Télen sem szabad megfeledkezni a testmozgásról

2022. nov. 24.

A szakemberek szerint a hűvösebb időben sem lehet elhanyagolni a rendszeres testmozgást, mivel az a közérzetre és a mentális egészségre is jótékony hatással van. A vitaminpótlás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és az idő szabad levegőn való eltöltése hasonlóan fontos az egészségmegőrzés szempontjából a jelenlegi helyzetben.

Függetlenül attól, hogy hidegebbre fordult az idő, menjünk sokat a természetbe, a kinti mozgás jó hatással van a szervezetünkre – hangsúlyozta stábunknak Spingár Andrea gyermekorvos. A testmozgás és a vitaminok pótlása nagymértékben hozzájárul immunrendszerünk erősítéséhez is.

–Az időjárás változás ellen, mint ugye tudjuk, nem az évszak szerint öltözünk, hanem az időjárás szerint. A szabadtéri tevékenységek során az öltözködéssel tudunk védekezni. Nagyon fontosnak tartom, a szabad levegőn történő mozgást a gyerekeknek, azt mindenkinek javaslom, hogy minél több időt töltsön, akármilyen idő van a szabad levegőn – tájékoztatott Spingár Andrea gyermekháziorvos.

A lakásban a reggeli esti órákban ajánlott szellőztetni, nem csak a levegő felfrissítésében, hanem a vírusok kiűzésében is segítségünkre lehet ez a folyamat.

–Nagyon fontosnak tartom a változatos táplálkozást, és amikor már nem süt annyit a nap, akkor a vitaminokat kifejezetten figyelemmel kell bevinni a szervezetünkbe, fontos C meg D vitamint pluszba juttassunk be a szervezetbe, hiszen ilyenkor nagyobb az esélye a fertőzések megjelenésének– tette hozzá Spingár Andrea.

Spingár Andrea szerint zárt térben is fontos a mozgás, ha nincsen lehetőség kimenni a szabad levegőre, valamilyen átmozgató gyakorlatokat érdemes kitalálni, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. 

K.B.V.

(Borítókép: Kanizsa TV)