Zalaegerszegi művészek előadásában láthatta a kanizsai közönség Pelikán József kálváriáját

2022. nov. 16.

A ma már klasszikusnak számító Tanú című színdarabot mutatták be tegnap a Hevesi Sándor Művelődési Központban. A Hamvai Kornél által rendezett művet a Hevesi Sándor Színház művészei állították színpadra. Az előadás nagy sikert aratott a nézők körében.

A darabot Bacsó Péter 1969-ben készült, ma már kultikusnak számító filmről mintázták, amelyet csak tíz évvel később mutathattak be, a szocializmust pellengérre állító témája miatt. A szatirikus dráma főszerepét játszó Kiss Ernő szerint Pelikán József egy nem mindennapi karakter, így öröm volt számára, hogy ő alakíthatta a politikai játszmába keveredő gátőr szerepét.

– Ez a Kállai Ferencnek a legendás szerepe a Tanú című filmből. A karakter egy remek szerep, kiváló színészi alakításokra ad lehetőséget, nem csak nekem, hanem a többi szereplőnek is. Nagyon jó játszani, sajnáljuk, hogy ma ezt utoljára kell itt Nagykanizsán lejátszanunk – árulta el Kiss Ernő színművész.

A szereplőknek hat hete volt felkészülni a sok szöveget és pörgős jeleneteket tartogató darabra. Mihály Péter egy fontos mellékszerepet alakít, karakterét szintén nagy élvezettel formálta meg.

–Ebben a darabban elsősorban Csetneky elvtárs szerepét játszom, aki a rendszer abszolút kiszolgálója és gyakorlatilag biztos van az a helyzet, amiért akárhol akárkit feljelent. Alapvetően az egyik figurája úgymond, a szerepen belüli figurája, hogy folyamatosan nem lehet tudni, hogy ő most valójában nagyon-nagyon ittas állapotban van, vagy pedig csak ezzel próbálja magát ártatlannak, illetve ártalmatlannak mutatni, miközben meg erősen dolgozik a háttérben – tette hozzá Mihály Péter színész.

Mihály Péter hozzátette, izgalmas volt az akkori kor világába visszacseppenni a szerepnek köszönhetően. A HSMK nézőtere megtelt a darab bemutatójára, amelyet a Bródy-bérlet megvásárlásával tekinthették meg a nagykanizsai színházlátogatók.

SZ.ZS.

(Borítókép: Kanizsa TV)