2022 a fejlesztések éve volt Zalaegerszegen

facebook megosztás

Ez az év alapvetően a nagy fejlesztések átadásáról szólt, de az energiaválság ellenére jövőre is újabb beruházások készülnek Zalaegerszegen - közölte évértékelő sajtótájékoztatóján a zalai megyeszékhely polgármestere.    

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: 2022-ben főként a Modern Városok Programban és a korábbi tervekben megfogalmazott látványos beruházások átadása történhetett meg. A következő év inkább az energiaválság kezeléséről szól majd, de az önkormányzati, állami és európai uniós források jóvoltából további gazdaságfejlesztési beruházások, üzemek építése és újabb munkahelyek létrejötte várható Zalaegerszegen.    

Felidézte, hogy 2014-ben a városban 7,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami mára 2,6 százalékra mérséklődött, az azóta létrejött 4400 új munkahelynek is köszönhetően. A következő két évben a mintegy 135 milliárd forint összértékű beruházások révén további 1700 álláshelyet teremtenek a vállalkozások.    

A polgármester kiemelte: az északi területen idén adták át a ZalaZONE Járműipari Tesztpályát - amelynek még egy elemén, a 4,2 kilométeres oválpályán dolgoznak -, elkészült a Rheinmetall harcjárműgyára, ahol az 500-ból már 150 álláshelyet betöltöttek, a jövő év elején pedig elindulhat a gyártás is. Mintegy 8 milliárd forintból valósult meg a Science Park, ahol együtt van a termelés, a kutatás-fejlesztés, az innováció, a szakképzés és az egyetemi háttér. Megépült a ZalaZONE Ipari Park irodaépülete 750 milliós ráfordítással, átadták az AVL Hungary Kft. 2,5 milliárd forintból épült, 150 embert foglalkoztató kutató-fejlesztő központját.    

Letették az alapkövét a Bosch 10 millió euróból épülő, 200 újabb munkahelyet teremtő kutatóközpontjának, de már elkészült és várhatóan további beruházásokat eredményez a Flex 2 milliárd forintból megvalósított automatizált raktárcsarnoka. Hamarosan átadják a Magyar Posta logisztikai központját is, amely több mint 60 embernek biztosít majd állást - ismertette Balaicz Zoltán.    

Zalaegerszegen szintén idén adták át a 9,5 milliárd forintból épült új sport- és tanuszodát, az 5,3 milliárdból megvalósult alsóerdei sport- és élményparkot. Mintegy 2 milliárd forintból újult meg a Göcseji Múzeum épülete, amelyhez csatlakozva elkészült a Mindszentyneum látogatóközpontja, illetve felújították az egykori Korona Szálló, a későbbi Kiszöv-székház épületét 550 millió forintból, és átadták a Göcseji Tudásközpont és helyitermék-piac 718 millióból megvalósult épületét - részletezte a városvezető.    

Balaicz Zoltán arra is kitért, hogy városépítő programjuk keretében 2024-ig közel száz helyszínen mintegy 15 milliárd forintból épülnek vagy újulnak meg utak, járdák, parkolók a város területén. A napokban indult el a Kosztolányi utca felújítása és kétirányúsítása is, amelynek első ütemére 1,8 milliárd forintot fordítanak.     

Két körforgalmú csomópontot is kialakítottak a 76-os főúton, hogy a tesztpálya és az északi ipari park megközelítése biztonságosabbá váljon. Az elmúlt három évben közel 20 kilométer új kerékpárút is létesült 1,7 milliárd forintos ráfordítással, a következő két évben pedig még további 10 kilométert terveznek - jelezte Balaicz Zoltán.    

A polgármester beszélt arról is, hogy 2014-ben elhatározott szándékuk alapján minden zalaegerszegi oktatási, nevelési intézményt korszerűsítenek, amelynek keretében idén mintegy 900 millió forintból újítják fel és bővítik a Szent Család Óvodát, és már elkészült az Eötvös-iskola mintegy félmilliárd forintos rekonstrukciója. Két technikum felújítási munkálatai is elindultak összesen több mint egymilliárd forintból, de befejeződött 965 millió forintból a duális szakképző központ kialakítása, és zajlik az 530 millió forintból megújuló Zrínyi-gimnázium korszerűsítése.    

A zalai városban kiemelten kezelt környezetvédelmi beruházások részeként két program keretében összesen mintegy 4,5 milliárd forintot költöttek az ivóvízminőség és az -hálózat javítására, további 724 millió forintból pedig a szennyvíztisztító telep energetikai korszerűsítésére. Heteken belül 11 új elektromos autóbusz érkezik a városba, amivel jelentősen megfiatalodik a közösségi közlekedésben használt járművek átlagéletkora - közölte a polgármester.    

Balaicz Zoltán azt is elmondta: az energiaválság jelentősen megterheli jövőre a város költségvetését, hiszen az önkormányzat, a városi cégek és intézmények áram- és gázszámlái várhatóan 6,6 milliárd forinttal emelkednek, miközben a város iparűzési adója jövőre 5,6 milliárd forint körül alakulhat. Jelentősen nőtt és már eléri az egymilliárd forintot a Volánbusznak fizetendő veszteségkompenzáció, és 325 millióval nő a gyermekétkeztetésre fordítandó kiadás összege, meghaladva az éves 900 millió forintot.    

Fontosnak tartják a takarékos városüzemeltetést, ezért már 2014 óta 76 intézményt összesen 18,5 milliárd forintból korszerűsítettek, amivel mintegy 2 milliárd forintot takarítottak meg. Ez a program tovább folytatódik, és tervezik, hogy a lakoságnak izzócsereprogramot hirdetnek, amivel energiahatékony LED-izzókhoz juthatnak a zalaegerszegiek - fejtette ki Balaicz Zoltán.

MTI

(Borítókép: wikimedia.org)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.