Pályázati és forrásszerzési lehetőségekről tárgyaltak Zalaegerszegen a megyei önkormányzati vezetők és a gazdasági oldal képviselői

 Az egyeztetésen részt vett Cseresnyés Péter, a dél-zalai körzet országgyűlési képviselője is, valamint Balogh László, Nagykanizsa polgármestere. A kormány Czunyiné Bertalan Judit kormánybiztost és Márkus Ferenc helyettes államtitkárt delegálta az ülésre.

Úgy kell csatlakoznunk ehhez a fejlesztési zónához, hogy a győri és vasi régiókat felpaprikázzuk azzal, hogy az ottani gazdasági szereplők rátalálnak Zala megyére – fogalmazott Pál Attila a Zalaegerszegi Televíziónak adott interjújában. A megyei közgyűlés elnöke azt is elmondta: nem csak Egerszegen, de Kanizsán is érezhető a látványos gazdasági fejlődés.

– Nagykanizsán is érzékelhető az a gazdaságfejlesztési folyamat, ami az emberek jólétét szolgálja. A tesztpálya mellett megépült és folyamatosan fejlődik a kutatócentrumok hálózata. A Rheinmetall idekerült, Nagykanizsán a körforgásos gazdaság részeként a Science Park fog megvalósulni, a kistelepüléseken a Magyar Falu Program biztosítja a települések élhetőbb részét –emelte ki Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke.

A 2027-től esedékes források megpályázásáról tanácskoztak a felek a megyeházán. Mint azt Czunyiné Bertalan Judit kiemelte: itt szó lehet útfejlesztésről, autópálya-csatlakozásról, de a korábbi beruházások megtartására is hangsúlyt kell fektetni, hiszen az elmúlt években tapasztalt zalaegerszegi városfejlődés sok munkát ad a helyi vezetésnek.  

– A zónában működő felsőoktatási egyetemek, intézmények meg tudják ezt erősíteni, olyan kutatásokkal, mérésekkel, amik segítenek pontos diagnózisra jó választ adni. A válaszkeresés az elkövetkezendő esztendőkben a feladatunk. S kik, ha nem a helyiek tudják erre a legjobb választ adni? A mi dolgunk az, hogy ezeket a jó válaszokat a kormányzat számára, a ciklus végére összefoglalva, egy élhető és jó Zala megyei koncepciót tegyünk le – árulta el Czunyiné Bertalan Judit, az Északnyugat-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna kormánybiztosa.

Érdekesség, hogy a résztvevő dél-zalai pontentátok közül adásunkig sem Cseresnyés Péter, sem Balogh László nem tett fel írást a zalaegerszegi tárgyalás eredményéről a közösségi oldalára.  

M-B.GY.

(Borítókép: Zalaegerszegi Televízió)