Nagyszerűen szerepelt a Jakabfi Dáviddal felálló magyar csapat a szakács-cukrász világbajnokságon
Elégedett önmaga és társai teljesítményével is a luxemburgi szakács-cukrász világbajnokságon szereplő Jakabfi Dávid. A kiskanizsai desszertszakáccsal felálló csapat első alkalommal vett részt ilyen nagy versenyen és rögtön az érmes helyezettek mögött zárt a nívós mezőnyben.
November 26-a és 30-a között rendezték meg a világbajnokságot a Benelux-államban. A megmérettetésen a világ minden részéről indultak szakemberek, hogy megküzdjenek a minél jobb helyezékért. A magyar csapatban Jakabfi Dávid mellett Németh Tibor csapatkapitány, Kocsis Patrik és Haraszti Zsolt séfek, valamint Honfiné Rákóczy Gabriella cukrász kapott szerepet és tálalt ételkülönlegességeket a szakmai zsűri elé.
– Ötféle tányérdesszertet készítettünk, amiből az egyik az egy gourmet-menüsornak az ötödik fogása volt. Ez egy vérnarancsos mákos desszertvariáció volt, ezen kívül készítettem kesudióból, málnából, pisztáciából szőke csokoládéból egy csokoládédesszertet, marakujából és fekete mézből egy desszertvariációt. Felhasználásra került még málna és áfonya, a két kedvenc alapanyagom – nyilatkozta Jakabfi Dávid desszertszakács.
A csapatokat különböző kritériumok alapján értékelték és az ezekből szerzett összpontszám alapján hirdettek végeredményt. Jellemző a magas elvárásokra, hogy az aranyérmet nem osztották ki. A magyar csapat munkáját diplomával ismerték el, ez lényegében azt jelenti, hogy a legjobb nem dobogós versenyzők között végeztek. Jakabfi Dávid szerint ez az eredmény biztató jövőképet vetít előre.
– Azt gondolom abszolút elégedett lehetek, mert az első ilyen jellegű versenyünk volt a világbajnokságon. Olyan csapatokkal mértük össze az erőnket, akik már 10-20 éve ilyen versenyeken vesznek részt. Maga a stáb is sokkal nagyobb volt, mint a miénk. Mi egy hatfős szakmai és nyolcfős segédcsapattal mentünk. Ők általában 20 szakmai emberrel dolgoztak együtt. A tapasztalatok alapján azt mondom, hogy büszkék lehetünk a helyezésre, mert először vettünk részt ilyen versenyen, ami idegen terep. Ehhez képest ez óriási eredmény – tette hozzá Jakabfi Dávid.
A magyar csapat tagjai közül a legtöbben soproniak, ám céljuk, hogy minél többször tudjanak együtt dolgozni és a lehető legjobb eredményt tudják elérni a stuttgarti szakácsolimpián.
K.T.
(Borítókép: Kanizsa TV)
A rovat további hírei: Színes
Bővítenie kell a piacot a cukrászdáknak az áremelkedés miatt
2023. feb. 7. 17:13Az alapanyagárak emelkedése, és a termékek egyre nehezebb beszerzése miatt a cukrászdákban is nőttek az árak. A megkérdezett üzletvezető szerint az eddigi enyhe tél és a kisebb fejlesztések lehetővé tették, hogy a 10-15 százalékos emelést ne kelljen túllépniük. Pál Réka úgy tapasztalja, továbbra is van igény a sütikre és a tortákra a családi ünnepeken vagy a baráti találkozásokkor.
Egészségvédő trappistát, joghurtot és sajtkrémet fejlesztett Kaposváron a MATE és a Fino Food Kft.
2023. feb. 6. 10:40A trappista sajtot D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsítottak, emellett készítettek natúr és gyümölcsjoghurtokat, valamint sajtkrémet is. Az új tejtermékek "igazi energia- és immunerősítő bombaként" szolgálják az egészséget.
Február 4-e, a Rákellenes világnap
2023. feb. 3. 08:12Világszerte évente 10 millió ember veszíti életét daganatos megbetegedés következtében, amely meghaladja a HIV/AIDS, a malária és a tuberkulózis halálos áldozatainak számát együttvéve. Ez a megdöbbentő adat pedig folyamatosan növekszik, szakértők előrejelzései szerint 2030-ra eléri a 13 milliót.
Nem spórolnak a zalai gazdák állataik egészségén
2023. feb. 2. 18:12Bár a válság ezen ágazat szolgáltatásain is drágított, a megkérdezett állatorvos szerint nem csökkent a kiskedvencek fontossága.
A szépségiparaban is elkerülhetetlen az árak emelkedése
2023. feb. 1. 19:43Az energiaköltségek drasztikus növekedésével párhuzamosan az ebben a szférában dolgozóknak is be kell építeni a szolgáltatásaik árába a költségeik változását. Az általunk megkérdezett szakember szerint ahhoz, hogy a szféra dolgozói megtartsák a vendégkörüket, új szolgáltatásokat kell kínálniuk.
Bár hivatalosan fogyaszthatóak, az emberek többsége elutasítja a rovarokból készült ételeket
2023. feb. 1. 19:38Lisztbogár, vándorló sáska, házi tücsök, ezek az Európai Bizottság által engedélyezett rovarok, amelyeket élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként forgalmazhatnak az Európai Unióban. A közösségi oldalakon számos bejegyzést posztoltak a bogarak fogyasztásának egészségünkre gyakorolt hatásáról. Márfi Kinga dietetikus a szakirodalomra hagyatkozva elmondta, hogy fehérjében gazdag tápláléknak számítanak az étkezésre kínált rovarokból készült termékek.
Akiknek különösen nehéz a téli időjárást elviselniük
2023. jan. 31. 11:50Bár az idei tél nem tartozik a leghidegebbek közé, azért fázni lehet a 10 fok körüli időben is. Van egy betegcsoport, amely tagjai különösen megszenvedik a hideget, mivel lényegesen érzékenyebbek a hidegre, mint egészséges társaik.