Egyre intenzívebb a gyógyszerhiány

facebook megosztás

Nyugtatók, altatók, vérnyomáscsökkentők, gyermekek lázcsillapítására alkalmazott gyógyszerek - ezen típusú termékekből van jelenleg átmeneti készlethiány a gyógyszertárakban. A válság hatásai mellett, ahogy azt Némethné Ignácz Andrea stábunknak elmondta, a gyártók év végi leállása is indokolja ezt a tendenciát, de utóbbi a korábbi években is jellemző volt. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisában lehet részletesen tájékozódni a beszerezni kívánt medicinák elérhetőségéről. 

A Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetségének december 2-án tett közzé hivatalos közleményt a gyógyszeripart érintő válságról. A Covid, az energia- és gazdasági válság kezd begyűrűzni ebbe a szektorba is, hiszen a gyártók termelési költségei drasztikusan emelkedtek, a tájékoztató szerint 2022-ben 40-60 százalékkal az alapanyagárak, a szállítási költségek pedig 500 százalékkal. Némethné Ignácz Andrea, a Király Gyógyszertár vezetője szerint a decemberi felvásárlási hullám nem új keletű jelenség.  

– Én azt gondolom, hogy így december elején és év végével mindenhol minden évben, ugyanígy a gyógyszertárban is van egy bizonyos fokú felvásárlás ez biztos, mert az emberekben még mindig él az régi a gondolkodás, hogy majd január elsejével változnak az árak, ez azt hiszen mindenki tapasztalja, hogy az árak változása nem kötődik különösebben az év kezdéshez, sajnos hónapról hónapra, esetenként hétről hétre változik – emelte ki Némethné Ignácz Andrea a Király Gyógyszertár vezetője.

A patikák szakemberei a készlethiány ellenére is törekednek a betegek gyógyszerellátását a leghatékonyabban kezelni.

– Sajnos év végével megszaporodnak, hogy bizonyos gyógyszerféleségből előfordul a hiány, ez a hiány általában azért rendeződni szokott, szerintem most ebben az évben ugyanez előtt állunk, talán úgy január közepére kezd majd minden visszaállni, mert ugyanúgy a gyógyszergyárak is a karácsony előtti héten leállnak, és addig a megfelelő mértékben feltöltik a raktárkészleteket és január első hetében fog megint újraindulni – tette hozzá Némethné Ignácz Andrea.

 A MAGYOSZ elnöke, Greskovits Dávid szerint további problémát okoz, hogy a támogatott gyógyszerek árai nem tükrözik azt az értéket, ami a kifejlesztésük és előállításuk mögött húzódik. A hazai gyártók részéről egyelőre nem találtunk tájékoztatást a jelenlegi helyzetről, azonban a témával a későbbiekben is foglalkozunk.  

K.Vi.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.