kész a testület, mindenki itt van. A 11-es pontot Balogh László levette, míg a meghívóban nem szereplő 3 szemelvényt felvette, köztük egy bizalmas, ügyvezetői tevékenységi változás. E kapcsán Balogh László megkérdezte, zárt ülésen kell-e tárgyalni, a jegyzői vélemény szerint igen, így zárt lesz az ügyvezetői pont. A költségvetés kapcsán a polgármester elmondta, negyedszer lesz változtatva. Úgy tűnik ez a büdzsé is olyan szilárd, mint az alaptörvény.

Balogh László felsorolta, hogy a mintegy 2 milliárd forint hova megy el, illetve milyen bevételkiesések lesznek 2023-ban. Felhozta a KEHOP-os projektet is, ezekről a részletekről lent olvashat, Horváth Jácint nyilatkozott nekünk a témában, a Pénzügyi Bizottság ülése után.

Horváth Jácint kért szót. Mint mondta, sok nem kötelező feladat kerülhet nehéz helyzetbe, ha kifeszítik ezt a költségvetést. A módosítási javaslatokat ismertette Horváth. A Via visszakap 30 millió forintot, az Uszoda 10-et, a Médiaház szintén 10-et a korábban elvettből. A Rehabtól 5 milliót vett el az önkormányzat, ezt visszaadja, ez a szám a Városfejlesztőnél is így áll. A sportra visszamegy 30 millió, amire Horváth szerint nagy szüksége van az egyesületeknek. Ez a sportcsarnok finanszírozásához is hozzájárul. Az általános tartalékot mintegy 5 millióra csökkentené az ÉVE, míg a KEHOP-os önrész is csökken azzal a 63 millió forinttal, amit idén kifizet az önkormányzat. Összesen 8 soron változtatna a többségi frakció. Kunics György pénzügyi osztályvezető kérésére 5 perc szünetet rendelt el Balogh László, mivel Kunics szerint ezeket a módosításokat jobb még egyszer átnézni, mielőtt elfogadják.

Az egyeztetés után Horváth folytatta, és tulajdonképpen felsorolta az imént már említett módosításokat újra, csak részletes számokkal. Balogh László szerint a sportos 30 millióját támogatja, de a cégek támogatása helyett, más célokat fontosabbnak érez. Ez nem meglepő, ismerve azt az előterjesztést, amikor Balogh László megszüntette volna a Médiaházat és a Városfejlesztőt. Link: https://kanizsaujsag.hu/hir/202209/percrol-percre-az-azonnali-soron-kivu...

Nagyjából 90 millió forint elköltéséről van szó. Szabó Szilárd kért szót. Szabó le is csapta a magas labdát: úgy látszik, a cégvezetőknek korábban jön idén a Jézuska. Ez Szabót nem lepte meg. Ő is úgy látja, vannak olyan elemek, amikkel azonosulni tud, de pl ő a sporttámogatást nevesítve mondta volna el. Szabó is a cégek támogatása helyett fontosabbnak vélte volna az utak, járdák javítását, hiszen arra úgy tűnik, idén már nem lesz forrás. De most lenne kisebb projektekre 5-5 millió forint. Szerinte az ÉVE mostani módosítása nem erősíti azt, hogy a közgyűlés gondol a kanizsaiakra. Szerinte félő, hogy adtak önkormányzatnak 10 milliós támogatást, amiből premizálás lett. Ezt ő nem szeretné idén is meglátni.

Balogh László kérdezte, van-e konkrét módosítási javaslat. Szabó említette a kiskanizsai művház fűtésrekonstrukcióját, az Arénának is kéne 15 milliót adni.

Erre lecsapott az ÉVE-frakció: az benne van. Szabó válaszolt: ő azt tételesen nem látja. Horváth mikrofonon kívül válaszolt: a polgármester úr terjesztette elő, és ők nem vették ki.

Két gyalogátkelőt hozott még példaként Szabó, említette Tripammer utcai parkolók kérdését is, de az szerinte túl nagy összeg, s a Sugár utca felújításából is hiányzik még egy darab.

