A kártevők elpusztulása miatt fontos lenne a lehűlés a mezőgazdaságban

Két-három héttel ezelőtt még 20 fokot lehetett mérni, és éjszakánként sem süllyedt a hőmérséklet fagypont alá, most viszont érkezik a hidegebb, téliesebb idő a decemberi tavasz után. A szakemberek szerint a szántóföldi növények viszonylag jól tudnak alkalmazkodni, sokkal regeneratívabbak,  mint a fás szárú élőlények.  Ebből kifolyólag a kéthetes enyhe idő még nem indította el a vegetációt úgy, hogy abból kár keletkezett volna az őszi vetésekben.

Felvételeink jól mutatják, hétfőn havazás érte el Nagykanizsa térségét, kedden viszont már ismét napsütéses időben készíthettünk interjút egy mezőgazdasági vállalkozóval Kiskanizsa határában, egy bíborhere tábla mellett. Ács Norbert szerint semmiféle rendellenes növekedés nem volt tapasztalható a saját tábláin. Egy-két helyen megjelentek a kártevők, de azok csupán tiszavirág életűek voltak.

– A tél még nem tartogatott nekünk olyan meglepetéseket, ami fejtörést okozott volna. Az biztos, hogy jó lenne, ha lenne egy nagyobb mértékű havazás, és lenne mínusz 10-15 fok, amikor a talaj is átfagyna. ezek a növények, attól, hogy átfagy a gyökérzóna, károsodás nélkül is képesek átvészelni –mondta el Ács Norbert mezőgazdasági vállalkozó.

A két-három hétig tartó fagyos időszak a kártevőket is szelektálná, ezért is lenne rá nagy szükség. Ács Norbert a gazdaságában első alkalommal vetett bíborherét ősszel,  ami nem túl elterjedt szántóföldi növény Zalában.

– Ez vetőmag termesztésre van, tehát vetőmag előállítása miatt. Másik okból pedig, a repce vetésterületét szerettük volna csökkenteni. Mert a fitoplazma olyan mértékben károsítja már a repcét, főleg egy gyengébb homok talajon, hogy azt már sokszor nem tudjuk elviselni gazdaságilag. Ezért kellett keresni egy olyan növényt, amit homokra is tudunk vetni – tette hozzá Ács Norbert.

A növényváltás egyre több mezőgazdasági vállalkozást érinti, - a bíborhere viszont valóban nem túl elterjedt. Május környékén, a Zalában közlekedők szeme ezentúl megakadhat majd egy-egy vörösen izzó szántóföld mellett is. A témával bővebben foglalkozunk későbbi magazinműsorunkban.

V.A.

(Borítókép: Kanizsa TV)