Visszakapta Nagykanizsa a Sberbankban ragadt forrását

 A hírt  Balogh László a közösségi oldalán jelentette be. Azóta Bizzer András is adott interjút több médiumnak, ebben az alpolgármester kiemelte: az Éljen VárosuNk! Egyesület frakciójának döntései miatt továbbra is minimális mozgástere lesz az önkormányzatnak. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője szerint ez a nyilatkozat is azt bizonyítja, hogy a helyi Fidesz a kompromisszumok helyett csak a politikai hangulatkeltésre törekszik.  

2022 áprilisában írtuk azt, hogy legkorábban 3-4 hónap múlva lehet számítani a banknál rekedt 1,8 milliárd forintra. A 3-4-ből 7 lett, de a napokban megérkezett az önkormányzat számlájára a zárolt forrás, közte a sokat emlegetett, fejlesztésre szánt 588 millióval.  

E kapcsán Balogh László szerdai posztjában leírja: „elindulhat az 588 millió forintos korábbi kormányzati fejlesztési támogatás elköltése is, amit már csak a helyi balliberális közgyűlési többség hátráltató tevékenysége akadályozhat meg…”A megyei napilapnak Bizzer András úgy fogalmazott – a témával kapcsolatban tartott tájékoztatóra egyébként sem az alpolgármester, sem a polgármester nem hívta meg a Kanizsa Médiaházat – a közel 2 milliárd forint teljes egészében megtérült. Rámutatott arra is, hogy az ÉVE frakciójának döntései miatt továbbra is minimális mozgástere lesz az önkormányzatnak a helyi fejlesztések, beruházások tekintetében.  

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Fodor Csabát. Az ÉVE frakcióvezetője elmondta, az 588 millió kapcsán a polgármester egy olyan listát állított össze tavaly nyáron, amiről pár héttel később kiderült, hogy 100 millió forint feletti önrészét kellene a városnak hozzátennie, amire már akkor sem volt lehetőség. Hangsúlyozta: bármennyire is ezt próbálja elhitetni az emberekkel a helyi Fidesz-frakció, nem az ÉVE tehet a Sberbank csődjéről. 

– Jobb lenne, ha tisztességesen, a realitás talaján mozogna Bizzer képviselő, s nem hazudozna bele a vakvilágba, s nem az ÉVE-frakcióra kenne butaságokat, hiszen nem mi tehetünk a Sberbank csődjéről. A Sberbank csődjéről a kormányzat tehet, éppen a Fidesz. Meg kell nézni, hogy ki lett a nyertese ennek a Sberbank-csődnek. Hova került az ügyfélkör? Hova kerültek a betétek? El lehetne ezeken gondolkodni, aztán nem butaságokat nyilatkozni. Mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy ezek a felújítások meginduljanak – jelentette ki Fodor Csaba az ÉVE frakcióvezetője.

Fodor Csaba azt is kiemelte, hogy az 588 milliónál a kormány sokkal többet vont el, így az is téves kommunikáció, miszerint támogatásként hivatkozik a helyi Fidesz erre a pénzre. A frakcióvezető megjegyezte: jövőre még rosszabb helyzetbe kerül az önkormányzat, hiszen az ideinél is többet von majd el a kormány, éppen ezért lenne nagy szükség a közös egyeztetésekre, a hangzatos nyilatkozatok helyett.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)