Kiállítással hangolódnak az ünnepekre a Palini Inkey Boldizsár Általános Iskolában

facebook megosztás

Az intézmény galériájában csütörtökön új kiállítás nyílt, a szervezők ismét a népművészet remekei mellett tették le a voksukat.

Hangulatos tárlat várja a gyermekeket és az intézménybe betérőket az advent jegyében. A kiállítás Horváth Csaba fazekasmester, Rózsa Ibolya gyékény-, szalma- és csuhéfonó, valamint Wegroszta Zoltán fafaragó remekeit mutatja be.

– Közelednek az ünnepek, a népművészet fő témái a családi és egyházi ünnepek. Ezért választottuk a karácsony előtti, adventi időszakban a népművészetet. A népművészet legjellegzetesebb ágai a fazekasság, a fafaragás és a szalma- valamint a csuhéfonás. Idén ezekből láthatnak kiállítást iskolánkban – hangsúlyozta Kustor Zsófia Ágnes, az iskola igazgatója.

A rohanó, zaklatott világban, különösen a decemberi, ünnepi várakozás idején szüksége van az embereknek – különösen a gyermekeknek – egy kis megnyugvásra – fogalmazott Lengyák István galériavezető-pedagógus. Mint mondta: több iskolában működik galéria, és nagyon jó érzés látni, hogy a legtisztább, a legmegnyugtatóbb művészetnek, a népművészetnek az alkotásait teszik ki a falakra és a tárlókba.

– A gyerekek erre rácsodálkoznak, hisz népművészeti alkotásokkal ma már nem nagyon találkoznak, legfeljebb a vásárokban. De amikor így együtt látnak fafaragásokat, csuhészobrokat, csuhéangyalkákat vagy éppen gyönyörű kerámiákat, akkor elcsodálkoznak rajta, elemzik ezt, tárgyalják a barátaikkal, és sok mindent meg is tanulnak a tanító néniktől vagy egymástól a népművészetről, erről a legcsodálatosabb művészeti ágról – emelte ki Lengyák István galériavezető-pedagógus.

A kiállítás december végéig látogatható az iskola nyitvatartási idejében.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.