A jazz őshazájába kalauzoló előadást rendeztek a könyvtárban

facebook megosztás

New Orleansról, a jazz bölcsőjéről tartott előadást szerda este a Halis István Városi Könyvtárban Turi Gábor. A műfaj egyik legelismertebb magyarországi szakértőjének legutóbbi két könyvét is bemutatták a programon.

A jazz a XX. század elején született meg olyan műfajok ötvözetéből, mint a ragtime, az afrikai törzsi dallamok és a blues. Turi Gábor szerint ez a keveredés köszönhető annak, hogy New Orleans kikötővárosként számos bevándorlónak otthont adott és így nincs még egy olyan település, amely kulturálisan ennyire színes lenne. Bár a metropoliszból a zenészek többsége elköltözött a körülmények miatt, de a műfaj kedvelőinek nem kérdés, hogy ott született meg ez a stílus.

–  Ilyen jellegű zene akkoriban nem létezett. Azt mondhatnánk, hogy lassan formálódott ki különböző zenék kölcsönhatásából. Az az érdekesség, hogy abban az időben még nem készültek felvételek New Orleans-i jazzmuzsikusokról. Amikor 1917-ben bezárták azt a szórakoztatónegyedet, amely rengeteg muzsikusnak munkát teremtett, akkor nagyon sokan elmentek északi irányokba, többek között Chicagóba és ott készültek az első felvételek a New Orleans-i muzsikusok részéről – mondta el Turi Gábor, jazzszakíró. 

Az est során a Magyar Jazznapló és az Amerikai Jazznapló című köteteket mutatták be, utóbbi a szerző hosszú éveken át tartó, Egyesült Államokbeli kutatómunkájának eredménye. Az est szervezője, Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség tagja szintén a New Orleans-i zene kultuszát emelte ki.

– Ma is a jazz egyik fő centruma Amerikában. Évente körülbelül három jazzfesztivált rendeznek. Emellett megvannak azok a régi kultikus helyek, amelyek a jazz kialakulására emlékeztetnek. Ezek a helyszínek mind látogathatók, nagyon színvonalas programok, fesztiválok, kulturális rendezvények vannak és persze nagyon sok jazzklub is működik New Orleansban – emelte ki Halász Gyula, a Magyar Jazz Szövetség tagja.

A rendezvényen a résztvevők nemcsak a műfaj hőskorával ismerkedhettek meg a lejátszott dallamokon keresztül, de Turi Gábortól a Louisiana állambeli város mindennapjaiba is betekintést kaptak.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.