A kiemelt zónákban is parkolhatnak a teljes árú éves bérletet váltó kanizsai autósok

A parkolási tarifák emelése után is Nagykanizsa az egyik leginkább sofőrbarát város az országban – hangsúlyozta Horváth Jácint, az ÉVE mai sajtótájékoztatóján. A drágulásról még tavaly nyáron döntött a közgyűlés, januártól azonban három új kedvezmény is érvénybe lép, ezek érintik a cégeket, valamint a lakók belvárosi parkolását.

A lakossági felhasználók számára tett engedmény, hogy a zónabérlettel rendelkezők ezentúl új szolgáltatásként, a 19-es parkolóban is megállhatnak. Fodor Csaba és Horváth Jácint szerint a múltban félreértésekre adhatott okot, hogy a teljes árú, éves bérlet kiváltó autósok sem parkolhattak a kiemelt zónában, ezt 2023-tól megváltoztatták. 

– A 19-es udvar helyén, ha nem itt lakik az illető, de bejön a belvárosba, akkor is ott le tudja tenni az autóját. Itt tud ügyet intézni. Ezzel a bérlettel, ami a saját lakóhelyére szól. A harmadik kedvezmény szintén a lakókra vonatkozik, ami korábban félreértésre adhatott okot, sok tekintetben. Aki éves, teljes árú parkolóbérletet vesz, az nem volt jogosult eddig, az Erzsébet téri, kiemelt övezetben várakozni ezzel a bérlettel. Most már idéntől jogosultak erre – nyilatkozta Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese. 

A cégek számára tett bérletkedvezményt a korábbi fideszes városvezetés törölte el, és mint azt Fodor Csaba hangsúlyozta: a most elrendelt juttatást előre leegyeztették a Via és a hivatal szakembereivel, hogy ezzel is segíteni tudják a helyi vállalkozókat.

– Visszaállítottuk. Azt gondoltuk, hogy a 10 fő foglalkoztatott alatti cégek kettő, míg a 10 fő felettiek négy kedvezményes parkolóbérletet vehetnek. Annak nyilvánvalóan nincs értelme, hogy ezt tovább-bővítsük, mert ezek a bérletek alapvetően arról szólnak, hogy a cégek, amikor hivatalos ügyeiket intézik a belvárosban, akár az önkormányzatban vagy pénzintézetekben, esetleg más hatóságoknál, akkor jogosultak legyenek ilyen kedvezményes parkolásra – tette hozzá Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője. 

Az ÉVE politikusai kiemelték: a Kanizsára jellemző kedvezmények, így a hétvégi ingyenes parkolás, és a fizetőintervallum hétközi, 16 órában való meghúzása továbbra is marad. Zalaegerszegen hétköznap például 18 óráig kell fizetni a parkolásért, a bérletek pedig 20-30 százalékkal kerülnek többe ott idén, mint tavaly.

M-B.GY.

(Borítókép: Kanizsa TV)