Fodor Csaba válaszolt: egyszer végre megörvendeztethetné a közgyűlést Szabó Szilárd azzal, hogy elolvas egy előterjesztést. Most előjött Szabó egy politikai lózunggal, de aki készített már költségvetést, pontosan tudja, hogy ezeket a lépéseket nem lehet megtenni, amiket most Szabó kért. Hiszen az kötött, hogy melyik sorból mit mire költünk. Nem vontak el pénzt a járdafelújításról. Amiket most korrigáltak járdafelújításnál, azok duplikálva voltak a költségvetésben. Fodor szerint célszerű lenne tételesen átnézni, de ha Szabónak ilyen ötletei vannak, akkor előtte mesélje el a polgármesternek. Kifogásolta Szabó a cégektől elvett pénz visszaadását. Fodor Szabóval szemben nagyon örülne annak, ha a cégek olyan helyzetbe kerülnének, hogy a dolgozóiknak karácsonyra jutalmat tudna adni. Nem a kanizsai cégek tehetnek a kormány elhibázott gazdaságpolitikájáról, hogy a rezsiárak az egekbe szöktek, hogy az élelmiszerárak is elszabadultak. Sőt, Fodor bízik benne, hogy ennek a pénznek nem csak lehet, de lesz is ilyen felhasználása. Hangsúlyozza: nem vontak el olyan pénzeket, amik a későbbi fejlesztéseket akadályozhatná.

Balogh László szerint 60 millió az, amiről lehet vitázni, hogy a cégeknek adják vissza, vagy út- és járdafelújításra fordítsák. Erről lehet értelmesen, tisztességesen vitázni. Kéri, hogy mindenki őrizze meg úriemberi mivoltát. Így olyan kifejezést, hogy a kormány "hülye gazdaságpolitikája", ne használja senki. 

Bizzer András is erre a kifejezésre reagált: a kormányt szidja Fodor Csaba, de 300 millió forint támogatást kapott a város. Így, amikor az önkormányzati dolgozók prémiumot kapnak, akkor gondoljanak arra, hogy az a kormányzati segítség miatt valósulhatott meg. A Sberbank-pénz kapcsán is a kormányzat kompenzálta a várost, de a pandémiás időszakban is kb 2 milliárd forinttal támogatta a várost. Az alpolgármester szerint, amiről most a vita megy, az mind a kormánynak köszönhető.

Szabó Szilárd kért szót. Szerinte Fodor azért ment ki a teremből, mert látta, hogy Szabó viszontválaszt kért. Szabó elmondta: nem költségvetési módosítást tett, csak ötleteket sorolt, erre Fodor Csaba nem figyelt. Olyan javaslatokat sorolt, amikre megoldást kell találni. Ezeket pedig meg kell vitatni a közgyűlésen, normális hangnemben. A több 10 milliós mozgásteret pedig most lehetne a tartalékba helyezni, decemberben pedig dönteni arról, hogy pontosan mire költik el.

Schauta Marcell először szólalt fel. November 24-e van, valaki eltévesztette a dátumot? - tette fel a kérdést. Szabó Szilárd szerinte vágyálmokat fogalmazott meg, amikor ebben az időszakban megvalósíthatatlanok.

Balogh László emlékeztetett: korábban is voltak már éven átívelő javaslatok.

Horváth szerint látszik, hogy a Szabó Szilárd nem egyeztet Balogh Lászlóval. A kormányzati támogatásokról elmondta: nem Nagykanizsa tehet arról, hogy kitört a háború. Azt lehet elemezni, hogy korábban válthattak volna bankot, de az OTP kedvezőtlen ajánlatot adott. A kormány pedig tett azért, hogy a Sberbank becsődölt. Többször elhangzott, hogy az ÉVE pluszforrást ad: ez nem igaz, azt adják vissza, amit korábban megszavazott. Az eltűnt pénzekre tett utalást pedig rágalmazásnak érzi Horváth - Szabó Szilárd fogalmazott így -, nem az ÉVE oldala volt az, amely milliókat költött el tanulmányokra. A sportnál pedig azért tették erre a sorra, hogy legyen pályáztatás a forrásra.

Balogh László lezárta a vitát, annyit tett hozzá: az rendjén van, hogy Szabó Szilárd nem kívánta módosítani a polgármester eredeti előterjesztését. De Horváth Jácint felszólalása kapcsán kijelenthette azt Szabó, ami látszólag ötletbörzének tűnt. A vita az, hogy a 60 milliós mozgástér a cégekhez menjen vagy kisebb fejlesztésekre.

Károlyi Attila nyomott ügyrendit: Balogh László Szabó Szilárd bizonyítványát magyarázza, ez sérti a polgármester kötelezettségeit.

Balogh László szerint ez nem ügyrendi javaslat. Károlyi Attila reflektált: az nem ügyrendi feladat, hogy a polgármester a párttársa véleményét magyarázza. Szabó Szilárd visszavonta a felszólalását, hogy ne gerjesszék tovább a vitát. Ahogy polgármester úr lezárja, úgy meg is nyithat egy vitát, akár háromszor is. Szabó emlékeztetett: ezt a jogát még nem vették el a polgármestertől.

Károlyi Attila kérte, többet ne adja meg a szót Szabó Szilárdnak, mert sértegeti őt.

Szavazás először a Horváth-csomagról: 8 igen 7 nem 0 tartózkodás - elfogadva.

A rendeleti javaslat, végleges szavazás: 8 igen 2 nem 5 tartózkodás - elfogadva.

