A behívatott jegyző, a három testőr és a lehiggadási szünet – Közgyűlési sorok

facebook megosztás

Ahogy arra a legutóbbi számunkban már rámutattunk, Kanizsán nagyon hamar, mintegy 490 nappal a választások előtt elindult a kampány. Mindezek tudatában talán nem is meglepő az a politikai vehemencia, amivel a frakciók egymásnak estek 2023 első közgyűlésén. Zalaiasan, volt itt minden, mint a búcsúban. Rögtön az interpellációknál, Cseresnyés Péter kapcsán visszatértünk 2019-hez, hiszen az ÉVE már akkor határozatba foglalta, hogy az országgyűlési képviselő szüntesse meg a hivatalban fenntartott irodáját.

2021 novemberében egyszer már a mostanihoz hasonló kontextusban szerepet kapott Cseresnyés Péter a kanizsai közgyűlésben. Akkor Czirákinét kérte számon a politikus, a többségi frakció jogi lépéseket is fontolgatott az eset után. Ezúttal Fodor Csaba hozta fel az interpellációknál, hogy Cseresnyésnek nincs joga utasításokat osztogatni a jegyzőnek és a hivatali csoportvezetőknek. Balogh László megköszönte Fodor Csaba „kedves" mondatait, majd hozzátette, azt nem lehet neki felróni, hogy egyeztet a térség képviselőjével, míg Szabó Szilárd, a Fidesz-frakció vezetője elmondta, az ilyen hangnemű felszólalásoknál, mint Fodoré, el kell venni a szót a képviselőtől.

A legutóbbi taktika, miszerint a tanácsnokok munkássága felől érdeklődnek a fideszes városatyák, némileg most is éreztette hatását, hiszen Erdős László Gondi Zoltántól kért új választ, mert amit kapott, az szerinte csak azt igazolja, hogy Gondi alkalmatlan a posztra, míg Szabó Szilárd azt jegyezte meg, hogy ő levelet kapott Bodó Lászlótól, de választ nem. Új megfogalmazást nem igényel, mert nem akarja Bodót kizökkenteni abból a magas szintű munkából, amit végez. A mostani interpellációk után élt egyébként a ciklus során először a „lehiggadási szünet” elrendelésével a polgármester.

A pihenés ide vagy oda, maradt még bőven aktuálpolitika az ülés későbbi szakaszaira. Ismét nagyot ment a Posta-ügy és a kiskanizsai függetlenség kérdése. Károlyi Attila nem ment el szó nélkül a decemberben tett felszólalása körüli sajtóvisszhang mellett. Mint mondta, a három hős, a három testőr kiállt mell döngetve, majd őt gyalázták, holott sem Dénes, sem Balogh László, sem Tóth Nándor egy forintot nem költött a saját vagyonából Kiskanizsáért, míg ő rendszeren támogatja a helyi olvasókört. Schauta Marcell szerint a posták kérdésben valaki hazudik. Azt már megszokták, hogy a helyi Fidesz hazudik és azt is, hogy a kormány, de azt, hogy a Posta, azt még nem. Itt a szavába csapott a polgármester, mondván, ezek erős mondatok voltak. Miután a további tárgyalásról döntöttek a felek, Balogh László megjegyezte, a levél el fog menni a megfelelő helyre, itt Fodor Csaba vágott közbe: az egyeztetés azt jelenti, hogy a polgármester szépen felbaktat Budapestre. Balogh kontrázott: ott volt a lehetőség decemberben, hogy megszavazzák a kért összeget, de nem tették. Fodor jött viszontválasszal: ők legalább vették a fáradtságot és átnézték a költségvetést, míg Balogh László nem jött elő módosítóval, hanem ült – ahogy fogalmazott –, mint az a bizonyos a fűben.

A Volán veszteségfinanszírozásánál is maradt még személyeskedő megjegyzés. Fodor Csaba szerint ennél a vitánál is igazolta Bizzer András, hogy Nagykanizsának nincs alpolgármestere, csak Balogh Lászlónak van, míg Horváth Jácint szerint, ha a polgármester egy ilyen kérdésben nem mer állást foglalni, akkor alkalmatlan a városvezetésre. Bizzer András úgy fogalmazott, a pandémia alatt Balogh László jól vezette a várost, de sajnálja, hogy ez csak rövid ideig tartott, hiszen az ÉVE szerinte semmit sem tett a fejlődésért. De Szabó Szilárd sem ment a szomszédba némi iróniáért. Mint mondta, miután az előző ciklus minden eredményét az ÉVE a magáénak titulálja, csodálkozik, hogy az Arénát még nem keresztelték át Fodor Arénává. Az ÉVE-frakcióvezetője később átsétált a Fidesz-frakció elé. Mint mondta azért, hogy megnézze, megjött-e már az újabb levél az országgyűlési képviselőtől Szabó Szilárdnak a helyes válaszokról.

MIKÓ-BARÁTH György

Fotó: Horváth Zoltán

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.