A gazda és az állat összhangja volt a lényeg a kutyavizsgán

Vizsgát tartott az Ebtenyésztők Sport és Hobbi Kutyások Dél-zalai Egyesülete. A kiskanizsai pályán rendezett felmérésen kilenc gazda és négylábúja vett részt.

Az alapvizsga több részből állt, előbb a tulajdonosoknak egy tesztlapot kellett kitölteniük, amellyel megszerezték a kutyavezetői jogosítványt, majd következett a gyakorlati rész. Ekkor a pályán kellett teljesíteni az állatoknak, a megfelelően záró kutyákkal ezután utcai gyakorlaton vettek részt.  

– Első részben egy pályamunkáról beszélünk, ami abból áll, hogy van pórázas és póráz nélküli vezetés, majd kifektetés, ahol a kutyának egy helyben kell maradnia. Nagyjából ez a feladat, nem túl bonyolult, elég egyszerű feladatok, azért is egy alapvizsga ez – tájékoztatta stábunkat Horváth Győző, az  Ebtenyésztők Sport és Hobbi Kutyások Dél-zalai Egyesületének segédkiképzője.

Tóth József, az egyesület elnöke teljesítménybíróként figyelte a párosok összhangját, szerinte a lényeg, hogy az ilyen próbatételeken a gazdák és a kutyák is úgy teljesítsenek a legjobban, hogy közben felszabadultak tudnak maradni.

A kutyának és a gazdának is az összhangnak kell megfelelnie, hogy koncentráltan, magabiztosan, jókedvűen, élénken kell végrehajtani a feladatokat. Az összhang is nagy hangsúlyt kap a bírálatoknál, mivel ez előírt törvény a kiképzési módszereket is köti. A kutyát fájdalommentesen, motiváltan kell dolgoztatni és ami a lényeg, hogy nagyon pontosan is kell dolgozni – hangsúlyozta Tóth József, az egyesület elnöke.

–  Azért is fontos, mert állatmenhelyen dolgozom és szoktam segíteni a gazdiknak és akkor így ők is látják, hogy nemcsak beszélek a semmiről, hanem én is készülök a kutyámmal, én is vizsgázom, megmérettetem magam. Ezért tartom fontosnak, hogy tovább tudjam ezt adni a többieknek, hogy fontos egy ilyen alapfokú vizsgát megcsinálni – vélekedett Szász Anna.

A vizsga végén a három legmagasabb pontszámot elérő kutya-gazda páros oklevéllel és jutalommal gazdagodott.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)