Nagyszerűen szerepelt a Jakabfi Dáviddal felálló magyar csapat a szakács-cukrász világbajnokságon

Elégedett önmaga és társai teljesítményével is a luxemburgi szakács-cukrász világbajnokságon szereplő Jakabfi Dávid. A kiskanizsai desszertszakáccsal felálló csapat első alkalommal vett részt ilyen nagy versenyen és rögtön az érmes helyezettek mögött zárt a nívós mezőnyben.

November 26-a és 30-a között rendezték meg a világbajnokságot a Benelux-államban. A megmérettetésen a világ minden részéről indultak szakemberek, hogy megküzdjenek a minél jobb helyezékért. A magyar csapatban Jakabfi Dávid mellett Németh Tibor csapatkapitány, Kocsis Patrik és Haraszti Zsolt séfek, valamint Honfiné Rákóczy Gabriella cukrász kapott szerepet és tálalt ételkülönlegességeket a szakmai zsűri elé.

– Ötféle tányérdesszertet készítettünk, amiből az egyik az egy gourmet-menüsornak az ötödik fogása volt. Ez egy vérnarancsos mákos desszertvariáció volt, ezen kívül készítettem kesudióból, málnából, pisztáciából szőke csokoládéból egy csokoládédesszertet, marakujából és fekete mézből egy desszertvariációt. Felhasználásra került még málna és áfonya, a két kedvenc alapanyagom – nyilatkozta Jakabfi Dávid desszertszakács.

A csapatokat különböző kritériumok alapján értékelték és az ezekből szerzett összpontszám alapján hirdettek végeredményt. Jellemző a magas elvárásokra, hogy az aranyérmet nem osztották ki. A magyar csapat munkáját diplomával ismerték el, ez lényegében azt jelenti, hogy a legjobb nem dobogós versenyzők között végeztek. Jakabfi Dávid szerint ez az eredmény biztató jövőképet vetít előre.

–  Azt gondolom abszolút elégedett lehetek, mert az első ilyen jellegű versenyünk volt a világbajnokságon. Olyan csapatokkal mértük össze az erőnket, akik már 10-20 éve ilyen versenyeken vesznek részt. Maga a stáb is sokkal nagyobb volt, mint a miénk. Mi egy hatfős szakmai és nyolcfős segédcsapattal mentünk. Ők általában 20 szakmai emberrel dolgoztak együtt. A tapasztalatok alapján azt mondom, hogy büszkék lehetünk a helyezésre, mert először vettünk részt ilyen versenyen, ami idegen terep. Ehhez képest ez óriási eredmény – tette hozzá Jakabfi Dávid.

A magyar csapat tagjai közül a legtöbben soproniak, ám céljuk, hogy minél többször tudjanak együtt dolgozni és a lehető legjobb eredményt tudják elérni a stuttgarti szakácsolimpián. 

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)