Kérdéses a kolostor épületének jövője

facebook megosztás

A BMSK átalakulása kapcsán, a novemberi közgyűlésen ismét terítékre került a nagykanizsai ferences rendház jövője. Az eredeti tervek arról szóltak, hogy az épületben egy kulturális, turisztikai és gasztronómiai látogatóközpont létesül, azonban a 2015-ben bejelentett projekt hét év alatt sem indult el.

Orbán Viktor jelentette be, hogy a Modern Városok Program részeként milyen fejlesztések valósulhatnak meg Nagykanizsán. Az egyik legnagyobb beruházásnak a ferences rendház felújítása ígérkezett, amelyben 2019-re ígérték a turisztikai központ kialakítását. A város és a ferences szerzetesrend között öt évvel ezelőtt létesült egy haszonkölcsön-szerződés, amely december elsejével megszűnt. A kontraktust a közgyűlés átadta a kormánynak, de a létesítményt az elkészülte után az államnak kell üzemeltetni. Ezek alapján az önkormányzatnak már nincs beleszólása abba, hogy mi létesül a területen.

– Jogunk sincs egyrészt a jövőről beszélni, mint önkormányzatnak, az üzemeltetés terén. Másrészt pedig, ha nem tudjuk, hogy mi készül ott, miként készül és egyébként mi fog ott működni, akkor, hogy mondhatjuk azt, hogy mi ennek a működését vállaljuk. De nem is tudjuk vállalni, mert a jogalapunk megszűnt azzal, hogy elvárják tőlünk, hogy a haszonkölcsön-szerződést 2022. december 1-ig megszüntessük. Ez egyébként része volt az előterjesztésnek – mondta el Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője.

Az ÉVE frakcióvezetője párhuzamba állította a kolostor és a Kanizsa Aréna helyzetét, azzal a különbséggel, hogy a sportcsarnok esetében lehetőségük volt részt venni a beruházásban, jelenleg viszont, – ahogy a politikus fogalmazott – az önkormányzat egy villanykapcsolóról sem dönthet.

– Ebből a szempontból rossz tapasztalat az Aréna működtetése, mert itt lehet csodálkozni és örömködni, csak azt kell tudomásul venni, hogy ez 100 millió forintot jelentősen meghaladó éves költséget visz el a várostól. Ennek esetleg lehetne egy részét sportra, más részét kultúrára vagy éppen a város üzemeltetésére, utak, járdák javítására fordítani – tette hozzá Fodor Csaba.

Az üzemeltetésről való lemondás az ÉVE-frakció 8 igenjével ment át a novemberi közgyűlésen. Míg a szerződés átadását a városatyák egyhangúlag, 15 igennel fogadták el.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.