Mézes szezámmagos csirkefalatok tarhonyával, sütőtökkel és káki szilvával

facebook megosztás

Gyenese Endréné Marika mindig tud meglepetést okozni a családjának, hogyha hazalátogatnak a szabadhegyi otthonukba. Legutóbb a sógornőjétől tanultakat hasznosította az ebédfőzésnél. Ezt a receptet Lentiből kapta, ezzel a finomsággal kínálta meg őket a sógornőjének a lánya Icu, aki szintén látogatóban volt az anyukájánál.

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg csirkecombfilé, és olaj a sütéshez.

A bundához:

5 ek liszt, 4 ek keményítő, fél ek szódabikarbóna, 1 db tojás, 1 tk só, 130 ml víz.

A mázhoz:

2 ek szezámmag, 1 dl víz, 3 dl ketchup, 1,5 ek 20 %-os ecet, 10 dkg kristálycukor, 3 ek méz, 0,5 tk só.

Elkészítése:

A csirkecombfiléket 3-4 cm-es kockákra vágjuk, és egy keverőtálban elkészítjük hozzá a panírt. Ehhez összekeverjük a lisztet, a keményítőt, a szódabikarbónát, a tojást és a sót, majd felöntjük a vízzel, és az egészet simára keverjük.

Ezután egy serpenyőbe bő olajat öntünk, nagy lángon felhevítjük, és a csirkét egyenként a panírba mártogatva kisütjük. Amikor már sárgul egy kicsit a bunda, kivesszük és lecsepegtetjük. Ezt követően ismét beletesszük a panírozott csirkét az olajba sülni. A kétszeri sütés azért fontos, mert a köztes lecsepegtetéskor kicsit lehűl a panír, és így elkerülhetjük az odaégést. Míg a második sütésnek köszönhetően biztosan nem marad nyers a húsunk. Amikor már szép ropogósra sültek, lecsepegtetjük és félrerakjuk a csirkét.

A szezámmagot egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítjuk. Ezután egy wokban felmelegítjük a vizet, hozzáadjuk a ketchupot, a cukrot, az ecetet, a sót, és kicsit forraljuk, majd hozzácsurgatjuk a mézet. Az egészet összeforraljuk, és miután elkezd sűrűsödni, hozzáadunk 1 evőkanállal a sütéshez használt olajból. Beleforgatjuk a kisütött húsdarabokat és megszórjuk a pirított szezámmaggal. Végül főtt rizzsel, vagy tarhonyával tálaljuk. A cukrot és az ecetet akár ki is hagyhatjuk.

A savanyúságot Marika a kertjükben termett káki szilvával és sütőtökkel pótolta.

BAKONYI Erzsébet

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.