Teljes programmal, de rövidebb évadban játszik a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház

Csaknem 45 millió forint pótlólagos forrást biztosít Zalaegerszeg önkormányzata a Hevesi Sándor Színház biztonságos működéséhez; az intézmény a Griff Bábszínházzal együtt sűrítve játssza végig a teljes évadot, így azt tavasszal egy hónappal korábban zárja le - közölte a város polgármestere.    

Balaicz Zoltán, a város közgyűlési ülésének döntéseit ismertető sajtótájékoztatón felidézte, hogy a zalaegerszegi teátrum történetében 2019 volt minden idők legsikeresebb éve. Akkor csaknem 11 ezer bérletes és több mint 72 ezer néző látogatta az előadásokat, a színháznak pedig 192 millió forint saját bevétele volt.    

A 2020 elején kitört koronavírus-világjárvány és a nyomában érkezett világgazdasági válság, majd a bizonytalanság következményeként a színház nézőinek száma és bevétele is jelentősen visszaesett, abban az esztendőben 3657 bérletes maradt és 56 millió forintra csökkent a bevétel. Az adatok azóta folyamatosan javulnak, 2021-ben 5742 bérletes és 92 millió forint bevétel volt, idén pedig 6500 a bérletesek száma és 146 millió forint bevétel várható - ismertette a polgármester.    

Hozzátette, a bérletesek 40 százaléka még nem tért vissza a színházba. A város közgyűlése ezért 44,7 millió forint év végi, pótlólagos finanszírozással járul hozzá a színház biztonságos működéséhez.    

Balaicz Zoltán azt is kiemelte: az európai energiaválság ellenére és más városokkal ellentétben Zalaegerszegen 2023-ban sem zár be a színház és a bábszínház. A társulatok idén őszre, télre és a jövő év első hónapjaira sűrítik össze az évadra tervezett valamennyi előadásukat, majd április 22-én zárul a 2022-2023-as évad.    

A társulatok jövőre április végétől október elejéig egyáltalán nem használják majd a nagyszínpadot, vagyis a legtöbb áramot fogyasztó teljes technikai eszközrendszert, világítást, hangosítást, amivel majdnem fél évnyi energiaköltséget lehet megtakarítani. Ezzel együtt nem sérül az évad és előadások sem maradnak el Zalaegerszegen - hangsúlyozta a polgármester.

MTI

(Borítókép: hevesisandorszinhaz.hu)