Háttér:

November másodikán találkoztak legutóbb a felek, azóta alig telt el 22 nap, de így is bővelkedett olyan eseményekben ez az időszak, amelyek inkább mélyítik, mintsem temetik a két frakció közötti, amúgy sem kicsi árkot.

November első napjaiban jött a Posta-ügy. Az ideiglenes bezárás négy kanizsai fiókot érint. Erről itt: https://kanizsaujsag.hu/hir/202211/reagalt-balogh-laszlo-is-a-magyar-posta-bejelentesere és itt: https://kanizsaujsag.hu/hir/202211/hetfon-mar-nem-nyitott-ki-az-a-negy-kanizsai-posta-amelyeket-erint-az-ideiglenes-bezaras írtunk.

A legfájóbb szemelvény november 8-hoz köthető: ekkor derült ki, hogy eredménytelenül zajlott az egyeztetés az EXIM Bank és a Tungsram között, így az utolsó kanizsai dolgozókkal is közölték, nincs tovább. Írásaink: https://kanizsaujsag.hu/hir/202211/felszamolas-indul-750-embert-kuldenek-el-csoportos-letszamleepites-kereteben-a valamint: https://kanizsaujsag.hu/hir/202211/bejelentettek-az-ujabb-letszamleepitest-a-tungsram-nagykanizsai-telephelyen

Sokkal kisebb ügy, de ebből is sikerült politikai jobbegyenest kreálni: https://kanizsaujsag.hu/hir/202211/torlodasokra-lehet-szamitani-az-utfelujitas-miatt Hiszen a 423 méteres útfejlesztés kapcsán Balogh László a közösségi oldalán megjegyezte: „A fejlesztés költsége mintegy 60 millió forint, köszönhetően a kormányzati segítségnek, amely támogatás egyúttal tényszerűen rácáfol az ÉVE-frakció balliberális képviselőinek folyamatos rémhírterjesztésére, miszerint az önkormányzatok magukra vannak hagyva. Ez nem igaz, amit jól láttat, hogy már a munka is elkezdődött.”

Érdekes, hogy ez megugrotta a városvezető és/vagy a kabinet ingerküszöbét, de a tanári tüntetések nem értek meg egy posztot Balogh Lászlótól, a BLG egykori pedagógusától és igazgatójától. Mi hírt adtunk a Daloljunk az iskolánkért! akcióról: https://kanizsaujsag.hu/hir/202210/folytattak-a-demonstraciot-a-kanizsai-es-kornyekbeli-pedagogusok-akik-ezuttal-mar és az Erzsébet térre szervezett demonstrációról is: https://kanizsaujsag.hu/hir/202211/ismet-demonstraltak-a-pedagogusok-az-oktatas-megreformalasaert ezt pedig csak a margóra: https://kanizsaujsag.hu/hir/202211/millios-jutalommal-ismertek-el-az-egerszegi-es-kanizsai-tankeruleti-vezetok-munkajat

Akár örömhír is lehetne, de inkább csak némi gyógyír: visszakapta a város a Sberbankban ragadt forrását. A tranzakció – nem meglepő módon – nagy adag politikai mázat is kapott, hiszen Balogh László és Bizzer András is hangzatos sorokat intézett az ÉVE-frakció felé. Erről itt írtunk: https://kanizsaujsag.hu/hir/202211/visszakapta-nagykanizsa-a-sberbankban-ragadt-forrasat De a keddi bizottsági ülésen Horváth Jácint is utalt rá, a soron kívüli közgyűlés egyik legnehezebb napirendje a költségvetési rendelet módosítása lesz, hiszen ennek a 2 milliárdnak szinte már az utolsó forintig megvan a helye. Részletek: https://kanizsaujsag.hu/hir/202211/tiz-kerdest-targyalt-a-penzugyi-es-gazdasagi-bizottsag  

S tegnap robbant vagy inkább tört a „víz-ügy”. Az elmúlt évek legnagyobb csőtörése volt Nagykanizsán, ami miatt bizonyos városrészekben szünetelt a szolgáltatás. Balogh László megüzente – szintén a Facebookon – Cziráki Lászlónak, a Vízmű vezetőjének, hogy az esettel kapcsolatos kommunikációja nem volt méltó a pozíciójához. Cziráki nem kívánt bővebben reagálni, annyit mondott, szerinte az érdemi tájékoztatás időben és az összes kommunikációs csatornán megtörtént. Bővebben: https://kanizsaujsag.hu/hir/202211/30-eve-nem-volt-ekkora-csotores-nagykanizsan-mint-kedd-delutan Ez utóbbi ügy már csak azért is érdekes, mivel Cziráki László és a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. a mai ülés több pontjánál is főszereplő lesz.