A hírekkel ellentétben működik a nagykanizsai trafibox

Sokan látták azt a fotót a Facebookon, amit egy nagykanizsai lakos tett közzé a ránézésre meghibásodott készülékről. Lovkó Balázstól, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadójától megtudtuk, hogy a Teleki utcán lévő komplex közlekedési ellenőrzőpont rendben van és működik. A berendezés kihelyezését az elmúlt években történt súlyos balesetek indokolták.

A gyorshajtások miatti balesetek csökkentésének érdekében a nagykanizsai rendőrség több berendezést üzemeltet. A legújabb szerkezet a trafibox, ami jelenleg is szolgálatot teljesít a Teleki utca 60. szám alatt. A dobozba a rendőrség időszakosan helyez el traffipaxot, a mérőt bármikor ki- és bevehetik.

 – Nagykanizsa Teleki utca 60-nál került kiépítésre egy úgynevezett trafibox berendezés, amely berendezésbe egyébként a legelőször említett sebességmérő műszer telepítése lehetséges, igazából azt kell mondani, a nap bármely szakában számíthatnak az ott közlekedők ellenőrzésre, akár nappal akár éjszaka, a hely kiválasztása az szintén a baleseti információkat alapul véve történt – nyilatkozta Lovkó Balázs, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság balesetmegelőzési előadója.

A sebességtúllépés esetén a leggyakoribb vezetéstechnikai hibák, hogy a sofőr nem méri fel az út-, az időjárási és a látási viszonyokat. Véda kamerahálózat a Kaposvári úton és Zalaszentbalázson működik 2016 óta.

– A berendezések használatának célja, az, hogy a közúti közlekedési szabályokat, ezen belül a sebességre vonatkozó szabályokat mindenki betartsa, illetőleg az önkéntes jogkövetés rendszere fejlődjön a közlekedőkben, ha ez megtörténik, akkor nyilvánvalóan kevesebb baleset történik majd a területünkön, illetőleg a balesetek kimenetele is enyhébb lesz várhatóan, a súlyossági foka az azért csökken - tette hozzá Lovkó Balázs.

Ahogy arról beszámoltunk, emelkedett tavaly a személyi sérüléses balesetek száma Nagykanizsán. A rendőrség szerint ennek az oka nem új, még mindig sok a gyorshajtás a városban. Arról szintén hírt adtunk, hogy 2023 még az eddigieknél is rosszabbul indult, hiszen volt januárban olyan hét, hogy három esetben is zebrán ütöttek el egy gyalogost.

K.Vi.

(Borítókép: Kanizsa TV)